Test için Windows kurun bence programların alternatifi pek yok diye biliyorum

Tm5'i ilk açılışta admin olarak çalıştırıp sonra restart atmak gerekiyordu.
Bir test için Windows kuracağım. Amacım belleği yakmadan gecikmesini azaltmak. Öyle aşırı ince ayarlanmış belleğe ihtiyacım yok. Yine de teşekkür ederim. Windows kurup dediğiniz ayarlarla test ettikten sonra gene istişare ederiz.
RAM çipi tam nedir? Micron E-Die çiplerde 5 haneli kod önem taşıyor. Thaiphoon Burner'dan bakabilirsin. Ek olarak RAM OC yaparken CPU'da OC varsa onu kapat.

Bunun dışında Large FFTs hatası genelde bellek kontrolcü kaynaklı oluyor yani o da SoC Voltage vb. voltaj değerlerinden kaynaklanıyor olabilir.
Windows kuracağım, o programdan tam çip bilgisini de alırım, eklemek istediğiniz bir şey varsa ayrıca eklersiniz. Teşekkür ederim size de.

Ekran görüntüsü 2026-09-15 103928.webp

@BerkayZ87, dediğiniz programdan aldım verileri.

Ekran görüntüsü 2026-09-15 104038.webp

@CRT_User, Şu anki dediğiniz ayarlara göre yaptım, program çalıştığı gibi çöktürdü bilgisayarı. Eksik yaptığım yer varsa söyleyiniz lütfen, ben çok anlamıyorum bu RAM işlerinden. CPU'yu varsayılana getirdim bu arada dediğiniz gibi denerken.

Son düzenleme:
Bir test için Windows kuracağım. Amacım belleği yakmadan gecikmesini azaltmak. Öyle aşırı ince ayarlanmış belleğe ihtiyacım yok. Yine de teşekkür ederim. Windows kurup dediğiniz ayarlarla test ettikten sonra gene istişare ederiz.

Windows kuracağım, o programdan tam çip bilgisini de alırım, eklemek istediğiniz bir şey varsa ayrıca eklersiniz. Teşekkür ederim size de.

Eki Görüntüle 280398

Eki Görüntüle 280399

@CRT_User, Şu anki dediğiniz ayarlara göre yaptım, program çalıştığı gibi çöktürdü bilgisayarı. Eksik yaptığım yer varsa söyleyiniz lütfen, ben çok anlamıyorum bu RAM işlerinden. CPU'yu varsayılana getirdim bu arada dediğiniz gibi denerken.

Thaiphoon çıktındaki çip 2666V downbin kırpılmış bir silikon.

BIOS'tan bunları değiştirip dene
Gear Down Mode Enabled
tCWL 18
CLDO VDDP: 0.950V veya 0.900V
Geri kalan 18-22-22-22-42, tRC 64, tRFC 600 ve tRRDS/L 4/6, tFAW 16

Eki Görüntüle 280398

Eki Görüntüle 280399

D9WFL ile 3600-18'de sorun yasaman tuhaf cunku ben bu cipi 3600-14 overclock bile yaptirmistim bir arkadasima, ustelik daha dar gecikmelerle. Tabii onda cok alt timingleri kurcalamamistik, sadece ana timingleri ellemistik cok vaktim yoktu.

tRTP'yi 14 yap, tRDWR'yi 14 yap, tWR'yi 22 yap.
Thaiphoon çıktındaki çip 2666V downbin kırpılmış bir silikon.
2666V downbin yazili ayni cipe overclock yaptim, 3600-14'e esnetmistim ve 1.5V kaldiriyordu. Oradaki bilginin pek bir onemi yok.

Şu an test sürsün bakalım sisteme dokunma, ek olarak VDIMM 1.38 olması gerekiyor normalde ama 1.35 kalmış. Hata verirse onu yükseltmeyi denersin.
Bilgisayarı normal ayara almıştım da kayboldu sonra bakarak yeniden yaptım. Kusura bakmayın. 2. Tur tamamlanıyor ben 1.5 saat bitince gelirim, sonra istişare ederiz. :) Teşekkürler tekrardan.

@CRT_User, merhaba. Gittim-geldim de 1.5 saat geçti. En son ayarlarla. Herhangi bir çökme veya hata olmadı.

Son düzenleme:
Eline sağlık, hem de 1.35 V ile stabil kaldı :D İstiyorsan BIOS profilini kaydet stabil bir şekilde, biraz voltaj verip timingleri daha da sıkalım.
1.35V'in üstüne çok çıkmak istemiyorum yakmak yani ama kaydedeyim bu değerleri. Bide hocam tam sayı takıntım var ya 1.35V olacak ya 1.40V falan olacak. RAM'leri yakmayacaksak daha fazla frekans zorlayayım da RAM'ın ısısını falan raporlamıyor bilgisayar.

1.35V'in üstüne çok çıkmak istemiyorum yakmak yani ama kaydedeyim bu değerleri. Bide hocam tam sayı takıntım var ya 1.35V olacak ya 1.40V falan olacak. RAM'leri yakmayacaksak daha fazla frekans zorlayayım da RAM'ın ısısını falan raporlamıyor bilgisayar.
Yanma olmaz, 1.5V'e kadar güvenli sınır oluyor ama sensör yoksa ısı kaynaklı hata vermesin diye sınırda da tutmaya gerek yok. Bu değerleri deneyebilirsin.

DRAM Voltage: 1.40V
tRDRDSCL: 4
tWRWRSCL: 4
tWTRS: 4
tWTRL: 12

Windows'a geçince TM5'i aç, bu sefer sadece 15-20 dakika 1 tam döngü yeterli. Hata vermezse ardından tRFC'yi düşürmeye başlarız.

Yanma olmaz, 1.5V'e kadar güvenli sınır oluyor ama sensör yoksa ısı kaynaklı hata vermesin diye sınırda da tutmaya gerek yok. Bu değerleri deneyebilirsin.

DRAM Voltage: 1.40V
tRDRDSCL: 4
tWRWRSCL: 4
tWTRS: 4
tWTRL: 12

Windows'a geçince TM5'i aç, bu sefer sadece 15-20 dakika 1 tam döngü yeterli. Hata vermezse ardından tRFC'yi düşürmeye başlarız.
a.webp

Bir tur çevirdim testi, error vermedi. :)