Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhaba,

Oyunlarda sürekli takılma sorunu yaşıyorum ve denemediğim şey kalmamasına rağmen sorunu çözemedim. Öncelikle sorunun şu rezil AMD kartından kaynaklı olduğuna %100 eminim ancak ekran kartını değiştirmeden bir çözüm yolu üretmeye çalışıyorum.

Sistemi alalı 2 sene oldu. O zamandan bu zamana her Allah'ın günü AMD'ye ayar yapmakla günüm geçiyor. AMD'nin maaşa falan bağlaması lazım kullanıcılarını. Onlardan daha fazla uğraşıyoruz bozuk kartlarını düzeltmek için. Neyse... Yaşadığım sorun aklınıza gelebilecek çoğu oyunda mini stutter, FPS drop gibi sorunlar yaşamam. SnowRunner yükledim, suya girdiğim anda FPS drop yiyor. Onun dışında sürekli anlık stutter (takılma) oluyor. İç kameraya geçiyorum, FPS drop yiyerek geçiyor. Uncharted 4 yükledim, bazı sekanslarda FPS drop yiyor. Oyun genelinde micro stuttering mevcut. Aklınıza gelebilecek çoğu oyunda aynı sorun. Oyun oynayamıyorum sistemde. Sistemi ilk aldığım zamanlar Uncharted'ta minimal düzeyde stutter yaşamıştım, oyun geneli sorunsuzdu. Şu an sürekli stuttering yaşıyorum. Hellblade oyununda mesela bir bölge var, oraya girdiğim anda oyun takılıyor. Kartın shaderları düzgün yükleyemediğini düşünüyorum.

Sistem bilgilerim:
  • Gigabyte Eagle RX 6600 8 GB
  • AMD R5 5500
  • Gigabyte B450M K
  • GoodRam 2x8 3200 MHz CL16
  • Gigabyte 2500E 500 GB
  • NZXT C550 550W 80+ Bronze
  • Samsung Odyssey G4 240 Hz
  • Windows 11 24H2 Home
Denediğim çözüm yolları:
  1. 2024 ve 2025 yılına ait Adrenalin sürücüleri
  2. 2024 ve 2025 yılına ait PRO sürücüler
  3. Sürücüleri ''Minimal'' ve ''Driver Only'' olarak kurmak
  4. Overclock ve Undervolt işlemlerini denemek
  5. Windows 10 22H2, Windows 11 23H2 ve Windows 11 24H2 temiz kurulum
  6. Sync teknolojileri açık/kapalı şekilde denemek
  7. Yeni monitör
  8. XMP açık/kapalı
  9. Farklı BIOS'lar (Şu an güncel sürümdeyim)
  10. Farklı yonga seti sürücüleri
  11. ReSize BAR açık/kapalı
  12. MPO açık/kapalı
  13. ULPS açık/kapalı
  14. Arka plandaki uygulamaların kontrolü
  15. SAM açık/kapalı
  16. AMD yazılımı üzerinden çeşitli ayarları denemek
  17. Windows üzerinden çeşitli ayarları denemek
  18. İnternette yazılıp çizilen çözüm yollarını denemek
  19. Sıcaklıklarda hiçbir sorun yok.
Şu anda F5d kodlu BIOS'u kullanıyorum. Windows 11 Home 24H2 Home yüklü. XMP açık, ReSize BAR açık. Ekran kartı sürücü sürümü 25.6.3 (6.1 idi, yeni güncelledim). Oynadığım tüm oyunlar Steam'den alınma, orijinal. Sistemde korsan hiçbir yazılım yok.

👉 Ek bilgi: Daha önce açtığım konuda eski ekran kartım RX 460'ı taktığımda daha stabil hale geldiğini söylemiştim. Buradaki bazı arkadaşlar ''sen AMD kullanmayı bilmiyorsun, kart bozuk değil'' dediği için bu konuyu açıyorum. Sevgili AMD destek ekibinin yardımlarını bekliyorum, teşekkürler.

@yunduzy123, R5 5500'de dahili GPU yok.

@Timeinvalid, @juj12, @Ancient,

Merhaba arkadaşlar, RTX 3060 Ti ile test ediyorum şu an ve stuttering olmuyor. Çok daha stabil şu an. Yeni konumda da detaylıca kanıtlarıyla yazdım.

Tamamdır, sorun sistemde olsun ama 3060 Ti ile neden sorun yaşamıyorum o halde?

PCI-e 3.0x16 olduğundan dolayı NVIDIA kartı ile sorun yaşamıyorsun büyük ihtimal ama RX6600 senin sisteminde PCI-e 3.0x8 olarak çalışıyor bu da ona yeterli gelmiyor. PCI-e 4.0 destekli bir sistemde kartı test edersen sorunun kartın da mı yoksa PCI-e 3.0'dan kaynaklı mı öğrenebilirsin iyi günler.

@Caner Uncu, bende RX6600 kullanıcısıyım takılma sorunu yaşamıyorum, tahminime göre anakart PCI-e 3.0 ve işlemcinin 3.0 desteklemesinden kaynaklı olabileceğini düşünüyorum, RX6600 PCI-e 4.0 isteyen bir ekran kartı daha güncel bir sistemde ekran kartını test edip sorun ekran kartın da mı anlamış olursunuz. İyi sosyaller.

Edit; @SouLx27, arkadaşın dediği gibi RX6600 PCI-e 4.0x8 olduğundan dolayı PCI-e 3.0x8 yeterli gelmiyor olabilir, NVIDIA kartları PCI-e 4.0x16 olduğundan dolayı 3.0x16 olsa bile gayet yeterli geliyor. AMD'nin 6000 serisinde yaptığı PCI-e 4.0x8, PCI-e 4.0 desteklemeyen sistemlerde sorun cıkardığını düşünüyorum.

Kendi sistemimde bu yüzden toplarken 12100f işlemci tercih etmiştim ama 12100f malesef bu kart için, işlemci isteyen oyunlarda rx6600 e yeterli gelmiyor.
Benim anakartim 3.0x8 ASUS DUAL RX 6600 ile herhangi bir sorun yasamiyorum.

Merhaba,

Oyunlarda sürekli takılma sorunu yaşıyorum ve denemediğim şey kalmamasına rağmen sorunu çözemedim. Öncelikle sorunun şu rezil AMD kartından kaynaklı olduğuna %100 eminim ancak ekran kartını değiştirmeden bir çözüm yolu üretmeye çalışıyorum.

Sistemi alalı 2 sene oldu. O zamandan bu zamana her Allah'ın günü AMD'ye ayar yapmakla günüm geçiyor. AMD'nin maaşa falan bağlaması lazım kullanıcılarını. Onlardan daha fazla uğraşıyoruz bozuk kartlarını düzeltmek için. Neyse... Yaşadığım sorun aklınıza gelebilecek çoğu oyunda mini stutter, FPS düşmesi gibi sorunlar yaşamam. SnowRunner yükledim, suya girdiğim anda FPS düşmesi yiyor. Onun dışında sürekli anlık stutter (takılma) oluyor. İç kameraya geçiyorum, FPS düşmesi yiyerek geçiyor. Uncharted 4 yükledim, bazı sekanslarda FPS düşmesi yiyor. Oyun genelinde Micro stuttering mevcut. aklınıza gelebilecek çoğu oyunda aynı sorun. oyun oynayamıyorum sistemde. Sistemi ilk aldığım zamanlar Uncharted'ta minimal düzeyde stutter yaşamıştım, oyun geneli sorunsuzdu. Şu an sürekli stuttering yaşıyorum. Hellblade oyununda mesela bir bölge var, oraya girdiğim anda oyun takılıyor. Kartın shaderları düzgün yükleyemediğini düşünüyorum.

Sistem bilgilerim:
  • Gigabyte eagle RX 6600 8 GB.
  • AMD R5 5500.
  • Gigabyte B450M K
  • Goodram 2x8 3200 MHz CL16.
  • Gigabyte 2500e 500 GB.
  • NZXT C550 550W 80+ Bronze.
  • Samsung Odyssey G4 240 Hz.
  • Windows 11 24H2 Home.
Denediğim çözüm yolları:
  1. 2024 ve 2025 yılına ait adrenalin sürücüleri.
  2. 2024 ve 2025 yılına ait Pro sürücüler.
  3. Sürücüleri "minimal" ve "driver only" olarak kurmak.
  4. Overclock ve undervolt işlemlerini denemek.
  5. Windows 10 22H2, Windows 11 23H2 ve Windows 11 24H2 temiz kurulum.
  6. Sync teknolojileri açık/kapalı şekilde denemek.
  7. Yeni monitör.
  8. XMP açık/kapalı
  9. Farklı BIOS'lar (şu an güncel sürümdeyim)
  10. Farklı yonga seti sürücüleri.
  11. ReSize BAR açık/kapalı
  12. MPO açık/kapalı
  13. ULPS açık/kapalı
  14. Arka plandaki uygulamaların kontrolü.
  15. Sam açık/kapalı
  16. AMD yazılımı üzerinden çeşitli ayarları denemek.
  17. Windows üzerinden çeşitli ayarları denemek.
  18. İnternette yazılıp çizilen çözüm yollarını denemek.
  19. Sıcaklıklarda hiçbir sorun yok.
Şu anda F5D kodlu BIOS'u kullanıyorum. Windows 11 Home 24H2 Home yüklü. XMP açık, ReSize BAR açık. Ekran kartı sürücü sürümü 25.6.3 (6.1 idi, yeni güncelledim). Oynadığım tüm oyunlar Steam'den alınma, orijinal. Sistemde korsan hiçbir yazılım yok.

👉 ek bilgi: daha önce açtığım konuda eski ekran kartım RX 460'ı taktığımda daha stabil hale geldiğini söylemiştim. Buradaki bazı arkadaşlar "sen AMD kullanmayı bilmiyorsun, kart bozuk değil" dediği için bu konuyu açıyorum. Sevgili AMD destek ekibinin yardımlarını bekliyorum, teşekkürler.

Merhaba XFX RX 6600 ve i3 13100F kullanıyorum, aynı problem bende var mı diye SnowRunner indirdim.
Ultra 1080p ayarlardamin 65 Max 95 FPS olarak gördüm. Su, çamur, orman testinde de ani bir FPS düşüş veya drop yaşamadım.
Uncharted 4'te bazı yerlerde 15 FPS civarı düşme yaşadım. Genel olarak konuşursam hiç Micro stuttering yaşamadım.
Sürücü olarak 25.8.1 kullanıyorum. Aynı zamanda overclock azıcık bir yükseltme veya çok yükseltme fark etmeksizin, oyuna girdikten sonra ani bir siyah ekran hatası ve sistemde bir hata oluştu defult ayarlara dönüldü diyor.

(Anakart Asus B660M gaming)

Acaba AMD kartlarda mı bir sorun var yoksa markadan falan mı acaba?

@il1rian, işlemcini ve anakartını belirtir misin arkadaşa yardımcı olmak ve sorunun neden kaynaklandığını bulmaya çalışıyoruz.
1755527369560.webp

AMD Ryzen 5 5600
ASUS PRIME B450M-K
Crucial Ballistix Sport 3000MHz CL15 (3766MHz CL16 overclocklu)
Dandik 400w rampage psu
Arkadaşın sorun yaşadığı oyunları denedin mi?
Ikinci paragrafta yazdigi hicbir oyunu denemedim ama her oyunda ayni sikinti var dedigi icin yazmak istedim.
Crackini indiricem birazdan Uncharted 4un onu da denerim

Ben sistemi 1.5 senedir kullanıyorum bir sürü oyun denedim anlık donma yaşadığımı hatırlamıyorum ama işlemci yüzünden %120'lere varan bir kullanımdan sonra işlemci kaynaklı bir takılma mevcut, 1.5 senede 2 kere oyun çökmesi yaşandı ilk oyun açılışında, 1 kere mavi ekran yedim o da sistemi zorla kapattığımdan dolayıydı. Anakartın BIOS güncellemedim diğer driverlar güncel.
Şu ana kadar denediğim oyunlar; CS2, DayZ, RDR2, WoT, HOI4, BD3, pz, Path of Exile 2, BF5, BF6, divinity, CK3, warhammer2, AOE4, hll, GTA 5, WD2 aklıma gelen büyük zorlayıcı oyunlar daha yazmadığım küçük indie yapımlarda var, şu an CS2 ve RDR2 hala oynuyorum. Oyunlarda Vulkan seçtiğimde bazı hatalarla karsılaştım örnek olarak CK3 crash vermesi-saraya ilk girişte ekranın bozulması, Path of Exile 2 bazı maplerde ekranda ışık bozulmaları, BD3'te büyülerin bozuk gözükmesi gibi hatırladığım sorunlar var, RDR2 Vulkan kullanıyorum şu an herhangi bir sorun göremedim ama DX12 göre 3-4 FPS düşük kalıyor. Genelde performans sorunlarını 12100F yüzünden yaşıyorum güncel oyunlar için yeterli bir tercih değilmiş.
Edit; CS2 de Vulkan açınca anlık takılmalar bayağı oluyor, 200'den 120'lere falan düşüyor FPS birden.

Son düzenleme:
Tamamdır, sorun sistemde olsun ama 3060 Ti ile neden sorun yaşamıyorum o halde?

Tamamdır, sorun sistemde olsun ama 3060 Ti ile neden sorun yaşamıyorum o halde? Büyük ihtimal BIOS eski versiyonu olabilir. Bu sebeble RTX 3060 stabil olarak çalışabilir. Ayrıca sadece odaklanmış olduğun şey AMD ekran kartı sorunlu olduğu kanısına kapılmışsın. Tamam sorunlu diyelim garantili ise ver garantiye baksınlar. Ama bu genel bir sorun değil. Genel sorunları herkes yaşar. Bu konuda anlaşalım.
Anakart ve güç kaynağı ile ilgili AMD tarafına sorun çıkartan bir model. Bu geçmiştede yaşandı yeni çıkan bir işlemci Intel tarafında 14900 işlemcilerde sorun olduğu söyleniyordu. İşte bu genel bir sorun ve düzeltildi.
Benim kendi başıma gelseydi senin gibi düşünebilirdim. ( bu senin açından baktığımda (sana hak veriyorum))
Ama genel baktığımda bu senin yaşadığını bizler yaşamadık. Ve önerilerimde başka anakartlarla denendiğinde AMD ekran kartının başka sistemde çalışıyor olmasıda durumun doğru analizi olabilir.
  • Gigabyte B450M K anakart kulanıyorsun.
  • Senin yaşadığn sorunu bu iki kartın uyumsuzluğu ile ilgili.
  • Bu anakartı alan birinin yaşadığı sorunlar ile ilgili aldığım bilgiye göre...bir forumda şunları yazmış.
Forumda geçen yazı.
  • "Bir kulanıcının paylaşımında"giriş seviyesi anakart fakat soğutması olduğundan bu bence bir +4 RAM slotu olsa iyi olabilirdi -BIOS flashback özelliği yok.
    İşlemcim R5 5500 ekran kartım ise RX 6600.
    Ben sistemime ilk başta bu anakartı almıştım fakat r5. işlemci desteklemesi için BIOS Update yapılması gerekiyordu ve bende de eski bir işlemci yoktu.

Ben de bu sebeple iade edip ASUS B450M-A II aldım. BIOS flashback özelliği olduğu için BIOS güncelleyebildim.
İşte BIOS güncellemesi ile ilgili olduğu şüphelerim daha fazla arttı.

Büyük ihtimal eski BIOS versiyonundan kaynaklı olabilir ama bu kesin demiyorum. Fakat ekran kartının bir sahsi sorunu varsa. Bunu da teknik servis garanti kapsamında değerlendirecektir.

@Timeinvalid, hocam anakartın son BIOS sürümünü kullanıyorum ki F1'den F5g'ye kadar hepsi denendi. Gigabyte anakartlara pek sıcak değilim, özellikle bazı BIOS sürümlerinde Secure Boot sorunu da yaşadım. Sorun anakart kaynaklı olabilir tamam ama 3060 Ti'ı taktığımda sorunsuz çalışıp RX 6600 taktığımda sorun yaşatması da tamamen anakartın suçu olamaz. Anakart bozuk olsa iki kartta da bozuk olur. O halde ben buradan AMD kartların bileşen seçtiği çıkarımını yaparım. Yanlış mıyım?