Sckronn

Becerikli
Yer
Aydın
Sistemde 16 GB RAM var XPG 3200MHz, işlemci olarak Ryzen 5 5500 ve RX 6800 ekran kartı var. Sıcaklıklarıma baktığımda işlemci 55 dereceyi geçmiyor, zaten sıvı soğutmam var. Macun bakımları yapılı. Ekran kartı aynı şekil 45 derece bandı geziyor. Last of Us part 2'de 150-160 FPS 60 derece civarı bitirdim ama Valorant ve CS'de FPS'lerim saçma düşük geliyor. Benzer daha düşük bileşenle benden yüksek FPS alanlar var, komik geldi. Sisteme 2 hafta önce yeni format attım. ReviOS'dan AtlasOS'a geri geçtim. ReviOS'da Valorant'ta CS'de FPS düşmesi yiyordum. 130 FPS civarıydı Valorant. CS'de 150 şu anda CS 200 civarı fakat Valorant'ta FPS sabitlesem de FPS'im düşük. Geçen sene 300-400 aldığımı hatırlıyorum. Neden olabilir sizce?

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemcin çok zayıf ekran kartına göre. Özellikle Valorant ve CS2 işlemci isteyen oyunlar, bu yüzden düşük FPS alıyor olmalısın.

1 yıl önce 350-400 alırken bugün 130-150 normal mi sizce hocam? Elimde 3 adet sistemim var zaten bu en düşük olan, yükseltmeyi düşünüyorum elime para geçince fakat nereden baksanız %60-70 FPS düşüşü var. 1 yıl öncesine kadar sorunsuzdu, Windows 10-11 her şeyi denedim, tüm ayarları değiştirdim, optimize ettim, modlu OS'lar da denedim, sonuç aynı. 2025 yazında tam 1 yıl bile olmadı. Temmuz'da en son bu sistemde oyun oynarken ekran kayıtlarım duruyor. CS2'de 240 altına düşmemiş FPS'im. Valorant'ta da Discord'a attığım SS duruyor, FPS'im 2 katından fazla.

Aynı sistemde 1 yıl neredeyse önce 2 katından fazla FPS alıyordum. Bu sorun tek işlemci olmamalı bana kalırsa. Zaten 5500 düşük kalıyor biliyorum. Elimde 5600X de var duruyor köşede fakat normal değil bana kalırsa.

R5 5500 ile o FPS'leri almanız asıl normal olmayan. O zamanlar R5 5600X kullanıyordunuz da farkında mı değildiniz acaba?

Hayır hocam, Valorant'ta belirttiğim gibi 300-400 arası FPS alıyordum 5500 ile. O zaman R5 5600X diğer sistemde takılıydı 4070 Super ile o sistemde. Şu an R7 7800X3D var, R5 5600X boşta duruyor. Zaten parçaları satıp bu sistemide güncelleyeceğim. Geçen konusunu açtım, para koyuyorum kenara fakat şu anda bu FPS'leri almam saçma 5500 RX6600 ile. Sonuçta işlemciler aynı. Valorant'ta benden daha yüksek alıyor arkadaşım ve komik geliyor. CS'de aynı şekil. Tek fark Bodycam oynuyoruz, orada benim FPS'im daha tatmin edici ekran kartı kaynaklı fakat CS, Valorant'ta ben bu kadar düşük FPS görmedim. Sistem 2.5 senedir bende, bu şekilde normal değil.

Hayır hocam Valorant'ta belirttiğim gibi 300-400 arası FPS alıyordum 5500 ile o zaman R5 5600X diğer sistemde takılıydı 4070 Super ile o sistemde şu an R7 7800X3D var R5 5600X boşta duruyor zaten parçaları satıp bu sistemide güncelleyeceğim geçen konusunu açtım para koyuyorum kenarı fakat şu anda bu fpsleri almam saçma 5500 RX6600 ile sonuçta işlemciler aynı Valorant'ta benden daha yüksek alıyor arkadaşım ve komik geliyor CS de aynı şekil tek fark bodycam oynuyoruz orada benim FPS'im daha tatmin edici ekran kartı kaynaklı fakat CS Valorant'ta ben bu kadar düşük FPS görmedim sistem 2.5 senedir bende bu şekilde normal değil.

Geçen sene FPS düşmesi yediğim için işlemcim çok ısınıyordu odam gereği, sıvı soğutma aldım sisteme işlemci 60 derece üstünü görmedi yazdan beri. ReviOS vardı sistemde 2 hafta önce başladı bu problem. LoL'de bile FPS düşmesi yemeye başladım. LoL'de 60-70 FPS almam normal değildir diye düşünüyorum. Format attım, AtlasOS'a geçtim, geri önceden de vardı. ReviOS'u denemek için kurdum, 3 ay kadar kullandım. O zamandan beri FPS'lerim düşük CS, Valorant'ta düzelmedi.

Hayır hocam, Valorant'ta belirttiğim gibi 300-400 arası FPS alıyordum 5500 ile. O zaman R5 5600X diğer sistemde takılıydı 4070 Super ile o sistemde. Şu an R7 7800X3D var, R5 5600X boşta duruyor. Zaten parçaları satıp bu sistemide güncelleyeceğim. Geçen konusunu açtım, para koyuyorum kenara fakat şu anda bu FPS'leri almam saçma 5500 RX6600 ile. Sonuçta işlemciler aynı. Valorant'ta benden daha yüksek alıyor arkadaşım ve komik geliyor. CS'de aynı şekil. Tek fark Bodycam oynuyoruz, orada benim FPS'im daha tatmin edici ekran kartı kaynaklı fakat CS, Valorant'ta ben bu kadar düşük FPS görmedim. Sistem 2.5 senedir bende, bu şekilde normal değil.

Geçen sene FPS düşmesi yediğim için işlemcim çok ısınıyordu odam gereği, sıvı soğutma aldım sisteme işlemci 60 derece üstünü görmedi yazdan beri. ReviOS vardı sistemde 2 hafta önce başladı bu problem. LoL'de bile FPS düşmesi yemeye başladım. LoL'de 60-70 FPS almam normal değildir diye düşünüyorum. Format attım, AtlasOS'a geçtim, geri önceden de vardı. ReviOS'u denemek için kurdum, 3 ay kadar kullandım. O zamandan beri FPS'lerim düşük CS, Valorant'ta düzelmedi.

Yani LoL çıktığında 2 çekirdekli L3 bile olmayan işlemcilerde gayet iyi performans veriyordu ne oldu şimdi X3D işlemci ister oldu?

Her şey geliştiği gibi oyunlar da gelişti, evrimleşti ve zamana yenik düştünüz.

Artık 32432432 tane istatistiki veri aynı anda hesaplanıyor ve bunlar yetebildiği kadar CPU kalanı CPU-RAM iletişiminin hızına bağlı.

Bundan 5 sene sonra şimdi elimizdekiler yetmemeye başlayacak. Güncelleme alıyor yapacak bir şey yok.

Yani LoL çıktığında 2 çekirdekli L3 bile olmayan işlemcilerde gayet iyi performans veriyordu ne oldu şimdi X3D işlemci ister oldu?

Her şey geliştiği gibi oyunlar da gelişti, evrimleşti ve zamana yenik düştünüz.

Artık 32432432 tane istatistiki veri aynı anda hesaplanıyor ve bunlar yetebildiği kadar CPU kalanı CPU-RAM iletişiminin hızına bağlı.

Bundan 5 sene sonra şimdi elimizdekiler yetmemeye başlayacak. Güncelleme alıyor yapacak bir şey yok.

1 yılda gelmiş bu oyunlara CS animgraph dışında büyük bir yama paketi yok benden düşük işlemci ve sistem bundan yüksek FPS alıyor konunun onunla alakalı olduğunu sanmıyorum.

1 yılda gelmiş bu oyunlara CS animgraph dışında büyük bir yama paketi yok benden düşük işlemci ve sistem bundan yüksek FPS alıyor konunun onunla alakalı olduğunu sanmıyorum.

Oyunla ilgili bütün ölçüm ve fizik işleri CPU'ya bakıyor. CPU bu veriyi nereden alıyor? RAM'den. X3D'nin burada avantajı RAM'den aldığı verilerin değişmeyen kısımlarını mesela fizik işte şu sahneyi çiz vs. gibi kendi içinde döndürmek. Oyuncu pozisyonları ve anlık hareketleri gene RAM'dan CPU'ya geliyor ona yapacak bir şey yok anlık veri sonuçta teknolojisi böyle. Zaten %1 FPS X3D'lerde bile bu yüzden düşüyor Network+RAM gecikmesi. On numara RAM ayarla network jitter oldu mu drop gene yersin.

Şimdiki nesilde bu oyunlar 4 çekirdek 8 izlek Full kullanıyor. 6 çekirdek işlemciler burada dezavantajlı çünkü sınırda. Tam yük 4 çekirdek bazen yetmeyebiliyor da 5. çekirdeğe spawn oldu mu sık sık drop yaşıyorsunuz. Windows ve arka plan uygulamaları var hele bir de Windows 11 oldu mu cenaze kalktı demektir. Hem işlemci çekirdek hızları yüksek olacak hem bu hızlardan hiç düşmeyecek hem de bunları tam kullanması için o çekirdeklerde başka iş dönmeyecek yani interrrupt olmayacak üstüne network de düzgün olacak RAM de ayarlanmış olacak. Klavye fare alıyorsunuz uygulaması bir ton özelliği olan CPU Windows'a mı baksın bu ekipmanların kesintilerine mi baksın anti-cheat'a mı baksın sana ses mi versin, aynı anda network ile mi ilgilensin, kendi bloatware'ini mi çalıştırsın vs. 2 çekirdek yetmiyor gari. 6 çekirdek işlemciler artık giriş seviyesi oldu, 8 çekirdekler orta sınıf, 12 çekirdekler 2027'de geliyor X3D versiyonları onlar işte oyuncu sınıfına terfi edecekler. 12 çekirdekli X3D'ler ile 2030 civarlarına kadar rahat edersiniz. Gözünüzü onlara dikin şimdiden bütçe ufak ufak ayırın.

Oyunla ilgili bütün ölçüm ve fizik işleri CPU'ya bakıyor. CPU bu veriyi nereden alıyor? RAM'den. X3D'nin burada avantajı RAM'den aldığı verilerin değişmeyen kısımlarını mesela fizik işte şu sahneyi çiz vs. gibi kendi içinde döndürmek. Oyuncu pozisyonları ve anlık hareketleri gene RAM'dan CPU'ya geliyor ona yapacak bir şey yok anlık veri sonuçta teknolojisi böyle. Zaten %1 FPS X3D'lerde bile bu yüzden düşüyor network+RAM gecikmesi. On numara RAM ayarla network jitter oldu mu drop gene yersin.

Şimdiki nesilde bu oyunlar 4 çekirdek 8 izlek Full kullanıyor. 6 çekirdek işlemciler burada dezavantajlı çünkü sınırda. Tam yük 4 çekirdek bazen yetmeyebiliyor da 5. çekirdeğe spawn oldu mu sık sık drop yaşıyorsunuz. Windows ve arka plan uygulamaları var hele bir de Windows 11 oldu mu cenaze kalktı demektir. Hem işlemci çekirdek hızları yüksek olacak hem bu hızlardan hiç düşmeyecek hem de bunları tam kullanması için o çekirdeklerde başka iş dönmeyecek yani interrrupt olmayacak üstüne network de düzgün olacak RAM de ayarlanmış olacak. Klavye fare alıyorsunuz uygulaması bir ton özelliği olan CPU Windows'a mı baksın bu ekipmanların kesintilerine mi baksın anti-cheat'a mı baksın sana ses mi versin, aynı anda network ile mi ilgilensin, kendi Bloatware'ini mi çalıştırsın vs. 2 çekirdek yetmiyor gari. 6 çekirdek işlemciler artık giriş seviyesi oldu, 8 çekirdekler orta sınıf, 12 çekirdekler 2027'de geliyor X3D versiyonları onlar işte oyuncu sınıfına terfi edecekler. 12 çekirdekli X3D'ler ile 2030 civarlarına kadar rahat edersiniz. Gözünüzü onlara dikin şimdiden bütçe ufak ufak ayırın.

Elimde zaten 3 adet sistem var 3 platformuda deneyimlemek için 1 adet R7 7800X3D NVIDIA ve R7 7800X3D Intel Arc biyomunda sistem tutuyorum bu AMD sistemide aynı şekilde yapacağım fakat buradaki tartışma konumuz işlemcinin bir anda ölmesi pek mümkün değil asıl bahsettiğim konu bu zaten bu bir anda olmuş olamaz farklı bir sebep olmalı format öncesi LoL'de 40 FPS bandı gördüm solo Q maçta bunun mümkünatı yok hocam zira Ryzen 3 1200 geçti elime 2 ay kadar önce Ryzen 3 1200 bile Valorant'ta 100-120 FPS verirken 5500'ün buna yakın vermesi çok saçma burada farklı bir sıkıntı var ve ben bunu çözemiyorum işlemciye OC çekerek bir şeyler deneyeceğim çünkü R7 7800X3D alana kadar gündelik işleride bu sistemde yapıyorum oyun oynamak için diğer sistemleri baştan bağlamak zulüm geliyor onları test amaçlı tutuyorum kenarda yeni driver sürümleri vs. vs. gibi.