Makaleler
5
  • Anakart: MSI A520M-A PRO
  • İşlemci: Ryzen 5 5600
  • Ekran Kartı: RX 6700 XT
  • İşletim Sistemi: Windows 10 Pro 22H2

Ne zaman oyun oynasam oluyor. Roblox oynarken çok olmuyor bazen 3 4 kez arka arkaya oluyor ama GTA 5 girince çoğu zaman evden çıkıp sokakta yürümeye başladığım an çöküyor. Çökme çoğu zaman aşamalı oluyor oynadığım oyun çökmüyor ama arka plandaki uygulamalara geçemiyorum veya silah değiştirince elime silah gelmiyor. RAM'de olan fonksiyonlar devam ediyor ama arka planda kalan hiç bir hizmet çalışmıyor ve en sonunda tamamen çöküyor. Bazen mavi ekran bile vermeden direkt reset atıyor. Hiç bir zaman da Minidump oluşmuyor. DDU ile driver sil yükle yaptım çözülmedi. Reset CMOS yaptım çözülmedi. RAM'leri silgiyle sildim düzelmedi. Herhangi bir çözüm bulamadım.

Bu hata doğrudan ekran kartı sürücüsü bozuk diye geçilecek bir hata değil gibi. DDU ve CMOS sıfırlama sonrası devam ediyorsa iş biraz daha donanım tarafına kayıyor. Anlattıklarınızda da oyun tam kapanmadan önce arka plan uygulamalarına geçememeniz, sistemin tepki vermeyi bırakması ve bazen mavi ekran bile vermeden direkt reset atması kısımları bana önemli geliyor. Bu genelde PSU, GPU güç kablosu, RAM/XMP, BIOS/AGESA veya CPU boost kararsızlığı gibi şeylerde görülüyor.

PSU marka/modelini ve watt değerini kontrol edin derim. RX 6700 XT yük altında ani güç çekebilen bir kart ve kalitesiz ya da eski PSU varsa ilk şüpheli bu olur. Ek olarak ekran kartı güç kablosunu da kontrol edin. Kart tek kablodan çıkan çift 8-pin ile besleniyorsa, mümkünse PSU'dan iki ayrı PCIe kablosu çekerek deneyin derim. OCCT ile de test yapın. Özellikle de power testi sırasında sistem reset atıyorsa PSU veya güç beslemesi ihtimali ciddi şekilde güçleniyor.

Üsttekilerde sorun yok ise BIOS'u güncelleyin. MSI A520M-A PRO için güncel BIOS kurup ardından BIOS2tan "Load Optimized Defaults" yapın. XMP/DOCP açıksa kapatıp deneyin. RAM'i stok hızda çalıştırıp GTA 5'te tekrar test edin. Hata kesilirse sorun RAM profilinden kaynaklanıyor da olabilir.

AMD chipset sürücüsünü kurun, varsa güncelleyin. Sadece ekran kartı sürücüsünü DDU ile kaldırmak yeterli olmuyor, chipset sürücüsü de sandığınızdan önemli.

Minidump oluşmaması da tek başına garip değil. Sistem çok sert reset attığında Windows dump yazamadan kapanabiliyor ama yine de şu ayarı kontrol edin:

Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş sistem ayarları > Başlangıç ve Kurtarma

Burada "Hata ayıklama bilgisi yaz" kısmında küçük bellek dökümü açık olsun, otomatik yeniden başlatmayı da geçici olarak kapatabilirsiniz.