22841

Üyecik
Türk Telekom kullanıyorum bufferbloat sorunu var QoS ayarlarini yapıyorum hatta şekillendirme grubu 4E kadar değerler giriyorum ama Speedtest'e girince hala sinirlanmamis oluyor download ve upload. Download bazen 75-80'de oluyor 70000 Kbps download 15000 Kbps upload olarak uygulamıştım. Ne yapmalıyım ayarın çalışması için?

Türk Telekom kullanıyorum bufferbloat sorunu var QoS ayarlarini yapıyorum hatta şekillendirme grubu 4E kadar değerler giriyorum ama Speedtest'e girince hala sinirlanmamis oluyor download ve upload. Download bazen 75-80'de oluyor 70000 Kbps download 15000 Kbps upload olarak uygulamıştım. Ne yapmalıyım ayarın çalışması için?
QoS ayarlarınızın çalışmaması ve bufferbloat sorununu gidermek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. Modem Araçlarına Erişim: Modem arayüzüne gidin. Genellikle tarayıcıda 192.168.1.1 ya da 192.168.0.1 yazarak erişebilirsiniz.

2. QoS Ayarlarını Kontrol Edin:
- QoS (Quality of Service) bölümüne gidin.
- Girdiğiniz hız değerlerinin doğru olduğundan emin olun. Speedtest sonuçlarınıza göre ayarları kontrol edin.
- Eğer bağlantınızdan daha az bir hız ayarlarsanız, QoS doğru çalışabilir.

3. Şekillendirme Grubu Kurulumunu Kontrol Edin:
- Şekillendirme grubunun (shaping group) doğru kurulduğundan emin olun. Kullanılan protokolleri ve önceliklerin doğru belirlendiğini kontrol edin.
- Belirttiğiniz değerlerin modem için uygun olduğundan emin olun (örneğin, kablosuz bağlantılar bazen bu ayarları etkileyebilir).

4. DNS Ayarlarınızı Kontrol Edin:
- Modeminizin DNS ayarlarını kontrol edin. Genellikle 8.8.8.8 (Google DNS) ya da 1.1.1.1 (Cloudflare DNS) kullanmak faydalı olabilir.

5. Firmware Güncellemesi:
- Modeminizin firmware’inin güncel olup olmadığını kontrol edin ve gerekiyorsa güncelleyin. Eski yazılım sürümleri, QoS gibi özelliklerin düzgün çalışmamasına sebep olabilir.

6. QoS'yi Kapatıp Yeniden Deneyin:
- Eğer sorunlar devam ederse, QoS'yi kapatıp yeniden açarak ayarları sıfırlamayı deneyin. Bu, bazen yapılandırma sorunlarını giderebilir.

7. Alternatif Ayarları Deneyin:
- Gerekirse QoS ayarlarını yeniden yapılandırın veya alternatif şekillendirme ayarları deneyin. Örneğin, sadece belirli bir cihaz için QoS ayarlarını yapmayı deneyin.

8. İnternet Servis Sağlayıcınıza Danışın:
- Eğer yukarıdaki adımlardan sonra sorun devam ediyorsa, Türk Telekom müşteri hizmetleri ile iletişime geçin ve durumu bildirin.

Bu adımları takip ederek QoS ayarlarınızı iyileştirebilir ve bufferbloat sorununu azaltabilirsiniz.