27294

Uzman
Selamlar.

PS5 Pro sahipleri için çok güzel bir sızıntı haberiyle geldim. PRO kullanıcıları cihazı almadan önce bakmışlarsa PS5 Pro'da normal PS5'lerde olmayan donanımsal PSSR özelliği olduğunu biliyordur zaten. Sony'nin upscaling teknolojisidir.

Sızdırılan PSSR 2 güncellemesinin içeriğine baktığımızda insan heyecanlanmıyor değil. Kaynakları konunun sonunda belirteceğim.

• PSSR2 ile birlikte daha geniş çözünürlük ve kare hızı hedefleri bekleniyor. Bunlar 1440P'de 120, 4K'da 120 ve 8K'da 60 olarak iddia ediliyor.
  • Daha Düşük Render Çözünürlüğü ile Daha Yüksek Performans: Sony’nin yeni AI modeli ile daha düşük iç çözünürlüklerden başlayarak upscale yapılması hedefleniyor. Bu sayede sistem daha az GPU yüküyle daha yüksek performans potansiyeline sahip olacak.
  • Daha İyi Görüntü Kalitesi (FSR4 Benzeri Seviyede): PSSR2’nin görsel netlik ve detay konusundaki iyileştirmesi, AMD’nin FSR 4 düzeyine yaklaşacak şekilde tasarlanıyor. Bu özellikle kenar keskinliği ve ince detay çözümlemede büyük fark yaratacak gibi görünüyor.
  • Yeni “Multi-Frame Super Resolution 2” (MFSR2) Algoritması: Sony’nin PSSR2 için tamamen yeni bir AI upscaler algoritması geliştirdiği iddia ediliyor. Bu teknoloji mevcut PSSR’den daha az GPU zamanı ve bellek kullanarak çok daha iyi görüntü kalitesi sunmayı hedefliyor. Bu tür bir sıçrama, AMD tarafındaki FSR3 → FSR4 geçişiyle kıyaslanıyor.

Fakat güncelleme için "her" oyuna anında adapte olması gibi bir ibare bulamadım. Yani entegre gerektiren bir güncelleme olabilir, oyunların eklemesi gerekebilir.

Açıkçası bu 4 özellik harika gözüküyor, daha az GPU yüküyle upscale edilmiş görüntüyü birleştirirseniz GPU'ya size daha iyi görüntü kalitesi vermesi için alan açmış olursunuz. Bu da demek oluyor ki PS5 Pro gerçekten çok uzun süre kullanabileceğiniz bir konsol haline gelecek.

Ayrıca belirtmem gerekir ki bu update GTA 6 için mükemmel bir update olacak. Bu sayede Rockstar tarafından yapılacak çok iyi bir optimizasyon ile PSSR 2 birleşmesi bize 1440P 60 FPS ve çok iyi bir görüntü kalitesi sunabilir. Önemli olan CPU'ya yük bindirmek konusunda GTA 6'nın nasıl olacağıdır.

Büyük eleştiri: Sony PSSR konusunda çıkış aşamasında berbat bir iş çıkardı, hatta batırdı diyebilirim. İnsanlar donanımsal bir upscale teknolojisinden daha fazla fark beklerken öyle aman aman bir fark yoktu PS5'in normal haliyle. Bu yeni güncelleme ile AMD'nin FSR4 modeli ile aynı seviyeye geleceği, hatta daha stabil olacağını düşünüyorum. Geç olsun, güç olmasın.

Kaynaklar:

Son düzenleme:
Güncelleme notlarında "otomatik adaptasyon" ibaresi bulamaman normal, çunkü PSSR bir post-process filtresi değil, oyunun render pipeline'ına entegre edilmesi gereken temporal bi cözümdür.

Eski oyunların %90'ı bu güncellemeyi almayacak. Gelistiriciler satış ömrünü tamamlamış oyunlar için SDK güncelleyip yama yayınlamakla uğraşmazlar. Bu teknoloji sadece yeni çıkacak veya Sony'nin bizzat fonladığı oyunlarda aktif olacaktır.

Eski oyunların %90'ı bu güncellemeyi almayacak. Gelistiriciler satış ömrünü tamamlamış oyunlar için SDK güncelleyip yama yayınlamakla uğraşmazlar. Bu teknoloji sadece yeni çıkacak veya Sony'nin bizzat fonladığı oyunlarda aktif olacaktır.
Bende öyle düşünüyordum, o yüzden kesin konuşmadım.

Son yazdıklarına katılmıyorum, kuvvetle ihtimal rekabetçi oyunların tamamı ve özel oyunlar dışında yeni nesil oyunlar direkt bu güncellemeyi uygulayacaktır. Ancak eski oyunlara, hatta 2023 çıkışlı ve aşağısı oyunların pek alacağını sanmıyorum, single üzerinde konuşursak.

Bende öyle düşünüyordum, o yüzden kesin konuşmadım.

Son yazdıklarına katılmıyorum, kuvvetle ihtimal rekabetçi oyunların tamamı ve özel oyunlar dışında yeni nesil oyunlar direkt bu güncellemeyi uygulayacaktır. Ancak eski oyunlara, hatta 2023 çıkışlı ve aşağısı oyunların pek alacağını sanmıyorum, single üzerinde konuşursak.
Yeni çıkan her AAA oyun zaten PSSR 2 entegreli gelir zaten, kaçarı yok.
Eski oyunlarda ise para basmaya devam edenler (Fortnite vb) ve Sony'nin öz evlatları (GoW vb) güncellenir. Geriye kalan bitmiş gitmiş single player oyunlar (Elden Ring, Cyberpunk belki hariç) kaderine terk edilir.

Yeni çıkan her AAA oyun zaten PSSR 2 entegreli gelir zaten, kaçarı yok.
Eski oyunlarda ise para basmaya devam edenler (Fortnite vb) ve Sony'nin öz evlatları (GoW vb) güncellenir. Geriye kalan bitmiş gitmiş single player oyunlar (Elden Ring, Cyberpunk belki hariç) kaderine terk edilir.
CDPR genellikle böyle şeyleri geciktirmeden getiriyor, adamlar Steam Deck için özel ayar bile getirmişti Cyberpunk'a. Hatta bunu yapan ilk oyunlardandı. Sony'nin evlatları zaten Allahın emri gibi bir şey. Orada yeni nesil oyun derken söylemek istediğim 2025'de çıkan oyunlardan büyük çoğunluğun da bu güncellemeyi alacağını düşünmemdir. Yoksa 2026'da çıkacak tüm oyunlar dediğim gibi direkt öyle gelecektir.

GTA 6 zaten kullanacaktır, benim en çok merak ettiğim Rockstar'ın nasıl bir optimizasyon çalışması yapacağıdır. Entegre PSSR 2 ile ne seviyeye çıkacağı da muamma. İnanılmaz heyecanlandırıyor insanı.

Gönül ister ER, BG3 veya diğerleri de alsın ama sanmıyorum.

İkisi ayrı platformlarda olduğu için olabilir mi? PS5'i olan adam zaten sadece PSSR kullanıyor, PC kullanıcıları da PSSR kullanamıyor. :LOL:

Gereksiz olmuş biraz.

Ben kendim ikisinde sahibim ondan biraz kendim içinmiş gibi oldu yorumum ancak tek PS5 Pro kullananlar için haklısınız.
Ben de iki platforma da sahibim, ama GTA 6'yı bir sene boyunca tek platformda oynayacağız malum. O yüzden oturup şükretmek gerekiyor.

Ayrıca bunu biraz daha geniş düşünmelisin, sonuçta bunun PS6'sı var. Yolda olan ve yolda olduğu iddia edilen, geleceği de iddia edilen bir sürü Sony özel yapımı göreceğiz. Elinde ki aletin uzun ömürlü olmasını istemez misin?