Python-Turkish: Python Fonksiyonlarını Türkçeleştiren Paket

@sirius
Değerli yorumunuz ve moderatör olarak verdiğiniz bu güçlü destek için içtenlikle teşekkür ederim.

Eleştirilere karşı dile getirdiğiniz iki nokta, projenin asıl varlık nedenini ve modern yazılım felsefesini mükemmel bir şekilde özetliyor:

Niş Odaklanma: Kesinlikle katılıyorum; bu paket, özellikle Python öğrenimine başlarken dil bariyeri hisseden, Türkçe konuşan kitleye bir "hızlandırıcı" olarak hitap ediyor. Her projenin global bir hedefi olmak zorunda değil, bazen yerel bir ihtiyaca çözüm sunmak en büyük başarıdır.

Yerel Kaynak Değeri: Yerli kaynak üretimi, dilimizin teknoloji alanındaki varlığı için kritik öneme sahip. Amacım, kod yazmanın sadece İngilizce bir ayrıcalık olmadığını göstermekti.

Sizin gibi deneyimli birinin bu vizyonu onaylaması, projenin doğru yolda olduğunun en büyük kanıtıdır. Desteğiniz, v1.0.0 kararlı sürümüne ulaşma motivasyonumu katbekat artırdı!

Saygılarımla.
taha1901
python-turkish geliştiricisi

GitHub'da yayınlamak için neyi bekliyorsunuz? Projede sorun olması buna engel değil. Issue açmak yerine forum mu kullanacak insanlar? Halihazırda VCS kullanmıyor musunuz? İsimler kısa olsa daha iyi aşina olunmaz mıydı?

GitHub'da yayınlamak için neyi bekliyorsunuz?
Haklısınız. Gecikmenin sebebi, teknik bir sorundan ziyade proje yönetimsel bir karardı.

• Geçici Gecikme: v1.0.0 öncesindeki son mimari sadeleştirmeyi (tüm modülleri tek dosyada toplama) yapmayı bekledim. Kodun en temiz ve bakımı kolay halini GitHub'a göndermek istedim.

• Aksiyon: Kaynak kodu, bu birkaç saat içerisinde GitHub'a yükleyeceğimi teyit ediyorum. Artık kod herkese açıktır.
Issue açmak yerine forum mu kullanacak insanlar? Halihazırda VCS kullanmıyor musunuz?

Hayır, elbette forum temel Issue platformu olmayacak.

• Issue Platformu: GitHub deposu yayımlandıktan sonra, tüm hata bildirimleri ve özellik talepleri GitHub Issues üzerinden yapılacaktır. Bu, modern yazılım geliştirme standartıdır ve buna tamamen uyacağız.

• Forumun Rolü: Forum, sadece projenin tanıtımı ve genel tartışmalar için bir başlangıç noktasıydı. VCS (Sürüm Kontrol Sistemi) tabii ki kullanılıyor; tüm geliştirmeler yerel Git depomuzda kayıtlıdır.
İsimler kısa olsa daha iyi aşina olunmaz mıydı?
Bu, paketin temel bir tasarım kararıdır:

• Amaç: İsimleri (yazdır, girdi_al) Python'ın orijinal komutları kadar kısa tutmayı hedefledik. Ancak, dizin_oluştur gibi yeni OS komutlarında açıklayıcı olmaya öncelik verdik.

• Kullanıcı Deneyimi: Amacımız, sadece p veya l gibi harfleri ezberletmek yerine, komutun işlevini (örneğin "uzunluk bulma" veya "dizin oluşturma") ana dilde hemen anlamalarını sağlamaktı. Bu, eğitsel faydayı ön planda tutan bir tasarım tercihidir.

Teknik sorularınız için tekrar teşekkür ederim. Bu geri bildirimler, projenin yönetimsel kalitesini artırıyor.

Saygılarımla.
taha1901

Haberler, haberler, haberler!

Proje an itibariyle GitHub'da yayınlanıyor.

GitHub Linki: https://github.com/TurkishPython/pyt

Saygılarımla,
taha1901

Kısadan kastım uzunluk_bul icin u degil, uzunluk.

Sanıyorum ki Scratch niyetine kullanılması amaclaniyor. Yine de aşinalık açısından dümdüz cümle şeklinde değil de normal programlama dillerindeki yapıda olması daha iyi olur gibi geliyor.

Uzunluk, tür, girdi, tümü, biri/herhangi_biri, ileri, cember, renk...

Simdi gelip köstek olma destek ol diyecekler ama VCS kullanımı hic iyi değil. Başlığı görünce güzel bir şey sanmıştım. Daha çok kendinizi geliştirmek için yaptığınız bir şey gibi duruyor.

Kolay gelsin.

@Vavien. Teşekkürler. İsteğinizi anladım ve önerdiğiniz uzunluk, girdi gibi daha kısa, tek kelimelik komut isimlerini yapabildiğim kadar kısaltmaya çalışacağım. Eğitsel faydayı koruyarak bu aşinalığı artırmak çok değerli.

VCS konusuna gelince:

• Katılıyorum: Başlangıçta yerel depodaki Git geçmişi karmaşıktı. Ancak tüm o karmaşıklığı temizleyip, projeyi v1.0.0 Kararlı Sürümü ile PyPI ve GitHub'a yüklemeden hemen önce VCS geçmişini temizleyip tek ve okunabilir bir kayda (commit) indirgedim. Şu an GitHub'daki geçmişimiz temiz ve profesyoneldir.

• Amaç: Proje, hem benim kendimi geliştirmem için bir meydan okuma hem de topluluğa sunduğum bir açık kaynaklı hizmettir.

Yorumlarınız, projenin sadece kodunu değil, yönetimsel süreçlerini de yüksek standartlara taşıyor. Yapıcı eleştiriniz için tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla, taha1901

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…