QD-IPS (MSI G274QPF-QD) ve QD-OLED (Dell AW2725DF) monitörlerin karşılaştırması

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 2254
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 529
  • Etiketler Etiketler
    oled
Hocam siz G274QPF-QD ne zaman aldınız ve nerden?
Yan yana koyacak yer olmadığı için monitörleri kaldırdım. Müsait olduğum zaman dediklerinizle tekrar deneyeceğim.
İkisini neden kullanmıyorsunuz? Yer neden yok?

2 adet OLED'den birisinde sorun, birisi mat kaplama olduğu için iade ettim. Arada fark var ama benim IPS de çok kaliteli olduğu için şuan kullandığım G3223D de üzmüyor. IPS'in kalitelisi de çok fena.

Son düzenleyen: Moderatör:

R-G-B değerlerini düşürmek renk gamutunu da düşürüyor mu? Yoksa sadece renk doğruluğunu mu etkiliyor? Kırmızıyı azaltmak direkt doygunluğunu azaltıyor gibi geldi.

AW2725DF için birkaç incelemeye baktım, genelde önerilen değer %98 Red, %99 Green ve %100 Blue şeklindeydi. Tabii üniteden üniteye farklılık gösterebilir fakat saturation ayarına ellemeden kırmızı tonlamayı azaltmak istediğimde gain red ayarını %90 falan yapmam gerekiyor. Bu da doygunluğu epey azaltıyor.

Baktığım incelemeler RTINGS, techless ve TFT central. İkisinde 98,99 ve 100, birinde ise 97,98 ve 99 yapmışlar. Saturation ayarına ellememişler. Ben normalde 98, 99 ve 100 kullanıyordum, bir de saturation kısmından red ayarını %50 yerine %49 kullanıyordum. Hatta iyice kırmızılığı geçirmek istersem %88 falan yapmam gerekiyor. Bu terslikte bir iş var.

Nasıl bir yol izlemem izlemem gerekiyor? @BerkayZ87

Mesela burada normalden fazla kırmızı gözüküyor.

Ben en iyisi kamera sorununu çözdükten sonra paylaşıyım fotoğrafı. Başka türlü imkansız. Bu yüzden iki monitörde olması gerekenden farklı çıkıyor fotoğraflarda.

Eki Görüntüle 173089

Pro modda beyaz dengesini otodan 5500 civarına alabilirsin, bu aralık düz gun ışığı.
5500k pro mod yaptım yine aynı. Benim telde bu özellik yoktu bu arada. Annemin telefonu aldım bu yüzden. Fotoğraf biraz farklı çıkabilir. Yine fotoğrafta normalden fazla kırmızı gözüküyor. Direkt kulaklardan anladım gerçekte böyle değil. Açık pembe gibi normalde. Fotoğrafta aşırıymış gibi gözüküyor.

Kamerada çıkan:

Gerçekte olan (ekran görüntüsü aldım)

%90-95 2.fotoğraftaki gibi gözüküyor fakat kamerada 1.fotoğraftaki gibi çıkıyor. Yapacak bir şey yok.

Son düzenleme:
Mesela burada normalden fazla kırmızı gözüküyor.
Çözüm bulabildiniz mi?

QD-OLED’le ilgili ayarlarla haşır neşir olduğunuz sormak istiyorum. Örneğin, Apple cihazlardaki OLED ekranı referans alırsak renk dengesi çok iyi. QD-OLED ekranlarda insan suratlarında daha kırmızılık, normal kırmızıyı kan kırmızısı göstermesi gibi şeyler var. Sadece kırmızıda değil, her renkte aynı şey var. Galiba saturation deniliyor. Samsung telefon ekranı ve kamera lensinde de aynı saturation olayı var mesela. iPhone ekran ve kamera olarak daha iyi geliyor sırf bundan dolayı.

Bir tanıdığım için MediaMarkt’da televizyon seçerken LG G4, Samsung G95D’ye göre daha gerçekçi renklere sahip diye onu seçmiştik mesela. Samsung QD-OLED olduğu için renkleri abartı ve gerçek dışı veriyordu.

Mevcut Samsung OLED’de de bu beni rahatsız ediyor. İzlediğim filmlerde ve oyunlarda insan yüzleri hep kızarık, normal tonda değil. QD-OLED tarafında bunu hangi ayarlarla düzeltip normale getirebiliriz?

Yeşilde rehberini yapmıştım. Video izlerken sRGB, oyun oynarken geniş gamut modunda kullanmalısınız. Bunun için programda var.

Yüksek renk gamutlu monitörlerde bu kırmızılık sorunu kaçınılmaz. sRGB içeriği geniş gamutta izleyince böyle oluyor. Yeni çıkacak olan tandem W-OLED de aynısı olacak.

Grafik> renk ayarı otomatik yapmakta G6 da renkleri SRGB'ye sınırlıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…