R5 2600 İşlemci sıcaklık dalgalanması

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan HooDoo
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 128
  • Etiketler Etiketler
    sıcaklık

HooDoo

Üyecik

İşlemci sıcaklığın boşta olmasına rağmen bu şekilde durmadan dalgalanıyor ve bundan kaynaklı olarak da işlemcinin fanı hızlanıp yavaşlıyor. Bu da fanın sesinin durmadan artıp azalmasına sebep oluyor ve beni rahatsız ediyor.

İşlemci fanını bir uygulama yardımıyla sabitlediğimde bile hâlâ aynı dalgalanma devam ediyor. Maksimum hıza ya da minimum hıza sabitlemem dalgalanmayı etkilemedi.

İşlemcim R5 2600. Termal macununu yeni değiştirdim (3-4 ay içerisinde) ve fan temizliğini yapmıştım. MSI Afterburner üzerinden kullanımlarını kontrol ettiğimde de herhangi bir dalgalanma yok. Yani sıcaklık artışı kullanıma bağlı olarak gözükmüyor. Sebebi nedir? Ne yapmam gerekir?

Son düzenleyen: Moderatör:

Normal gibi. Wraith Prism kullanırken ani sıcaklık sıçramaları ve fan hızı değişimi oluyordu R5 2600X kullanıyorum.

Yüke girdiği gibi sıcaklık sıçramaları oluyor şu an peerless Assassin 140 kullanıyorum nispeten daha az.

Merhaba,

Anakartın marka ve modeli nedir?
Gigabyte B450M S2H.

Bu olay canını çok sıkıyorsa BIOS'tan Core performans Boost ayarını kapatırsan muhtemelen düzelecektir.

Ses konusunda evet rahatsız ediyor. Bunu yaptığımız zaman performansta çok kayıp yaşar mıyım? Zaten artık biraz eski kalmış bir işlemci. Çok oyun oynamıyorum ancak iş yaparken performans kaybı yüksek olacaksa mecbur sese katlanmam gerekecek.

Tek çekirdek gücünde düşüş olmuyor ve oyunların çoğunda performans kaybı olmuyor ancak çok çekirdek gücünde düşüş oluyor. Core Boost'u kapatıp Ryzen Master ile OC yaparsanız daha stabil olabilir. Ben Ryzen 2600'ümü o şekilde kullanıyordum. CPB kapatınca 3.4 GHz'de çalışıyor sabit ve dalgalanma falan olmuyor. Oyuna gireceğim zaman Ryzen Master programını açıp OC ayarımı uyguluyordum, yanlış hatırlamıyorsam 3825 MHz'de çalıştırıyordum.

Gigabyte B450M S2H.
Gigabyte'ın yazılımlarından olan "System Informatıon Viewer" yazılımını kurmanız durumunda işlemci fanını kontrol edebiliyor olmanız lazım, bu yazılımla birlikte "Easy Tune" yazılımını da indirmeniz gerekiyor sanırım. Araştırdığım kadarıyla "Gigabyte APP Center" üzerinden yazılımları edinebiliyorsunuz. Ayrıca "Gibayte Control Center" yazılımını indirip işlemci fanını kontrol etmeyi deneyebilirsiniz.

Bunlarla uğraşmak istemiyorsanız BIOS üzerinden de modlar arası geçiş yapabiliyor olmanız lazım.

Kendim MSI anakartlı bir sistem kullanıyorum ve "MSI Dragon Center" yazılımı üzerinden BIOS'a girmeden, yazılım üzerinden "Sessiz, Dengeli ve Yüksek Performans" modları arasında geçiş yapabiliyorum. Şu an sessiz modda ve [TOOLTIP=Core Boost Performance]CBP[/TOOLTIP] açık olmasına rağmen ısıda dalgalanma olmadığı gibi fan hızında ani artışlar da olmuyor. Şimdi tekrar baktım da [TOOLTIP=Core Boost Performance]CBP[/TOOLTIP] açık ve sistem sessiz modda olmasına rağmen ısıda dalgalanma olabiliyor. Yukarıda da belirtildiği gibi [TOOLTIP=Core Boost Performance]CBP[/TOOLTIP] ayarını devre dışı bırakmak işlemci sıcaklığının dalgalanmasını önleyebilir.

Son düzenleme:
Bunun en büyük sebebi işlemcinin dengesiz voltaj çekimi zayıf besleme çözümü. A320 anakarta 1800X takmıştım aşırı dengesizdi ama X370 anakarta taktığımda neredeyse 0 dengesizlik oldu. Ayrıca Zen 3 öncesi işlemciler harbiden tırt bana göre.
5600'ün durumu bu şekilde. D15S ve fanlar 200 devirde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…