SHERLOCKED 67

Üstün
Aslında çok uzun bir konu olmayacak ama bu konuda bir rehber görmediğim için konuyu rehber ön eki ile açacağım.

İlk kez temizlemeden önce 2 endişem vardı:
  1. İlk hali kadar lekesiz olmaması,
  2. Çizilmesi.
Ama düşündüğümden kolaymış, iki soruna da rastlamadım. Temizlemekten korkmayın. OLED kullanıcılarının çoğu zaten biliyordur ama bilmeyenler için direkt bir anlatım olsun istedim.

İhtiyacınız olanlar: Distile su ve mikrofiber bez. Mikrofiber bez genelde(?) monitör kutusundan çıkıyor ama hem ıslak hem kuru bez gerektiği için yeterli değil, ayrıca bir bezi kesinlikle 2 kere kullanmayın. 1 kere kullandıktan sonra atın veya başka bir temizlik işine ayırın.

Temizlik aşaması:
  1. Öncelikle ekrana toz varsa kuru bez ile tozu nazikçe alın. Yoksa ıslak bez ile silerken beze takılan tozlar ekranı zımpara gibi çizebilir.
  2. Bir kaba bandırmaya yetecek kadar saf su dökün.
  3. Islatacağınız bezin en azından monitöre temas edecek kısmını çaya bisküvi bandırır gibi suya bandırın ve suyunu elinizle sıkabildiğiniz kadar sıkın, monitöre zarar verir diye elinizle ıslak kısma dokunmaktan korkmayın. Bezin damlamadığından ve sadece nemli olduğundan emin olun.
  4. Islak bezi kullanarak çok yumuşak dairesel hareketlerle monitörün küçük bir kısmını silin. Yumuşaklık derecesini bezim arkasında monitör olduğunu ancak anlayabileceğiniz kadar yumuşaktan bir tık daha sert olarak tarif edebilirim.
  5. Genelde kalmaz veya çok belirli belirsiz kalır ama kesinlikle hiç iz kalmasın istiyorsanız(yepyeni durumuna en yakın) sildiğiniz küçük kısmı kuru bezin diğer tarafını kullanarak hemen aynı şekilde(yumuşak ve dairesel hareketlerle) kurulayın. Tersini kullanmak çok önemli, aksti takdirde daha önce dediğim gibi zımparalarsınız ekranı
  6. 4. ve 5. adımları temizlenmeye ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz bütün bölgelere uygulayın. Doğru yaparsanız temizlenmiş ve temizliğe ihtiyacı olmayan bölge zaten pek ayırt edilemiyor.

Dikkat edilmesi gerekenler:
  1. Distile suyu kesinlikle direkt monitöre sıkmayın, sıkarsanız da kuru bezle iyice kuruttuğunuzdan emin olun. Çünkü sıvı, olmaması gereken yerlere kaçabilir ve iz bırakabilir.
  2. Daha önce bahsettiğim gibi, aynı bezle monitörü 2 kere temizlemeyin. Kullanılan bezin üstünde toz birikme ve bu tozun monitörü çizme riski var.
  3. Mikrofiber bez hariç hiçbir bezi kullanmayın. Hele kağıt peçete asla kullanmayın. Hem monitörü çizersiniz hem de peçeteden kopan lifler ekranda leke bırakır.
  4. Aynı şekilde kesinlikle ama kesinlike saf(distile) su yerine IPO(izopropil alkol) veya camsil gibi kimyasallar kullanmayın. Bu kimyasallar parlak(glossy) veya mat/yansıma önleyici(matte/anti-glare) kaplamanıza büyük zarar verebilir. Bu yapmak isteyeceğiniz son şey.

Referans olarak kullandığım monitör, mikrofiber bez ve saf(distile) su.

Benim monitörümde Dark Armor kaplaması vardı, çizilmesini ne kadar önlemiştir bilmiyorum ama siz güvende olmak adına daha yumuşak olabilirsiniz. Tabii lekeler çıkmıyorsa sertleşirsiniz. Konu düşündüğümden uzun oldu bu arada :D Sanırım rehber ön ekini hak etti.

Çıkmayan leke nedir? Bazen küçük bir miktar tükürük kullanılabiliyor.

Yağ lekesi hocam. Güneş ışığında mor mavimsi bir rengi oluyor. Sağ tarafta 15 Cm'lik falan bir kılcala yakın çizik var ve tozla çizdim galiba. O zamandan beri çok dikkat ediyorum ve alkolle siliyorum ekranımı.