Xshares

Çalışkan
  • Anakart: MSI B450-M A-PRO Max
  • İşlemci: Ryzen 5 3500X
  • Ekran Kartı: EVGA GTX 1660 Super
  • İşletim Sistemi: Windows 11 Home

1 yıldır mavi ekran sorunları yaşıyorum. 7–8 ay bilgisayarı kullanmadım ama kullanmadan önce de bu sorunlar vardı. Şu an neredeyse her saniye mavi ekran alıyorum; artık geceleri ekran siyah oluyor. Adeta flaş ışığı yanıyormuş gibi oluyordum. Bilgisayar boşta kalınca bu sorun oluyordu fakat artık boşta kaldıktan sonra kullanmaya başlayınca kısa süre içinde ya donuyor ya da siyah ekran veriyor.

Bugün farklı bir durum yaşandı; yine hata vereceğini sandım. Ancak her tuşa veya fare tıklamasına ‘bip’ sesi gelmeye başladı ve ekran dondu. Sadece Firefox açıktı ve video izliyordum.

Oyunlarda nadiren oluyor; oyundan oyuna değişiyor. İşlemci ve ekran kartı kullanımının yüksek olduğu oyunlarda bu sorun hiç yaşanmadı ancak FM 24 gibi oyunlarda oyun içindeyken bile mavi ekran alabiliyorum.

Çoğu çözüm önerisini denedim ama sorunun kaynağını bulamadım. Farklı forumlarda ‘depolamanı değiştir’ dediler, değiştirdim ama sorun devam etti. Windows 11 Pro’dan Home sürümüne geçip temiz kurulum yaptım; kurulum sırasında bile mavi ekran aldığım için tek RAM modunda çalıştırmak zorunda kaldım ve ancak bu şekilde çalıştı.

Artık çözümü değil, sorunun kaynağını bulmaya çalışıyorum.

https://www.mediafire.com/folder/0ki4uezodjmq4/Minidump

BIOS güncel değilse güncelle.
SFC/Scannow taraması yapın.
RAM'lerin de sıkıntı var gibi tek tek Memtest86 testi yapın. XMP kapalı olsun.
PSU sıkıntılı olabilir. OCCT ile test edin. Ve hangi PSU kullanıyorsunuz?
BIOS güncel.
SFC /scannow taramasını her başlattığımda yapıyorum, sonuç alamıyorum.
RAM'leri tek tek yapmadım onu da deneyim.
https://www.vatanbilgisayar.com/ram...ronze-4x120mm-rainbow-fanli-usb-3-0-kasa.html
Kasayla birlikte geldi, çok bilgim yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Minidump dosyalarının birinde (081325-15937-01.dmp) nvlddmkm.sys kaynaklı ATTEMPTED_WRITE_TO_READONLY_MEMORY hatası olmuş. Ekran kartı ile alakalı bir durum olabilir. DDU ile ekran kartı sürücülerini kaldırıp tekrar kurmayı dener misin?

Ayrıca MemTest86 gibi RAM testleri yapmakta da fayda var. Kilitlenme adresi ntoskrnl.exe görünüyor, bu bazen de RAM kaynaklı olabiliyor.

Ek olarak, bazı dumplarda da IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL ve SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION hatası görülmüş, bu da RAM kaynaklı oluyor çoğunlukla.

Son düzenleme:
Minidump dosyalarının birinde (081325-15937-01.dmp) nvlddmkm.sys kaynaklı ATTEMPTED_WRITE_TO_READONLY_MEMORY hatası olmuş. Ekran kartı ile alakalı bir durum olabilir. DDU ile ekran kartı sürücülerini kaldırıp tekrar kurmayı dener misin?

Ayrıca Memtest86 gibi RAM testleri yapmakta da fayda var. Kilitlenme adresi ntoskrnl.exe görünüyor, bu bazen de RAM kaynaklı olabiliyor.

Ek olarak, bazı dumplarda da IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL ve SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION hatası görülmüş, bu da RAM kaynaklı oluyor çoğunlukla.

DDU ile kaldırıp tekrar kurdum, RAM testide yaptım tekrardan tek tek olacak şekilde şu anlık mavi ekran yok ama düzeldiğini sanmıyorum çünkü daha öncede 2 defa driverları kaldırıp tekrar kurmuştum. Zaten temiz kurulumun üzerinden de çok zaman geçmedi. Sorun anakartın RAM soketlerinde olabilir mi? Memtest86 hata bulamadı ama ilk aldığımda takarken biraz fazla bastırmıştım. Daha önce minidump dosyalarını WinDbg üzerinden açıp baktığımda sorunun Steam WebHelper'da olduğunu görmüştüm bazen Epic Games ile Steam eş zamanlı çalışırkende bu sorun olabiliyor.

Hocam sorun PSU'da gibi gözüküyor. Benim PSU'da RMP-600 bir şey idi, sorunlarımız aşırı benzer. PSU değiştirdiğinizde sorun çözülecektir diye umuyorum. Sorun sanırsam boşta ve yükte iken gereken voltajı PSU veremiyor. Voltaj olmayınca da herhangi bir parça düzgün çalışmıyor.

PSU testi yaptım error çıkmadı ama testte yük biniyordu zaten bende sorun yük altında değilken oluyor o yüzden olabilir. PSU ne öneririsiniz ve ileride parçaları değişebilme ihtimalim var bu yüzden kaç W almalıyım bilginiz var mı?