19878

Çalışkan
Merhabalar,

Donanimim su sekilde:
  • AMD R3 3300X
  • Gigabyte 1660S OC
  • Gigabyte B450M S2H v1.
  • Kioxia Exceria G2 1TB
  • G.Skill 8x2 GB Ripjaws V 3200MHz CL16 RAM
  • Power Boost VK-D501m 650W 80+
Sistem gunumuz icin dusuk seviyede bir sistem, Windows 11 ve Nvidia driverlarindan kaynakli perfomansi ekstra bir kotulesti. AtlasOS kurdum, GPT yardimiyla OC islerine girmeden detayli bir sekilde BIOS ve Nvidia Denetim Masasi ayarlarini ayarladim fakat hala oyunlarda istedigim performansi alamiyorum.

Cok detayli bilgim olmadigi icin teknik islerden anlamiyorum, kasaya da parcalari cikartmayi bilmedigim icin yillardir dogru duzgun bakim yapamadim. Ekran karti padini, macununu degistirip; dogru duzgun temizlik yapip OC islerine girmek mantikli olur mu? Performansi artirmak icin siz ne onerirsiniz?

Son düzenleme:
Merhabalar,

Donanimim su sekilde:
  • AMD R3 3300X
  • Gigabyte 1660S OC
  • Gigabyte B450M S2H v1.
  • Kioxia Exceria G2 1TB
  • G.Skill 8x2 GB Ripjaws V 3200MHz CL16 RAM
  • Power Boost VK-D501m 650W 80+
Sistem gunumuz icin dusuk seviyede bir sistem, Windows 11 ve Nvidia driverlarindan kaynakli perfomansi ekstra bir kotulesti. AtlasOS kurdum, GPT yardimiyla OC islerine girmeden detayli bir sekilde BIOS ve Nvidia Denetim Masasi ayarlarini ayarladim fakat hala oyunlarda istedigim performansi alamiyorum.

Cok detayli bilgim olmadigi icin teknik islerden anlamiyorum, kasaya da parcalari cikartmayi bilmedigim icin yillardir dogru duzgun bakim yapamadim. Ekran karti padini, macununu degistirip; dogru duzgun temizlik yapip OC islerine girmek mantikli olur mu? Performansi artirmak icin siz ne onerirsiniz?
Termal bakım işine girmeden önce kontrol etmenizi öneririm. CoreTemp ile işlemci sıcaklıklarına, MSI Afterburner veya FurMark ile ekran kartı sıcaklıklarına bakabilirsiniz, özellikle hotpot sıcaklığı performanı direkt olarak etkiler.

Online oyunlar oynuyorsanız işlemci yükseltmesi yapabilirsiniz, hikaye bazlı oyunlarda ekran kartınıza yetecek bir işlemci fakat CS, Valo vb. oyunlarda işlemci yükseltmesi FPS'inizi yükseltir.

R5 5600 ve RX 6700/ 6700 XT gibi bir yükseltme yapılabilir. 5600 için BIOS güncellemeniz lazım.

İkinci el ucuza R5 5600 alınabilir. Ramleriniz izin veriyorsa OC yapılabilir. OC ciddi derecede performansı arttırıryor AM4 sistemlerde.

Termal bakım işine girmeden önce kontrol etmenizi öneririm. Core Temp ile işlemci sıcaklıklarına, MSI Afterburner veya FurMark ile ekran kartı sıcaklıklarına bakabilirsiniz, özellikle hotpot sıcaklığı performanı direkt olarak etkiler.

Online oyunlar oynuyorsanız işlemci yükseltmesi yapabilirsiniz, hikaye bazlı oyunlarda ekran kartınıza yetecek bir işlemci fakat CS, Valorant vb. oyunlarda işlemci yükseltmesi FPS'inizi yükseltir.

10 dakika Cinebench testi sonucu CPU ve 5 dakikalik FurMark testi sonucu GPU degerlerini ekledim hocam.

Dosya Ekleri

• IMG-20250910-WA0009.webp
    IMG-20250910-WA0009.webp
    695,4 KB · Görüntüleme: 48
  • IMG-20250910-WA0010.webp
    IMG-20250910-WA0010.webp
    1,4 MB · Görüntüleme: 49
Benim tavsiyem o sisteme Windows 10 kurman olur. İşlemci ve ekran kartının termal macun bakımını yapman kesinlikle şart.

BIOS da XMP açman önemli. İşlemci için OC yapmanı öneririm ama stok soğutucu varsa deneme. Kule tipi soğutma şart onun içinde yoksa daha fazla ısınabilir.

Ekran kartınada OC yapılabilir. Kasa içi havalandırma kötü ise 2-3 fan daha alarak daha serin çalışmasını sağlayabilirsin.

95 derecede islemci kendini cok kisitlayacaktir korumaya almak icin.
Kimse islemcisini dusuk performansta kullanmak istemez. Once termal macun, gerekiyorsa yeni cpu cooler. Sonra kasa fani...