Sgy

Çalışkan
Merhaba, 4 yıldır Ryzen 5 5500 işlemci kullanıyorum. Geçen senenin başlarında işlemci sıcaklığı bazı oyunlarda (özellikle FC25'te fark etmiştim) 82 derece falan oluyordu. Bu yüzden geçen sene nisan ayı civarında MX6 termal macun almıştım, biraz sıcaklıklar düşsün diye. Sonrasında video falan izleyip eski macunu güzelce kolonyayla falan silip yeni macunu da sıkıp kartvizitle yaymıştım. İşlemci fanını vidalar tam sıkı şekilde geri takıp bilgisayarı açıp test ettiğimde sıcaklıklarda hiçbir değişim yoktu. Mesela FC25'te yine 82 dereceyi görüyordu. Nasıl olsa maksimum 82 derece gördüğü için yine çalışabileceği bir sıcaklık olduğundan pek önemsememiştim. O zamandan beri kullanıyordum. En son yine birkaç gün önce FC25 gireyim dedim, 15-20 dk sonra oyun gitgide kasmaya başladı. Baktım işlemci sıcaklığı 83 derece civarındaydı, bildiğim kadarıyla bu sıcaklıkta performans düşürmemesi gerekiyor. 3-4 gün önce yine geçen seneden kalan MX6 macunu uyguladım. Yalnız bu sefer X şeklinde sıktım ve fanı geri takarken vidaları denk getiresiye kadar bayağı bir uğraştım, hep biri boşta kalmıştı. Bu uğraşlar esnasında biraz ufaktan fan kaydı etti, macunu çok etkilememiştir diye düşünüyorum. Sonra yine test ettim ve sıcaklıklar bir garipleşti. Mesela şu an Edge'de 4 sekme açık 45 derece fakat sosyalden 2 tane konuyu scroll'la açsam 63 dereceye fırlıyor anlık ve hemen geri düşüyor, hatta bir ara böyle Edge'deyken 47-65-75-63-50-48 gibi anlık fırlamalar-düşüşler yaptı.

Bunlar normal mi? Bir de oyunlarda yine sıcaklıklar aynı, hatta belki 1 derece artmış bile olabilir. Bu 2 macun değişimimde de neden sıcaklıklarda hiç azalma olmadı?
Mesela ekran kartım RX570 4 GB, 6.5 yıl oluyor, hiç termal macun değişmedim, hâlâ daha maksimum 80 derece görüyor, çok nadir bu da, hatta fan hızını %100 yaparsam çok daha düşüyor. İşlemci için de termal macunu hiç değişmesem daha mı iyi olur?

Sürekli macun yenilemek çözüm sağlamaz. Ucuz da olsa kule tipi bir hava soğutucu alman gerekir. Kule tipi taktığında yük altındaki sıcaklık 60-65 dereceye düşer ve kasma sorunu biter.

Sürekli yenilemiyorum zaten yazdığım üzere ilk defa aldıktan 2.5 yıl sonra ikincide de yenilemeden 1 yıl 3 ay kadar sonra yenilemişim ki normalde önerilen süre 1 yıl oluyor genelde. Bu arada kasma sorunum da yok, dediğim gibi sadece FC25'te bu sorunu yaşadım ki bunun da oyunun berbat PC optimizasyonundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Kule tipi soğutucuya gerçekten gerek var mı? Oyunlarda 75-80 derecede çalışmasında çok bir sıkıntı yok benim için. Sadece ömrüne ufak etki edebilir. Benim sorduğum şey, bu termal macunu bu kadar uzun aralıklarla değişmeme rağmen neden hiçbir azalma sağlamıyor ve bu yazdığım ani sıcaklık fırlama-düşüşleri normal mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sürekli yenilemiyorum zaten yazdığım üzere ilk defa aldıktan 2.5 yıl sonra ikincide de yenilemeden 1 yıl 3 ay kadar sonra yenilemişim ki normalde önerilen süre 1 yıl oluyor genelde. Bu arada kasma sorunum da yok dediğim gibi sadece FC25'te bu sorunu yaşadım ki bunun da oyunun berbat PC optimizasyonundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Kule tipi soğutucuya gerçekten gerek var mı? Oyunlarda 75-80 derecede çalışmasında çok bir sıkıntı yok benim için. Sadece ömrüne ufak etki edebilir. Benim sorduğum şey bu termal macunu bu kadar uzun aralıklarla değişmeme rağmen neden hiçbir azalma sağlamıyor ve bu yazdığım ani sıcaklık fırlama-düşüşleri normal mi?

75-80 dereceler işlemciyi bozmaz, bu sıcaklıklar seni rahatsız etmiyorsa kule tipi şart değil. FC25'teki kasma da dediğin gibi büyük ihtimalle oyunun bozuk optimizasyonundan. Kule tipi sadece sıfır ses ve kafa rahatlığı isteyenler için bir tercih. Bu arada 45'ten 70'e anlık fırlamalar dediğin gibi gerçekten anlıksa tamamen normal. Arkada en ufak bir işlemde bile mimari gereği voltaj ve frekansı anında fırlattığı için sıcaklık bir anlık sıçrayıp hemen geri düşebilir.

75-80 dereceler işlemciyi bozmaz, bu sıcaklıklar seni rahatsız etmiyorsa kule tipi şart değil. FC25'teki kasma da dediğin gibi büyük ihtimalle oyunun bozuk optimizasyonundan. Kule tipi sadece sıfır ses ve kafa rahatlığı isteyenler için bir tercih. Bu arada 45'ten 70'e anlık fırlamalar dediğin gibi gerçekten anlıksa tamamen normal. Arkada en ufak bir işlemde bile mimari gereği voltaj ve frekansı anında fırlattığı için sıcaklık bir anlık sıçrayıp hemen geri düşebilir.
Tam bir yapay zekâ gibi yazmışsınız, sağ olun.

Oyunda mı böyle yoksa testte mi?
Oyundayken sıcaklık daha stabil; mesela 78 derece oluyorsa o civarlarda seyrediyor, sadece alt tab atınca mesela 70'e düşüyor. Bu ani dalgalanmalar normal anda oluyor. Yani mesela işte Edge'de normal gezinirken falan. Şu an 3 sekme açık 44 dereceydi, mouse'u hareket ettireyim dedim, monitörün bir köşesinden diğer köşesine hızlı hızlı git gel yaptım, 51 derece oldu. Sonra 44'e düştü, aşağıdan rastgele 2 tane sekme açtım, 53'e fırladı, geri düştü 53-48-44 diye hızlıca. Bu şu an olan yine bir tık daha normal; ben 45-65, 50-70 gibi fırlama-düşüşler gördüm, onlar biraz garip geldi.

Son düzenleyen: Moderatör: