Selamlar,

Sistemim şu şekilde:
  • Ryzen 5 1600 AF
  • Anakart: Gigabyte B450M S2M Rev 1.0 (BIOS F61 - son sürüm)
  • Soğutucu: Gamepower Windrunner
  • RAM: 2x8GB G.Skill
  • Ekran Kartı: RX 470
  • PSU: 450W 80+ kalitesinde
Bu işlemcinin 3.8-4.0 GHz gibi hızlara çıkabildiğini biliyorum, ben de sistemden biraz daha performans almak istiyorum. Ama OC işinden çok anlamıyorum, daha önce hiç yapmadım.

BIOS’tan mı yapayım, Ryzen Master’dan mı bilmiyorum. Voltajı ne kadar vereceğim, sıcaklık kaça kadar çıkarsa sıkıntı olur, gibi konularda kafam karışık.

Soğutucu Gamepower Windrunner, stoktan iyi ama tabii efsane bir şey değil. Bu hızlara çıkmaya yeter mi, bilemedim.

Kısaca şunları sormak istiyorum:
  • 1600 AF’yi en fazla kaça kadar zorlayabilirim?
  • 3.8 ya da 4.0 GHz’e sabitlesem, ne kadar voltaj vermem lazım?
  • Bu soğutucu yeter mi yoksa daha iyi bir şey mi şart?
  • OC yaptıktan sonra stabil kalıp kalmadığını nasıl anlarım?

Yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Selamlar,

Sistemim şu şekilde:
  • Ryzen 5 1600 AF
Bu işlemcinin 3.8-4.0 GHz gibi hızlara çıkabildiğini biliyorum, ben de sistemden biraz daha performans almak istiyorum. Ama OC işinden çok anlamıyorum, daha önce hiç yapmadım.

BIOS’tan mı yapayım, Ryzen Master’dan mı bilmiyorum. Voltajı ne kadar vereceğim, sıcaklık kaça kadar çıkarsa sıkıntı olur, gibi konularda kafam karışık.

Soğutucu Gamepower Windrunner, stoktan iyi ama tabii efsane bir şey değil. Bu hızlara çıkmaya yeter mi, bilemedim.

• 1600 AF’yi en fazla kaça kadar zorlayabilirim?
  • 3.8 ya da 4.0 GHz’e sabitlesem, ne kadar voltaj vermem lazım?

"Benim de çok bilgim yok ama voltaj yükseltmek için iyi bir soğutucu şart. Voltajı artırırken 0.1V gibi çok küçük adımlarla ilerlemek önemli. YouTube'da bu konuda rehberler bulabilirsin. R5 1600 AF, R5 2600 gücüne yakın olduğu için onun OC ayarlarına bakabilirsin (aynısı olmayabilir, 2600 biraz daha güçlü olabilir). O ayarlara yakın değerlerle deneyebilirsin. Sistem sorunsuz ve stabil çalışıyorsa sıkıntı yok demektir. Ama unutma, bu işlemciler özel OC serisi olmadığı için öyle yüksek FPS artışları bekleme."

- Yazım hatalarını Gemini kullanarak düzelttim.

"Benim de çok bilgim yok ama voltaj yükseltmek için iyi bir soğutucu şart. Voltajı artırırken 0.1V gibi çok küçük adımlarla ilerlemek önemli. YouTube'da bu konuda rehberler bulabilirsin. R5 1600 AF, R5 2600 gücüne yakın olduğu için onun OC ayarlarına bakabilirsin (aynısı olmayabilir, 2600 biraz daha güçlü olabilir). O ayarlara yakın değerlerle deneyebilirsin. Sistem sorunsuz ve stabil çalışıyorsa sıkıntı yok demektir. Ama unutma, bu işlemciler özel OC serisi olmadığı için öyle yüksek FPS artışları bekleme."

- Yazım hatalarını Gemini kullanarak düzelttim.
Stabil kalıp kalmadığını anlamak basit cpu-z yükle ve ordan stress testi yap. Bak bakalım biraz test etsin pc kapanıyormu.

İşlemciniz sizin haberiniz olmadan frekans kısar fazla ısınınca diyelim 75 derecede ama siz dahada frekans verdiniz gene 75-78 derece diyelim ama aslinda frekansı kısıp sıcaklığı aynı seviyede tutar yani iyi bir soğutucu gerekli. Eğer fazla fps artışı göremiyorsanız bir sebebide bu olabilir.

Selam,

Sistemim şu şekilde:
  • Ryzen 5 1600 AF

BIOS'tan mı yapayım, Ryzen Master'dan mı bilmiyorum. Voltajı ne kadar vereceğim, sıcaklık kaça kadar çıkarsa sıkıntı olur, gibi konularda kafam karışık.

• 1600 AF'yi en fazla kaça kadar zorlayabilirim?
  • 3.8 ya da 4.0 GHz'e sabitlesem, ne kadar voltaj vermem lazım?

Sadece frekans ve voltaj vereceksiniz, 1600 AF'nin 2600 ile aynı olduğunu düşünürsek, hatırladığım kadarıyla, 2600 3.9 GHz'de 1.27v ile çalışıyordu.

BIOS`ta Precision Boost Overdrive diye bir şey var onu enabled haline getir. Sonra kaydetip çık ve Ryzen Master indir. Ryzen Master`da Auto OC yapıp apply`a bas, yeniden başlatabilir. Sonrası zaten otomatik yapıyor kendi. Bilmiyorsan ellemene gerek yok ayarlara BIOS`ta ikide bir uğraşıp uygulama kendi hallediyor senin yapacağın işi zaten.

Tabii ki kendin yapman daha iyi olur ama detaylarını bilmiyorsan hiç uğraşma sana tavsiyem o işlemciyle değmez uğraşmana o kadar. Dediklerimi yapıp geç direk. Uğraşırsan zaten bilmiyorsun detaylı şekilde stabil olana ya da sıcaklıklar düzgün olana kadar uğraşmaya değmez.

Son düzenleyen: Moderatör: