Merhabalar, bilgisayarı normal kullanırken sürekli kasılıyor. Takılma gibi değil ama sesler kasılıyor ve fare takılıyor sadece. Güç kaynağı mı yetmiyor diyeceğim bence yeterli, sorun nedir, nasıl anlarız, nasıl çözeriz?

Sistem:
Ryzen 3 3100
RX 5700 XT
Deepcool PK550D
16 GB RAM

Son düzenleyen: Moderatör:
OCCT testi yaptım, hiçbir şekilde kasılmadı 1 dakika 30 saniye boyunca. Yalnız işlemci sıcaklığı 92 dereceyi gördü, bırakmasam 95 100 görebilirdi, normal değil dimi? :D
Bakimsizsa normal, Wraith Stealth kullaniyorsan fan bolumune cok toz aliyor orasi biriktikce de blogu kapliyor tozlar ustune bir de macun ozelligini kaybettiyse isinmasi kacinilmaz.

PSU'yu ve diski eledik. Şimdi asıl soru işlemci. Oyun içindeyken sıcaklıklar ne durumda? Kasılma tam olarak ne zaman gerçekleşiyor?
Oyun içindeyken de aşağı yukarı aynı sıcaklıkta çalışıyor, 80-90 civarı. Kasılma oyundayken değil de normal Chrome kullanırken çok denk geliyor, çoğunlukla arkada video ya da yayın açıkken.
Bakimsizsa normal, Wraith Stealth kullaniyorsan fan bolumune cok toz aliyor orasi biriktikce de blogu kapliyor tozlar ustune bir de macun ozelligini kaybettiyse isinmasi kacinilmaz.
Tüm parçalara bakım yapıyorum ama bir işlemciye yapmadım :D Ona da bir yapayım o zaman vakti gelmiş. Ancak bu darboğaz yapıyor anladığım kadarıyla çok fazla. Ben şimdi bu sistem R5 5500 alsam güç kullanımı/güç kaynağı tarafında sıkıntı yaşatır mı?

Ancak bu darboğaz yapıyor anladığım kadarıyla çok fazla. Ben şimdi bu sistem R5 5500 alsam güç kullanımı/güç kaynağı tarafında sıkıntı yaşatır mı?
Yasatmaz ama 3100 ile de deli dehset darbogaz yapmamasi lazim, yapsa bile boyle bir soruna yol acmaz darbogaz.

Yasatmaz ama 3100 ile de deli dehset darbogaz yapmamasi lazim, yapsa bile boyle bir soruna yol acmaz darbogaz.
YouTube'da testlere bakıyorum, CS2'de yüksek ayarlarda hatta pencereli modda ölüm maçı 200 FPS alıyor en kötü, ben ise 100 140 zar zor görüyorum. Darboğazın olup olmadığını nereden test edebilirim? İnternette hiç bu işlemci ve ekran kartını kullanan görmedim, bu bağlamda da işlemcinin taşıyamadığı fikrine var mıştım.

@kaane Darbogazi her an goremeyebilirsin, ozellikle GPU agirlikli bir oyun bulup V-Sync ve FPS sinirlama olmayacak sekilde oynamayi dene bu sirada da Afterburner ile GPU ve genel CPU, CPU cekirdek kullanimlarini takip et normal sartlarda GPU'nun tamaminin kullanilmasi gerekiyorsa darbogaz durumunda bu kullanim dusebilyor bununla beraber de CPU kullanimi artiyor.

@kaane Darbogazi her an goremeyebilirsin, ozellikle GPU agirlikli bir oyun bulup V-Sync ve FPS sinirlama olmayacak sekilde oynamayi dene bu sirada da Afterburner ile GPU ve genel CPU, CPU cekirdek kullanimlarini takip et normal sartlarda GPU'nun tamaminin kullanilmasi gerekiyorsa darbogaz durumunda bu kullanim dusebilyor bununla beraber de CPU kullanimi artiyor.
Detroit Become Human indirmeyi düşünüyordum, onda denenir mi hocam bu dediğiniz?

@Testo Unit hocam takılmayı tekrar yaşadım, arkada Opera GX, Chrome, CS2 ve Discord çalışırken oluyor bu Opera GX'de sitede dolanırken aynı şekilde Chrome'da yayını izlerken kasılıyor aynı şekilde.

Detroit Become Human indirmeyi düşünüyordum, onda denenir mi hocam bu dediğiniz?

@Testo Unit hocam takılmayı tekrar yaşadım, arkada Opera GX, Chrome, CS2 ve Discord çalışırken oluyor bu Opera GX'de sitede dolanırken aynı şekilde Chrome'da yayını izlerken kasılıyor aynı şekilde.
Denersin, Metro ya da Doom oyunlari (Doom 2016, Doom Eternal ozellikle) daha uygun olur aslinda.

Denersin, Metro ya da Doom oyunlari (Doom 2016, Doom Eternal ozellikle) daha uygun olur aslinda.
Kasılmalar devam ediyor hocam, Metro Exodus ya da benzeri bir oyunda test edeceğim yarın.

Hocam Metro Exodus denedim, çok hafif oynarken rahatsız etmeyecek droplar girdi sadece. Oyundayken falan bir sıkıntı yok sadece bahsettiğim durumda fark ettim o kasılmayı bariz bir şekilde. Bir de MSI EVOKE 5700 XT için oyunda ortalama 200W güç çekimi, 3200 RPM fan değeri, 90 derece normal sıcaklık 111 derece hotspot, işlemci için de stok fanla 80 derece gördüm. Değerler normal mi?

Son düzenleme:
Hocam Metro Exodus denedim, çok hafif oynarken rahatsız etmeyecek droplar girdi sadece. Oyundayken falan bir sıkıntı yok sadece bahsettiğim durumda fark ettim o kasılmayı bariz bir şekilde. Bir de MSI EVOKE 5700 XT için oyunda ortalama 200W güç çekimi, 3200 RPM fan değeri, 90 derece normal sıcaklık 111 derece hotspot, işlemci için de stok fanla 80 derece gördüm. Değerler normal mi?
Fan devrine gore GPU'nun sicaklik yuksek, isi iletimi sanki yok gibi sogutucu blok ile fanlar arasinda. Yakin zamanda termal bakimi yapildi mi? Yapildiysa ne kullandiniz?

Fan devrine gore GPU'nun sicaklik yuksek, isi iletimi sanki yok gibi sogutucu blok ile fanlar arasinda. Yakin zamanda termal bakimi yapildi mi? Yapildiysa ne kullandiniz?
Yaptım ancak termal padler berbat kalitede yüksek ihtimalle. Onu değiştireceğim ancak şöyle bir şey daha fark ettim, başka bir uygulamaya geçince arkada herhangi bir video ya da yayın açıkken bir süre açık olan video/yayın donuyor ve sonra devam ediyor, 5-10 saniyede bir ya da 10-15 saniyede bir rastgele sürelerde donup devam ediyor. Videoya/yayına geçince de donma olayı duruyor ancak yine bu konudaki takılmalar vesaire devam ediyor. Şüpheli RAM mi acaba?