Basitçe, tekli oyunculu oyunlarda ekran kartına daha çok yük biner. Yüksek ayarda oynamanız çok iyi ancak biraz ayar düşürdüğünüzde ekran kartının üzerindeki yük azalacak ve darboğazı daha bariz şekilde göreceksiniz. Çoklu oyunculu, rekabetçi oyunlarda ise işlemciye daha çok yük biner çünkü işlemcin, aynı anda haritadaki diğer oyuncuları ve bunların anlık eylemlerini de hesaplar. Basit veya karmaşık oyun fark etmeksizin, oyunun içine senin gibi diğer insan oyuncular da girdiğinde işlemcinin daha çok anlık hesap yapması gerekir.
Mesela Apex Legends'te, firing Range'de oyun yağ gibi akarken world's Edge'de şehre indiğim gibi FPS dalgalanmaya başlıyor. Hatta, haritanın en ücra köşesine atladığımda eğer oyuncu sayısız azsa veya bizden başka takım yoksa şehre kıyasla performans farkını görebiliyorum.
Şu anda PUBG'yi düzeltebilmenin tek garanti yolu daha güçlü işlemciye geçmek. Alternatif olarak native çözünürlükte oynuyorsan sanal çözünürlükleri açıp deneyebilirsin. Mesela monitörün native 1080P'dir (ki gerçekte de böyleyse darboğaz kaçınılmaz) ve sanal çözünürlükle 1440P'ye yükseltirsen en azından ekran kartına binen yükü arttırırsın. Bu yöntem kesin düzeltir diyemiyorum ama işlemci yükünü azaltabildiği için performansı dengeleyebilirsin.
Bu arada beslemez falan derken hiç açılmayacağından ötürü değil, çoğu oyunda ekran kartını tam verimde kullanamayacağınızdan ötürü demişlerdir. Bir noktaya kesinlik getirmek için söyleyeyim, anakartında PCI-e X16 slotu olduğu sürece istediğin ekran kartını takıp kullanırsın. AGP dönemi kartları hariç tutarak söylüyorum.