QD-IPS (MSI G274QPF-QD) ve QD-OLED (Dell AW2725DF) monitörlerin karşılaştırması

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 2254
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 533
  • Etiketler Etiketler
    oled

2254

Üstün
Makaleler
7
Elimde varken kıyaslamak istedim. Fotoğrafta biraz farklılıklar olabilir ama siyahlar haricinde büyük farklar yok. IPS'te gri bir filtre var mış gibi gözüküyor. Her iki monitörü de elimden geldiğince kalibrasyon cihazı olmasa da kalibre etmeye çalıştım. IPS monitör stok ayarlarda çok kötüydü. OLED ise stok ayarlarda bile iyiydi. Kameradan ötürü siyahlar IPS'te aşırı parlıyor. Gerçekte tabii ki de böyle değil. Siyahların yoğun olduğu fotoğraflarda uçurum gibi fark gözükse de o kadar değil ama yine büyük fark var.

Ayrıca bazı fotoğraflarda QD-OLED'in, hiç ışık olmadığı halde bile fotoğraflarda morumsu gözüktüğü yerler var. QD-OLED monitörden kaynaklı, çünkü QD-OLED'leri kamera ile çekmek çok zor. Aydınlık ortamda daha da kötü oluyor. Gerçekte ise karanlıkta hiç mor gözükmediğini söylemeliyim.

OLED monitör %100 parlaklıkta fakat ABL sınırlayıcıdan dolayı 205-210nit. IPS'te ise 100’e kadar parlaklık ayarı var ve 90 olarak ayarlandı. Parlaklığı kısınca canlılık IPS'te düşüyor fakat adil bir kıyas için kısmak istemedim. Sonuçta OLED panelin derin siyah avantajı varsa LCD panellerin de parlaklık avantajı var.

Gelelim fotoğraflara. Soldaki QD-OLED AW2725DF, sağdaki ise QD-IPS G274QPF-QD:

Son düzenleme:
İkisinde de en iyi RGB ayarlarını yapmaya çalıştım. Kontrast ve kameranın da etkisi var. AW2725DF'de kırmızı değerini azaltmakla kalmayıp ayrıca kırmızı saturation değerini de düşürdüm.

MSI da bu ayarların dışında aşırı mavimsi veya sarımsı duruyordu. Yani bir türlü beğenemedim. Belki zayıf kontrasttan ötürü. Malum ortalamanın altında siyah tekdüzeliği ve zayıf kontrastı var. Görüntü iyi durmuyor. Bu yüzden böyle tercih etmek durumunda kaldım. Yani her iki monitörü de iyi olduğunu düşündüğüm şekilde ayarladım. QD-OLED bazı yerlerde fazla kırmızımsı, IPS ise fazla soluk duruyor fakat gerçek kullanımda neredeyse fark gözlemleyemedim. Bazı fotoğraflarda ise örneğin şunda çok fazla fark var gibi gözüküyor ama alakası bile yok. Bu yüzden bu resmi koymadım bile. IPS bildiğin açık yeşil duruyor fakat gerçekte soldaki gibi.

Sağdaki nedense WB olarak hep sinematik yeşil tonlarda.
Fotoğraftan kaynaklı muhtemelen. Normal kullanımda siyahlar hariç fark gözlemleyemedim pek.

Son düzenleyen: Moderatör:

Çekerken pro modda elle bir değer belirle ki her fotoğrafta değişir yoksa

OLED iyi hoş ama değerinden fazla mı övülüyor bilemedim. OLED almak üzereyim bu arada ama.. Mini LED de blooming harici aslında parlaklık vs. en iyisi ama..

OLED iyi hoş ama değerinden fazla mı övülüyor bilemedim. OLED almak üzereyim bu arada ama.. Mini LED de blooming harici aslında parlaklık vs. en iyisi ama..
G274QPF-QD’nin renk gamutu OLED seviyesinde. Düz IPS gibi düşünmeyin. Parlaklıkta Dell’den bariz daha yüksek. IPS’i orta parlaklıkta tutunca mesela 100 üzerinden 60 civarına alınca soluk duruyor. 70 civarı da keza benzer. 80 üzerinde yavaş yavaş görüntü canlı gözükmeye başlıyor. 90'da en az 300nit kıvamında oluyor fakat gözleri de yormuyor değil. OLED'de ise parlaklık düşük olduğu halde (200nit civarı) daha canlı gözüküyor. Bu sayede gözü de yormuyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…