FurkanMasto

Çalışkan
Core 2 Quad Q9550'den i7 4790 işlemciye geçeceğim, bulamazsam 4770. Tabii anakartı da değiştireceğim H81MK.

Format atmadan açsam açılır mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Eger Windows 10 (veya 11) ise hayir. Guncel HAL sistemi eskisi gibi tek seferlik donanim ozel degil, moduler ve kendini donanima gore yeniden ayarlayabiliyor. Bizzat Sempron'dan Core 2 Duo E6750'ye, oradan da Phenom IIX6 1055T'ye gecirmeyi denemistim ve sorunsuz oldu. Stutter vs. de yasamadim.

Kisaca; Format atmak zorunda degilsin.

Eger Windows 10 (veya 11) ise hayir. Guncel hal sistemi eskisi gibi tek seferlik donanim ozel degil, moduler ve kendini donanima gore yeniden ayarlayabiliyor. Bizzat Sempron'dan Core 2 Duo E6750'ye, oradan da Phenom IIX6 1055T'ye gecirmeyi denemistim ve sorunsuz oldu. Stutter vs. de yasamadim.

Kisaca; format atmak zorunda degilsin.
Windows 10 kullanıyorum.
Herkes farklı bir şey diyor. Technopat'ta “bozarsın, format at” demişlerdi.

Windows 10 kullanıyorum.

Herkes farklı bir şey diyor. Technopat'ta bozarsın format at demişlerdi.
Format gerekmiyor diye biliyorum ben hiçbir sorun yaşamamıştım. i5-3470'ten SSD hariç tüm sistemi değiştirip i3-10100F’li sisteme geçmiştim. SSD takılıydı Windows sorunsuz çalışıyordu. Ben sadece yeni bir sisteme geçince bu da temiz olsun diye formatlamıştım ama bir sorun yaşamadım.

Ben i7 4770'den Ryzen 5 5500'e geçince bile format atmamıştım, şart değil.

Hatta şu anki sistemimde geçmiş zamanda RX 580, RX 6600 XT, R9 280X, GTX 750, GTX 1050 gibi bir sürü ekran kartı bile kullanmışlığım oldu format atmadan.

Ben i7 4770'den Ryzen 5 5500'e geçince bile format atmamıştım, şart değil.

Hatta şu anki sistemimde geçmiş zamanda RX 580, RX 6600 XT, R9 280X, GTX 750, GTX 1050 gibi bir sürü ekran kartı bile kullanmışlığım oldu format atmadan.
Format gerekmiyor diye biliyorum ben hiçbir sorun yaşamamıştım. i5-3470'ten SSD hariç tüm sistemi değiştirip i3-10100F’li sisteme geçmiştim. SSD takılıydı Windows sorunsuz çalışıyordu. Ben sadece yeni bir sisteme geçince bu da temiz olsun diye formatlamıştım ama bir sorun yaşamadım.
Driverlar düzeltilsin yeter. Ama işlemcinin sürücüsü yok.

Hocam ben Intel sistemden güncel am5 sisteme geçtim bir sorun olmadı. Sadece Windows ilk etapta dosyaları ayarlıyor. Disk sahibi siz misiniz vs. şeklinde oluyor galiba. Format şart değil. Bende Haswell işlemci kullanmıştım ama 4790K vardı, size hayırlı uğurlu olsun inşallah.

Önerilen tabii ki temiz kurulum ile işletim sistemi kurmaktır. Fakat Windows tarafında Windows 10 ve üzeri işletim sistemlerinde otomatik olarak optimize etme özelliği mevcut. İşletim sistemi tarafından donanım değişikliği algılandığında sistem kendini ona göre uyarlıyor. Size sadece doğru sürücüleri yeniden kurmak kalıyor. Onun da neredeyse tamamını Windows Update sizin yerinize hallediyor.

Yani hayır gerekmez fakat önerilen yeniden kurmaktır.

Ayrıca eski sistemde UEFI desteği mevcut değil. 4790'lı bir sistemde güncel bir anakart ile UEFI şeklinde sistem kullanılabilir, bunun için yeniden kurulum gerekmektedir, bilginize.