Merhaba, 4 yıldır Ryzen 5 5500 işlemci kullanıyorum. Geçen senenin başlarında işlemci sıcaklığı bazı oyunlarda (özellikle FC25'te fark etmiştim) 82 derece falan oluyordu. Bu yüzden geçen sene nisan ayı civarında MX6 termal macun almıştım, biraz sıcaklıklar düşsün diye. Sonrasında video falan izleyip eski macunu güzelce kolonyayla falan silip yeni macunu da sıkıp kartvizitle yaymıştım. İşlemci fanını vidalar tam sıkı şekilde geri takıp bilgisayarı açıp test ettiğimde sıcaklıklarda hiçbir değişim yoktu. Mesela FC25'te yine 82 dereceyi görüyordu. Nasıl olsa maksimum 82 derece gördüğü için yine çalışabileceği bir sıcaklık olduğundan pek önemsememiştim. O zamandan beri kullanıyordum. En son yine birkaç gün önce FC25 gireyim dedim, 15-20 dk sonra oyun gitgide kasmaya başladı. Baktım işlemci sıcaklığı 83 derece civarındaydı, bildiğim kadarıyla bu sıcaklıkta performans düşürmemesi gerekiyor. 3-4 gün önce yine geçen seneden kalan MX6 macunu uyguladım. Yalnız bu sefer X şeklinde sıktım ve fanı geri takarken vidaları denk getiresiye kadar bayağı bir uğraştım, hep biri boşta kalmıştı. Bu uğraşlar esnasında biraz ufaktan fan kaydı etti, macunu çok etkilememiştir diye düşünüyorum. Sonra yine test ettim ve sıcaklıklar bir garipleşti. Mesela şu an Edge'de 4 sekme açık 45 derece fakat sosyalden 2 tane konuyu scroll'la açsam 63 dereceye fırlıyor anlık ve hemen geri düşüyor, hatta bir ara böyle Edge'deyken 47-65-75-63-50-48 gibi anlık fırlamalar-düşüşler yaptı.
Bunlar normal mi? Bir de oyunlarda yine sıcaklıklar aynı, hatta belki 1 derece artmış bile olabilir. Bu 2 macun değişimimde de neden sıcaklıklarda hiç azalma olmadı?
Mesela ekran kartım RX570 4 GB, 6.5 yıl oluyor, hiç termal macun değişmedim, hâlâ daha maksimum 80 derece görüyor, çok nadir bu da, hatta fan hızını %100 yaparsam çok daha düşüyor. İşlemci için de termal macunu hiç değişmesem daha mı iyi olur?
Bunlar normal mi? Bir de oyunlarda yine sıcaklıklar aynı, hatta belki 1 derece artmış bile olabilir. Bu 2 macun değişimimde de neden sıcaklıklarda hiç azalma olmadı?
Mesela ekran kartım RX570 4 GB, 6.5 yıl oluyor, hiç termal macun değişmedim, hâlâ daha maksimum 80 derece görüyor, çok nadir bu da, hatta fan hızını %100 yaparsam çok daha düşüyor. İşlemci için de termal macunu hiç değişmesem daha mı iyi olur?