Çözüldü R5 3600 & RX 570 sistem açılırken BIOS ekranına atıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

user427696a 1

Başarılı
Kendi kendine oldu. 3-4 gündür kapalı duruyordu. Optimize ayarlara da çektim, bir işe yaramadı. Kendim çözme imkânım var mı?

• Ryzen 5 3600 işlemci
  • RX 570 ekran kartı
  • 8 GB RAM
  • Gigabyte A520MK V2
  • 2 tane HDD var: Samsung ve Toshiba. (BIOS'ta HDD'ler görünüyor.)

O görseldeki ekranda herhangi bir yere tıklamasam bile BIOS'a atıyor.

Çözüm
UEFI only e alıyorum bu sefer no bootable Media detected diyor.

EFI bölümünü tekrar yazalım.

BIOS'dan UEFI Only ayarını yap. Windows flaşını takıp İleri de. Aşağıda Bilgisayarınızı Onarın tuşuna tıkla. Gelişmiş Seçeneklere girip Komut İstemi'ne tıkla.

Komut satırı geldiğinde "diskpart" yaz. DISKPART> gelince "list vol" yaz. Şöyle bir şey gelir:

Burada Ltr kısmı boş olan, ~100 MB civarında FAT32** bir bölüm bulursun. FAT32 olması önemli. Bu senin GPT bölümün. Boot dosyaları burada olur. Bunu bul ve Volume ### satırının altındaki numarasını not et.

Ardından ana Windows bölümünü bul. HDD'lerin boyutunu bilmiyorum ama genelde en büyüğü olur. Önemli olan NTFS olması ve Info sekmesinde Boot yazması. O senin Windows bölümün. Volume ### satırının altındaki numarasını not et.

Volume 1'in GPT bölümü olduğunu varsayarsak, önce "sel vol 1", sonra "format FS=FAT32 QUICK" yaz. Bitince "assign letter=S" yaz.

Volume 2'nin Windows bölümü olduğunu varsayarsak, önce "sel vol 2", sonra "remove letter", sonra da "assign letter=C" yaz. Eğer hata alırsan C harfini başka bir bölüm almış olabilir, o bölümü bul, "sel vol x" ve "remove letter" yaz. Sonra tekrar dene.

Bunları yaptıktan sonra "exit" yazıp DiskPart'dan çık. Ardından şu komutu çalıştır:

"bcdboot C:\Windows /s S: /f UEFI"

Bitince bilgisayarını yeniden başlat. Windows Boot Manager'ın çıkması lazım.
O zaman yeni bir kurulum USB ile Bilgisayarınızı onarın → Sorun Gider → Başlangıç Onarma yapabilir misiniz?

İstersen ekran görüntüsü at yanlış bir yeri silmeyelim.

Bir de Windows 300 GB olana kurulu derken önyükleyici orada idi, iki diskte de Windows var ama BIOS'ta görünürken burada yok.

O zaman yeni bir kurulum USB ile bilgisayarınızı onarın → sorun gider → başlangıç onarma yapabilir misiniz?

Başlangıç onarma 5-6 saniye sürüyor, sonra "Windows cihazınızı onaramadı" diyor. USB'de IoT LTSC 2021 var, iki diskte de yine IoT LTSC 2021 var.

300 GB gözükmüyorsa CSM'i kapatıp bir daha list vol çalıştırır mısın?

Hiçbir fark yok, bu sefer 2 diskte boot alanında görünmüyor CSM kapandığında ama BIOS'ta iki HDD de görünüyor (boot kısmında çıkmıyor CSM kapatınca) ama bu CMD kısmında sadece Samsung HDD var.

O zaman 300 GB'lık HDD zortlamış demek. Eğer şu an gördüğümüz 185 GB'lık diskte de Windows varsa yukarıda bahsettiğim adımları buna uygula, Windows'a gir, sonra CrystalDiskInfo'yu çalıştır. Eğer sadece tek disk gözükürse diğer hard diski bozuk geçebilirsin. Eğer bunda yoksa formattan başka seçenek kalmıyor. İkinci el 120 GB'lık SATA SSD almak sorununu çözer.

Windows kurulumunda kontrol ettiğimde disk silinmiş olarak duruyor, ancak format atmadım. 3-4 gün kapalıydı. Dediğiniz gibi yapmadan önce buna tekrar kurup önyükleyicide diğer disk çalışacak mı kontrol etmek istiyorum. Yapsam sorun çıkar mı?

Eğer önemli veri yoksa isterseniz kurun ama 2 gün sonra o da yok olabilir. Disk GPT verisini kaybetmiş, bu yüzden ayrılmamış alan olarak gözüküyor. Benim tavsiyem CrystalDiskInfo'yu çalıştırın. Eğer sağlıkta sorun yoksa virüs kaynaklı bir şey de olabilir; disk boşuna çöpe gitmez.

Maalesef yeni kuramadı bile. Sistem diğer Samsung'u kurtarmayı deneyeceğim. Ancak sizin dedipünüz FAT32 kısmı burada yok, onu ne yapacağım, hangisini seçmeliyim?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…