Onları unutmuşum kusura bakmayın. Şimdi nasıl? Arada bir defa reset yedim, muhtemelen CPU kaynaklıydı ancak ne olur ne olmaz tRAS'ı 25'e çekmiştim. Onu tekrar düşürmeyi planlıyorum kontrol ederek.
Konularda sürekli anlatmak istemediğimden direkt böyle bir konu açıp ihtiyaç duyduğumda linkini atmaya karar verdim. Memtest86 önermek yerine bu konuyu atabilirsiniz. :) Öncelikle buradan dosyayı indirip RAR arşivinden çıkartıyoruz...
tWR 16 tRTP 8 deneyebilirsin olmadı hem voltaj arttırmayı hem de azaltmayı deneyebilirsin. Bazen fazlası da hata vermeye sebep olabiliyor. 1.42V ve 1.48V civarını deneyebilirsin.
Stabilse kalabilir böyle. Şimdi işlemci öncelik değerini denesen daha iyi olur. Sonra voltaj veya CL veya diğer zamanlamaları düşürmeyi deneyebiliriz istersen.
@5008 RAM'i 32 yaptıktan sonra kurcalamak daha iyi olabilir. İlgili ayarları deneyeceğim, ek olarak CPU OC için de sıvı soğutmayı beklemeyi düşünüyorum. Bu konuya ek değerlendirme konusu açarak değerlendirme yapabiliriz.
@5008 RAM'i 32 yaptıktan sonra kurcalamak daha iyi olabilir. İlgili ayarları deneyeceğim, ek olarak CPU OC için de sıvı soğutmayı beklemeyi düşünüyorum. Bu konuya ek değerlendirme konusu açarak değerlendirme yapabiliriz.
RAM konusunda aynı çipler denk gelmezse biraz baş ağrıtabilir, çıkartmazsa da tuning yaparken uğraştırıcı olur. En temizi 2600 TL bandındaki 2x16 GB Ripjaws Vleri almak aslında ama çoktan almışsın.
Üretim zamanına göre bayağı bir fark oluşuyor bunlarda. Muhtemelen Hynix CJR gelecektir bu sefer. Çok fark olmaz aralarında ve muhtemelen uyumsuzluk çıkmaz.
Çözüldüyse güzel. Arada artmasının sebebi overclock değerlerinin stabil olmaması da olabilir özellikle FCLK.
HWinfo64 indirip yalnızca sensörler seçerek kur, en alttaki Windows Hardware Errors(WHEA) kısmına gel. Ardından Prime95 indir, Large FFTs tuşunu tikleyip 15-20 dakika test et. Prime95'in Worker ve HWinfo'nun WHEA sekmesinde hiç hata olmamalı.