Türk Telekom kullanıyorum bufferbloat sorunu var QoS ayarlarini yapıyorum hatta şekillendirme grubu 4E kadar değerler giriyorum ama Speedtest'e girince hala sinirlanmamis oluyor download ve upload. Download bazen 75-80'de oluyor 70000 Kbps download 15000 Kbps upload olarak uygulamıştım. Ne yapmalıyım ayarın çalışması için?
QoS ayarlarınızın çalışmaması ve bufferbloat sorununu gidermek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1.
Modem Araçlarına Erişim: Modem arayüzüne gidin. Genellikle tarayıcıda 192.168.1.1 ya da 192.168.0.1 yazarak erişebilirsiniz.
2.
QoS Ayarlarını Kontrol Edin:
- QoS (Quality of Service) bölümüne gidin.
- Girdiğiniz hız değerlerinin doğru olduğundan emin olun. Speedtest sonuçlarınıza göre ayarları kontrol edin.
- Eğer bağlantınızdan daha az bir hız ayarlarsanız, QoS doğru çalışabilir.
3.
Şekillendirme Grubu Kurulumunu Kontrol Edin:
- Şekillendirme grubunun (shaping group) doğru kurulduğundan emin olun. Kullanılan protokolleri ve önceliklerin doğru belirlendiğini kontrol edin.
- Belirttiğiniz değerlerin modem için uygun olduğundan emin olun (örneğin, kablosuz bağlantılar bazen bu ayarları etkileyebilir).
4.
DNS Ayarlarınızı Kontrol Edin:
- Modeminizin DNS ayarlarını kontrol edin. Genellikle 8.8.8.8 (Google DNS) ya da 1.1.1.1 (Cloudflare DNS) kullanmak faydalı olabilir.
5.
Firmware Güncellemesi:
- Modeminizin firmware’inin güncel olup olmadığını kontrol edin ve gerekiyorsa güncelleyin. Eski yazılım sürümleri, QoS gibi özelliklerin düzgün çalışmamasına sebep olabilir.
6.
QoS'yi Kapatıp Yeniden Deneyin:
- Eğer sorunlar devam ederse, QoS'yi kapatıp yeniden açarak ayarları sıfırlamayı deneyin. Bu, bazen yapılandırma sorunlarını giderebilir.
7.
Alternatif Ayarları Deneyin:
- Gerekirse QoS ayarlarını yeniden yapılandırın veya alternatif şekillendirme ayarları deneyin. Örneğin, sadece belirli bir cihaz için QoS ayarlarını yapmayı deneyin.
8.
İnternet Servis Sağlayıcınıza Danışın:
- Eğer yukarıdaki adımlardan sonra sorun devam ediyorsa, Türk Telekom müşteri hizmetleri ile iletişime geçin ve durumu bildirin.
Bu adımları takip ederek QoS ayarlarınızı iyileştirebilir ve bufferbloat sorununu azaltabilirsiniz.