Yer
İstanbul
Dün PSU alma konusunda konu açmıştım. Sistem BF1 online oynarken kapanmıştı ve tekrar açılmıştı. Bir iki kere böyle döngüye girip anakart CPU’da kalıyor, boot etmiyordu sistem.

Bugün bilgisayarcı tanıdığa gittim. Sistem CPU’da kaldı, boot etmedi; o da gördü. Önce farklı PSU ile denedik, olmadı, yine boot etmedi. Farklı RAM’le denedik, boot etmedi sistem yine. Ardından CMOS sıfırladık, BIOS pilini de söktük akabinde. İşlemciyi çıkarıp tekrar taktık, macun yeniledik, sonra soğutucu olmadan sistemde kullandığım tek RAM’le denedik, görüntü geldi (o ara dedim “CPU da soğutucu da yok, işlemciyi elimize almayalım abi”). Sonra kilit ekranı geldi Windows’un. Sonra kapadık tekrar sistemi.

İşlemci soğutucuyu taktık, bendeki diğer son kalan RAM’i de taktık, yine CPU’da kaldı anakart 2 RAM’le. Sonra tek RAM’le denedik, boot etti. Dedi “RAM arızalı senin.” Sonra RAM’i silgiyle deneme fikri geldi akla. RAM’in soket girişini silgiyle silip tekrar taktık ve boot etti sistem 2 RAM’le eskisi gibi.

Boot etmeme sorunu böylece çözüldü. Ama oyundayken kapanmasını çözemedim. Ben yine de PSU’yu 2. ele koyup satıp yenisini mi alayım? Ne yapsam iyi olur bu bağlamda?

Sistem Özeti

• İşlemci: AMD Ryzen 5 5600
  • Ekran Kartı: Asus RX 6600 XT Dual OC
  • Anakart: MSI B450-A Pro
  • RAM: Corsair Vengeance 16 GB (2x8) 3200 MHz
  • Depolama:
    • XPG SPECTRIX S40G 256 GB NVMe SSD
    • Samsung 870 Evo 500 GB SSD
    • WD Blue 500 GB HDD
  • Güç Kaynağı: Aerocool KCAS 600W
  • Kasa: Aerocool Quartz Red (Mid Tower)
  • Monitör: AOC 24G2U/BK 24" 144 Hz IPS
  • Mouse: Razer Viper Mini
  • Kulaklık: James Donkey 712

Dün PSU alma konusunda konu açmıştım. Sistem BF1 online oynarken kapanmıştı ve tekrar açılmıştı. Bir iki kere böyle döngüye girip anakart CPU’da kalıyor, boot etmiyordu sistem.

Bugün bilgisayarcı tanıdığa gittim. Sistem CPU’da kaldı, boot etmedi; o da gördü. Önce farklı PSU ile denedik, olmadı, yine boot etmedi. Farklı RAM’le denedik, boot etmedi sistem yine. Ardından CMOS sıfırladık, BIOS pilini de söktük akabinde. İşlemciyi çıkarıp tekrar taktık, macun yeniledik, sonra soğutucu olmadan sistemde kullandığım tek RAM’le denedik, görüntü geldi (o ara dedim “CPU da soğutucu da yok, işlemciyi elimize almayalım abi”). Sonra kilit ekranı geldi Windows’un. Sonra kapadık tekrar sistemi.

İşlemci soğutucuyu taktık, bendeki diğer son kalan RAM’i de taktık, yine CPU’da kaldı anakart 2 RAM’le. Sonra tek RAM’le denedik, boot etti. Dedi “RAM arızalı senin.” Sonra RAM’i silgiyle deneme fikri geldi akla. RAM’in soket girişini silgiyle silip tekrar taktık ve boot etti sistem 2 RAM’le eskisi gibi.

Boot etmeme sorunu böylece çözüldü. Ama oyundayken kapanmasını çözemedim. Ben yine de PSU’yu 2. ele koyup satıp yenisini mi alayım? Ne yapsam iyi olur bu bağlamda?

Sistem Özeti

• İşlemci: AMD Ryzen 5 5600
  • Ekran Kartı: Asus RX 6600 XT Dual OC
  • Anakart: MSI B450-A Pro
  • RAM: Corsair Vengeance 16 GB (2x8) 3200 MHz
  • Depolama:
    • XPG SPECTRIX S40G 256 GB NVMe SSD
    • Samsung 870 Evo 500 GB SSD
    • WD Blue 500 GB HDD
  • Güç Kaynağı: Aerocool KCAS 600W
  • Kasa: Aerocool Quartz Red (Mid Tower)
  • Monitör: AOC 24G2U/BK 24" 144 Hz IPS
  • Mouse: Razer Viper Mini
  • Kulaklık: James Donkey 712
- Oyun sırasında sistemin kapanması, genellikle PSU veya ısı sorunlarından kaynaklanır. Öncelikle, PSU’nuzun yeterince güç sağlayıp sağlamadığını kontrol etmelisiniz. 6600 XT ekran kartı ve Ryzen 5 5600 ile birlikte, toplamda yaklaşık 450W civarında bir güç tüketimi olacağı tahmin ediliyor. PSU’nuzun tam olarak 600W olduğunu belirtmişsiniz ama bu modelin performansı, yük altında yeterli olmayabilir.

1. PSU’yu Test Edin:
- Farklı bir PSU ile deneme şansınız varsa, sisteminizi o PSU ile çalıştırın. Eğer sistem sorunsuz çalışıyorsa, mevcut PSU'nuz aşırı yükleniyor olabilir veya arızalıdır.

2. Isı Kontrolü:
- Oyun sırasında işlemci ve ekran kartının sıcaklıklarını izleyin. Eğer sıcaklık 85°C'ye ulaşıyorsa sisteminizin aşırı ısındığı ve bu nedenle kapandığı anlamına gelebilir. İşlemci ve ekran kartınız için uygun soğutma sağladığınızdan emin olun.
- İşlemci ve ekran kartının soğutucularının düzgün çalıştığından emin olun (fanların döndüğünü kontrol edin).

3. Güç Tüketimi Analizi:
- Oyun oynarken, sistemin güç tüketimini ölçmek için bir wattmetre kullanın. Eğer PSU, belirtilen watt oranının düzenli olarak üstüne çıkıyorsa, daha güçlü bir PSU almayı düşünebilirsiniz.

4. RAM’i Gözden Geçirin:
- RAM’inizi daha önce test ettiniz, ancak hatalı RAM de bazen oyun sırasında sistemin kapanmasına neden olabilir. MemTest86 gibi bir yazılım ile RAM’i test etmeye devam edin. Hatalı olduğundan şüphelendiğiniz RAM’leri çıkararak test edin.

5. Diğer Bileşenleri Kontrol Edin:
- Anakart, ekran kartı bağlantılarını kontrol edin. Gevşek bağlantılar bazen oyun sırasında sorunlara yol açabilir.
- Aşırı yüklenme olmadığından emin olmak için sistem bileşenlerinizin güncel olduğundan emin olun. BIOS güncellemeleri ve ekran kartı sürücü güncellemeleri kontrol edin.

6. Yardımcı Bilgiler:
- Eğer yukarıdaki adımları yaptıktan sonra sorun devam ederse, PSU’nuzu değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Düşük kaliteli bir PSU, uzun vadede diğer bileşenlere de zarar verebilir.

- Bu adımlar sonrası sisteminiz yine kapanıyorsa daha fazla detay almak adına tekrar iletişime geçin. Kapsamlı bir çözüm için test sonuçlarınızı paylaşabilirsiniz.