ozgunokia

Yetkin
Makaleler
1
GPU ve CPU sürekli oyun esnasında aynı kullanımda. Oyun: Spider-Man Miles Morales. 2-3 ay öncesine kadar tüm oynattığı oyunlar bana yetiyordu ve aniden böyle sorunlar başladı. Darboğaz mı oluyor? İkisi de %90 kullanımlarda ve inanılmaz fazla FPS düşmesi yiyorum. Yani yine bu oyunu oynuyordum yoktu sorun. Yeni işlemci olarak R5 5600 düşünüyorum düzeltir mi? İnanılmazda ses çıkarmaya başladı fanlar. Aniden oluyor ve sanki sürtünme sesi gibi. Bu da yoktu. Orta ayarlarda oyun.

Sistemi aldığımdan yana SSD sağlığı da bayağı düştü %89 şu anda.

Son düzenleyen: Moderatör:
GPU ve CPU sürekli oyun esnasında aynı kullanımda. Oyun: Spider-Man Miles Morales. 2-3 ay öncesine kadar tüm oynattığı oyunlar bana yetiyordu ve aniden böyle sorunlar başladı. Darboğaz mı oluyor? İkisi de %90 kullanımlarda ve inanılmaz fazla FPS düşmesi yiyorum. Yani yine bu oyunu oynuyordum yoktu sorun. Yeni işlemci olarak R5 5600 düşünüyorum düzeltir mi? İnanılmazda ses çıkarmaya başladı fanlar. Aniden oluyor ve sanki sürtünme sesi gibi. Bu da yoktu. Orta ayarlarda oyun.

Sistemi aldığımdan yana SSD sağlığı da bayağı düştü %89 şu anda.
Hocam sıcaklıklar ne alemde?

Bilmem, hiç bakmıyorum öyle şeylere ama ses gelen fana elimi yaklaştırdığımda bir sıcaklık hissi geliyor. Sistemi kış ayında aldığımdan havalar ısınırken mi oluyor anlamadım.
Hocam bir bakın, eğer 75° üzerinde ise mutlaka termal macun yenilemesi için termal macun önerisi konu açın. Çünkü bu yaz çok daha sıcak olacak. Boşuna işlemci yanmasın.

Son düzenleyen: Moderatör:
4100 ile sadece FPS oyunlarında sorun yaşıyorum, aynı oyunda öyle bir sorun yaşamadım..
Hocam yanlış anlamayın lütfen, 4100 önbellekleme haricinde işlem gücü olarak daha iyi bir işlemci. Yani FPS oyunlarında daha düşük kalırken onlar hariç daha iyi sonuçlar verir. Ancak arkadaşın durumu sanırsam sıcaklıklar.

O işlemci ve ekran kartının darboğaz yapacağını düşünmüyorum. Zamanında i5/i7 6. ve 7. nesil intel işlemcilerle GTX1080/RX590 kullanmış nesiliz. Kaliteli termal macun ile işlemci ve ekran kartı bakımlarını yapın. Kasanızın fan kurulumlarının doğruluğunu kontrol edin, boş fan yuvası varsa en az +50CFM değerinde ki fanlar ile destekleyin. İmkanınız varsa tabi ki Ryzen 5600 ile sisteminizi güncelleyebilirsiniz. Eğer stock işlemci fanı kullanıyorsanız kule tipi işlemci soğutucu almayı ihmal etmeyin.

Fan iyi durumda, termal macun ve ekran kartı uçurumda. Yenilersem sorun düselir mi?

Konuya katılan hocalarım, lütfen bildirim gelince yardım ederse sevinirim. Bu darboğaz sorunu aniden başladı. Hiç bir şekilde yoktu ve şimdi görselleriyle normal sıcaklıklarla size bırakıyorum. Neden oluyor olabilir? Bu oyunu 1 kez bitirdim ve Medium ayarlarda inanılmaz iyi grafiklerde bitirmiştim. Ama şuan bakılırsa gördüğünüz gibi darboğaz yaşıyorum. Mouse’u çevirdiğim an oyun inanılmaz kasıyor. Bu da haliyle performans düşüşüne sebep oluyor. Mouse’u çevirince CPU kullanımı artıyor yani.

@Neurotic

Dosya Ekleri

• IMG_0871.webp
    IMG_0871.webp
    193,3 KB · Görüntüleme: 43
  • IMG_0870.webp
    IMG_0870.webp
    248 KB · Görüntüleme: 38
  • IMG_0869.webp
    IMG_0869.webp
    134,5 KB · Görüntüleme: 36
  • IMG_0868.webp
    IMG_0868.webp
    156,2 KB · Görüntüleme: 47
Son düzenleme:
Fan iyi durumda, termal macun ve ekran kartı uçurumda. Yenilersem sorun düselir mi?

Konuya katılan hocalarım, lütfen bildirim gelince yardım ederse sevinirim. Bu darboğaz sorunu aniden başladı. Hiçbir şekilde yoktu ve şimdi görselleriyle normal sıcaklıklarla size bırakıyorum. Neden oluyor olabilir? Bu oyunu 1 kez bitirdim ve Medium ayarlarda inanılmaz iyi grafiklerde bitirmiştim. Ama şu an bakılırsa gördüğünüz gibi darboğaz yaşıyorum. Fareyi çevirdiğim an oyun inanılmaz kasıyor. Bu da haliyle performans düşüşüne sebep oluyor. Fareyi çevirince CPU kullanımı artıyor yani.

@Neurotic

Dostum maalesef işlemci ile ilgili olabilir.
R3 4100 kullandığımı söylemiştim, 2 gün önce tekrar CP2077 indirdim ve Ultra ayarlarda kart yüzde 50 kullanımlara kadar düşüyordu.
Galiba yetmiyor ancak tam emin değilim.