Selam dostlar,

Bu sefer şanzımanlarına değineceğim. Bazı şanzımanlar çok başarılı, bazıları maalesef bayağı kötü. Ben de aktif bir EAT8 kullanıcısıyım aynı zamanda. Bir sonraki rehber, PSA motor çeşitleri üzerine olacak; o da bugün gelebilir, yetişirse eğer. Rehberi ikiye bölme sebebim daha sade, basit ve anlaşılabilir olması adına olacak. Aşırı detaylı ve uzun rehberler, beni de bazen bayabiliyor. Şimdiden iyi hafta sonları dilerim.

EAT8​

Japon AISIN firmasına ait bir modeldir. Bu şanzıman, aktif olarak bu grupta en tercih edilesi şanzımandır. Opel, Peugeot, Citroën, DS, Fiat, Toyota gibi markalar kullanıyor. Toyota bu gruba dâhil değil bu arada ama o da kullandığı için dâhil ettim. Bu şanzımanı bu markalar haricinde Volvo ve Mini Cooper markaları da tercih ediyor, tabii başka markalar da geçiş yapmış olabilir, kontrol ederiz tekrar. Yeni nesil tork konvertörlü tam otomatik çalışma prensibine sahiptir. E-CVT şanzımandan sonra en sağlam şanzıman türüdür. Yakıt verimliliği, performans, sürüş zevki, kronik sorunlarının bulunmaması gibi artıları vardır. Özellikle bizim coğrafyamıza uygun bir şanzıman türüdür. Tabii bu şanzımanın da bazı eksik noktaları var. Bir ZF şanzıman kadar pürüzsüz değil. BMW modellerinde kullanılan ZF8 daha iyidir, bu tartışılmaz bir gerçek. 8 ileri oranlı olduğu için ağır ve maliyetli bir şanzımandır. Arıza yaparsa fiyatları pek ucuz değil. 9G-Tronic ve ZF8 üst seviye şanzımanlardır.

EAT6_1408TECH001_516x600.webp

EAT6​

Aslında EAT8 şanzımanın bir önceki versiyonu bu model. Bu modelde de aman aman bir kronik sorun yok. Yine Japon AISIN üretimi bir şanzımandır. EAT8 kadar güncel değil doğal olarak ama yine de ikinci el araç alırken tercih edebileceğiniz sağlam ve iyi bir şanzımandır. Yine EAT8 ile kıyaslayınca aynı tür olmalarına rağmen yakıt, performans, rafinelik farkları var aralarında. O da normal, aralarında teknoloji ve yenilik farkları var. Birçok PSA aracında gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.

75967ed03ba602fe49c63218f699e6722b536587e4631c4e5a58641b4c0e5826e7d81e29c0b68d431fa3537c8f46f...webp

Otomatikleştirilmiş Manuel Şanzıman​

Evet, bu listede en alınmayacak şanzıman türüdür. MCP-Auto6R-ETG6 diye de isimlendirilebiliyor. 1. ve 3. viteste ara geçişleri tam bir eziyettir. Aşırı hissettirir ve özellikle eğimli yollarda tam bir can sıkma makinesidir. Elle tutulur tek pozitif yanı, yakıt tüketiminin çok düşük olmasıdır. Kalibrasyonu da sıkıcıdır. Maliyetleri yine fena değil, bu konularda aşırı üzmez. Bizzat kullandım. 23 bin km civarında, aracımı satmama neden olan talihsiz bir şanzımandır. Eski nesilde EAT6 alınır ama bu, kesinlikle bana göre alınmaz. Tabii, zevkler ve renkler tartışılmaz. Ben tavsiye etmem.

5d66d30ec9b27.webp

YENİ NESİL EDCS6​

Bu, açıkçası EAT8 yerine gelen ve insanların özellikle EAT8 sonrası kuşkuyla baktığı yeni nesil 6 ileri çift kavramalı bir türdür. İnsanları yüzde yüz (%100) oranında tatmin etmedi. Özellikle Hibrit motorlarda tercih ediliyor. Kendisi hakkında bayağı bir memnun olmayan kullanıcı var. Kısa vadede komple şanzıman değişimine gidilmesine varan şikayetler mevcut. Gördüğüm kadarıyla titreşimli çalışma, ses gelmesi gibi şikâyet edilen konular da var. Sanıyorum, kararsızlık da yaşıyor. Birtakım kod hataları da var mış. Güncellemeler, bu nesil araçlar için çok önemli. PSA'nın insanlara kulak vermesi gerekli, yoksa satış rakamları çok düşer. İnsanlar artık araştırıyor çünkü. Ben çok yeni olduğu için tavsiye edemem. Daha net konuşmak için uzun kullanıcı deneyimi şart. Güven zor kazanılır, kolay kaybedilir.

raw_el-sikisma-sekli-kalp-krizi-gecirme-riskini-ortaya-cikariyor_599621485.webp

SON SÖZLERİM​

Bu listenin bana göre tartışmasız lideri EAT8 modelidir. İkinci sıraya da EAT6’yı koyarım. PSA, EAT8 şanzımana umarım tekrar geri dönüş yapar. Tabii, hibrit motorlarda çift kavrama kullanma sebebi, aynı zamanda emisyon dayatması ve uyumsuzluk sorunlarından kaynaklanıyor. Biraz da mecburiyet oluştu sanırım, tabii teknoloji bazında ama yeni makyajlı Astra modelinde 1.5 dizel motor geri gelecek. Dizel severlere de ekstra duyurulur. Yorumlarda buluşalım. İyi hafta sonları dilerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Özellikle 1.6 PureTech ve EAT8 harika bir kombinasyon. Aynı şeyleri 1.5 dizel için de söyleyebilirim. 😅

Hakkını yeme yahu, güzel donanım da veriyor adamlar. :cool:

Yazılım açısından PSA'ya gram güvenmiyorum. Yeni nesil Peugeot ve Opel'ler şu an yazılım sorunlarıyla gündemdeler vallahi.

Aısın şanzımanı ilk olarak 2011 model 140 beygir Ford Mondeo'da kullandım. 6 ileri tam otomatik. Güzel şanzımandı ama yavaştı. Kayınpederin C4 Grand picasso arabası vardı. Onda da etg6 dedikleri şanzıman vardı. Robotik tek kavrama. Alıştıktan sonra fena değildi ancak yokuşta rezil eden cinsten :) son zamanlarda psa gurubundaki aısın şanzımanları pek deneme fırsatımda olmadı açıkçası. Son 3 yıldır 2020 1.5 TSI Passat'a biniyorum. Çok memnunum.

2017 model 1.6 BlueHDi EAT6 3008 kullanıyorum. Düşük viteslerde giderken vites düşüşlerinde geçişleri hissettiriyor bazen ama rahatsız edici değil. Onun dışında vites geçişlerini hissettirmiyor. Gayet rahat ve aile arabası olmasına rağmen performans açısından da gayet yeterli ve keyifli bir deneyim sunuyor açıkçası. Sport mod ile beraber biraz daha keyifli hale geliyor diyebilirim.

Çekişi, kesinlikle 1.5 BlueHDi’a kıyasla daha iyi onun. Ufak hacim bile fark ettiriyor. Tabii, o hissettiğiniz bir tık eski teknoloji olmasından kaynaklanıyor. EAT8 o arabada daha pürüzsüz. Beygir yanıltmasın, hacim de önemlidir arabada.

Düz TSI motor, benim en beğendiğim küçük hacimli turbo motorlardan. Gerçi ben çok turbo beğenmiyorum; atmosferik candır.

DS4'de EAT6 mı vardı? Çok yavaş olduğuna dair söylemler gördüm.

Maalesef EAT8 kadar hızlı değil. Evet, hem EAT6 var hem de otomatikleştirilmiş manuel şanzıman var. Sınıf standartlarını karşılayacak kadar hızlı, diyebilirim. Özellikle çift kavramadan geçecek olanlara yavaş gelebilir. 2012 modellerinin MCP6, yani EAT6 olmaması gerekiyor. Link atarsan hep birlikte bakabiliriz; hem de daha net olmuş olur.

Katılıyorum; şu anda yeni ürünlerde çok şikâyet var. Doğru söylüyorsun. @Hamza Ensar Sağlam