R5 5600 & RX 580 sistemde ısınma sorunu

kynex

Üyecik
Bilgisayarımda ısı problemi yaşıyorum. Ryzen 5 5600 işlemci kullanıyorum ve daha önce stok fan takılıydı. Masaüstü kullanımda sıcaklık 55 °C, oyunlarda ise 80–90 °C arasında seyrediyordu. Stok fan için "normal" denildiği için pek önemsememiştim. Ancak daha sonra AMD Wraith Prism soğutucu aldım. Fanı alalı henüz 1 hafta oldu, fakat sıcaklık değerleri hala aynı.

Aşağıdaki görsel, Rust oyununa girdikten sonra yaklaşık 10. dakikadaki sıcaklık değerlerini göstermektedir.

Rustta.webp

Masaüstü sıcaklık değerleri, AMD'nin Performans sekmesindeki gibidir.

masaüstü.webp

Cinebench test sonuçları da aşağıda yer almaktadır.

image.webp

Sistem özellikleri;

İşlemci: Ryzen 5 5600.
İşlemci Fanı: AMD Wraith Prism
Ekran kartı: ASUS RX 580 8 GB.
RAM: 16 GB.
Anakart: MSI A520M-A Pro.
Kasa: Everest X-mesh

AMD Wraith Prism dediğin zaten berbat bir soğutucu düzgün termal macun ve oturmuş mu kontrol et, yeniden sür macunu.

CS2 belirttiğin sıcaklıklara çıkıyorsa bir sorun var gibi duruyor. Bilgisayarcı ya hatalı ya da kötü taktı. Belki kullandığı macunlar da kötüydü ve taşma yaşandı. Kesinlikle daha iyi anlayan birine, kaliteli bir macun ile hem işlemci hem ekran kartı bakımını yaptırın.

Videodaki arkadaşın da CPU'su bayağı ısınıyor gibi duruyor. Soğutucuyu da yükseltmek faydalı olabilir.

Ayrıca Rust için sistem belleğinizi 32 GB çıkarmanızı öneririm. CPU ve GPU dengesizlikler büyük oranda azalacaktır. Rust gibi oyunları da çok oynuyorsanız ve ileride ekran kartı yükseltme düşünceniz varsa, VRAM 16 GB ve üstü bir ekran kartı tercih edin. Oynadığınız sunucudaki yapı miktarına göre bellek ve VRAM tüketimlerinde zirveye oynayan bir oyun. Bu tüketimlerin ısıya etkisi var mı bilmiyorum.

Dert edilecek kadar yüksek değil ama yaza doğru daha çok ısınır, o zamana kadar ufak bir kule tipi alırsın bakarsın keyfine.
tamamdır önerin için teşekkür ederim.

CS2 belirttiğin sıcaklıklara çıkıyorsa bir sorun var gibi duruyor. Bilgisayarcı ya hatalı ya da kötü taktı. Belki kullandığı macunlar da kötüydü ve taşma yaşandı. Kesinlikle daha iyi anlayan birine, kaliteli bir macun ile hem işlemci hem ekran kartı bakımını yaptırın.

Videodaki arkadaşın da CPU'su bayağı ısınıyor gibi duruyor. Soğutucuyu da yükseltmek faydalı olabilir.

Ayrıca Rust için sistem belleğinizi 32 GB çıkarmanızı öneririm. CPU ve GPU dengesizlikler büyük oranda azalacaktır. Rust gibi oyunları da çok oynuyorsanız ve ileride ekran kartı yükseltme düşünceniz varsa, VRAM 16 GB ve üstü bir ekran kartı tercih edin. Oynadığınız sunucudaki yapı miktarına göre bellek ve VRAM tüketimlerinde zirveye oynayan bir oyun. Bu tüketimlerin ısıya etkisi var mı bilmiyorum.

yakın zamanda bakım yaptırıp sonucu buraya yazacağım yardımın için teşekkür ederim.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt