kaane 45

Üstün
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu sorunla neredeyse 3-5 aydır hatta belki daha fazla zamandır boğuşuyorum artık sıkıldım ve ümidim kalmadı. Son çare sizlere danışmak istedim.

Sistemdeki asıl problem neyden kaynaklı bilmiyorum ama yaşadığım sorun sistemin rastgele zamanlarda kendini resetlemesi. Yük altında da değil, direkt rastgele zamanlarda. Mesela birkaç örnek vereyim; Yakuza Like a Dragon oynuyordum, toplam 60-70 saatim var ve çoğu zaman böyle 6-7 saat oynayabildim ancak çoğu zaman da belki oyuna girdikten 5 dk sonra belki 40 dk sonra aniden kendini resetliyordu ki halen öyle (Birçok oyunda yaşadım bu sorunu ancak en sık olanları sayıyorum). Şu anda ise No Man's Sky indirdim ve bir de ne göreyim, oyuna giriyorum ve istisnasız bir biçimde maksimum 15-20 dakikaya bu resetleme olayını yapıyor. Az önce denedim yine aynısı oldu ancak farklı bir şekilde oldu ona da geleceğim şimdi. Bunlar haricinde oyun oynamasam bile bazen yine belirli uygulamaları kullanırken anlık kafasına göre reset atıyordu. Roblox'da dahi bu reset olayları yaşanıyor istisnasız her şeyde var.

Şimdi sistem özelliklerim farklıydı, önceki hali ve şu anki güncel hali aşağıda;
CPU: Ryzen 5 5600
GPU: Msi Gaming X RX 6700 XT
Anakart: Gigabyte A320M S2H
RAM: GoodRam IRDM PRO 8x2 3600 MHz
SSD: Kioxia Heatsink 2 TB M2
SSD: Kingston A400 240 GB SATA
SSD: Verbatim Vi550 2 TB SATA
CPU Soğutucu: Enermax T50A RGB
Kasa: XPG Valor Air
PSU: Deepcool PK550D 550W 80+

CPU: Ryzen 5 5600
GPU: XFX Swift RX 9060 XT
Anakart: MSI B550M PRO-VDH
RAM: G.Skill Ripjaws 2x16 4000 MHz
SSD: Kioxia Heatsink 2 TB M.2
SSD: Kingston A400 240 GB SATA
SSD: Verbatim Vi550 2 TB SATA
CPU Soğutucu: Enermax T50A RGB
Kasa: XPG Valor Air
PSU: Green GP800A-GED 800 W

Sistemi bu şekilde değiştirdim hem yükseltme hem de inanamazsınız belki ama bu sorunu gidermek için. İşlemcinin termal macununu değiştirdim az önce, ekran kartında bir switch var, onu sanırım normal modunda kullanıyordum, şimdi silent moda aldım zannımca düşük güç tüketiyor.

Bunlar harici de iki RAM takılı olduğundan dolayı ikisinin yerini değiştirdim birbiriyle. Şimdi bu üç işlemi yapmadan önce sistem direkt reset atıyordu ve anakartta VGA ışığı yanıyordu. Ben bu konudaki sorunu yaklaşık üç ekran kartında yaşadım RX 5700 XT, RX 6700 XT ve RX 9060 XT olmak üzere ki 9060 XT ilk kullanıcısı benim, diğerleri ikinci eldi. Şu anda resetlemedi ama ekranda çoklu pikseller oluştu, görsel eki kısmına ekledim. Şu anda yaşadığım problemin kaynağı asla belli değil, lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkür ediyorum şimdiden.

IMG_3415 (2).webp

IMG_3417 (2).webp

IMG_3418 (3).webp

RAM'ler: G.Skill Ripjaws V 32 GB (2x16) 4000 MHz CL18
Bundan önce GoodRam IRDM Pro 2x8 3600 MHz kullanıyordum ancak sorun aynıydı. 4000 MHz'de kullanmıyorum, kendim elle 3600 MHz'ye çektim ve şu anda öyle devam ediyorum (bir süredir 3200 idi, dün 3600'e çektim).
Evet, şu an sorun kesinlikle RAM olarak görünüyor. BIOS üzerinden gir ve RAM'leri 3000 MHz'ye getir. Daha sonrasında MemTest üzerinden test et; sıkıntın çözülmüş olmalı.

Son düzenleyen: Moderatör:
RAM'ler: G.Skill Ripjaws V 32 GB (2x16) 4000 MHz CL18.
Bundan önce Goodram ırdm Pro 2x8 3600 MHz kullanıyordum ancak sorun aynıydı. 4000 MHz'de kullanmıyorum, kendim elle 3600 MHz'ye çektim ve şu anda öyle devam ediyorum (bir süredir 3200 idi, dün 3600'e çektim).

Hocam OCCT testi ile işlemciyi zorlamanı isteyeceğim veri setini large modu ise Extreme yapıp bir test eder misiniz?

1. Seçenek ekran kartı PCI-Express yuvasına iyi oturmamış olabilir.
Bu bir ihtimal doğru olabilir ama oturturken özellikle ona dikkat ediyorum her zaman istisnasız.
2. Seçenek BIOS üzerinden XMP ayarlarını değiştir; 3200 MHz destekliyor, maksimum sen 4000 RAM takmışsın, 3000 MHz'ye getir onu.
MSI B550M Pro-VDH AMD B550 4400 MHz - 4400 MHz'ye kadar destekliyor? İşlemci belki desteklemiyor olabilir ancak o da yanlış bilmiyorsam 3600 MHz'yi altın oran olarak kabul ediyor.
3. Seçenek işlemciyi düzgün takamamış/pinleri yamulmuş olabilir; söküp tekrar incele bir.
Özellikle pinlerine bir 10-15 dakika baktım, yamukluk vesaire göremedim, sokete de tabiri caizse cuk oturdu.

Evet, şu an sorun kesinlikle RAM olarak görünüyor. BIOS üzerinden gir ve RAM'leri 3000 MHz'ye getir. Daha sonrasında MemTest üzerinden test et; sıkıntın çözülmüş olmalı.
RAM'leri sıfır almıştım ve dediğim gibi 4400 MHz destekliyor anakart ve işlemcide de altın oran 3600 MHz yanlış bilmiyorsam Ryzen 5 5600 için. Böyle bir şey olduğunu sanmıyorum ancak 3000'e getirip bir deneyeceğim.

Benim aklıma ya PSU'ya işlemci ya da SSD geliyor. Sadece işletim sistemini kurduğun SSD takılı dener misin?
Bunu da deneyeceğim işlemci testinden hemen sonra.

Yok SSD sorunu olsa 1. görselde ki piksellenme olmaz direkt kitlenir ya da siyah ekran olurdu. Bu GPU ya da RAM sorunu gibi duruyor.
Halihazırda zaten direkt kilitlenip siyah ekran verip reset atıyordu, benim bu ekran kartını silent moda almamdan sonra o şekle geldi.

Bu bir ihtimal doğru olabilir ama oturturken özellikle ona dikkat ediyorum her zaman istisnasız.

MSI B550M Pro-VDH AMD B550 4400 MHz - 4400 MHz'ye kadar destekliyor? İşlemci belki desteklemiyor olabilir ancak o da yanlış bilmiyorsam 3600 MHz'yi altın oran olarak kabul ediyor.

Özellikle pinlerine bir 10-15 dakika baktım, yamukluk vesaire göremedim, sokete de tabiri caizse cuk oturdu.

RAM'leri sıfır almıştım ve dediğim gibi 4400 MHz destekliyor anakart ve işlemcide de altın oran 3600 MHz yanlış bilmiyorsam Ryzen 5 5600 için. Böyle bir şey olduğunu sanmıyorum ancak 3000'e getirip bir deneyeceğim.
Her işlemci aynı kalitede çıkmıyor, cihazdan altın oran diye bir şey yok, tamamen şans işi; deneye yanıla bulmak lazım. Anakartın kaç MHz desteklediğinin bir önemi yok, o otoban görevi görüyor. Arada ne kadar yüksek, o kadar iyi; illa o hızda gitmen gerekmiyor. Benim sistemim 3600 MHz RAM var, ancak 3200'e çektiğimde bile çöküyor. R7 5700X var, o yüzden 3000 olarak kullanıyorum.

Yok SSD sorunu olsa 1. görselde ki piksellenme olmaz direkt kilitlenir ya da siyah ekran olurdu. Bu GPU'ya D

Halihazırda zaten direkt kilitlenip siyah ekran verip reset atıyordu, benim bu ekran kartını silent moda almamdan sonra o şekle geldi.

Hocam işlemci testi devam ediyorken ekran görüntüsü atabilir misiniz rica etsem.

Resetlenme olayı olduğu sürece sorun RAM kaynaklı oluyor. SSD gittiği zaman sistem kendini resetlemez, olduğu şekilde kalır. Bu kilitlemeye bir bip sesi eşlik ediyor mu? Yani ben emin şekilde söylüyorum, bu RAM'den kaynaklı. GPU dahil etmemin sebebi ekranın pikselleşmiş olması.

Her işlemci aynı kalitede çıkmıyor, cihazdan altın oran diye bir şey yok, tamamen şans işi; deneye yanıla bulmak lazım. Anakartın kaç MHz desteklediğinin bir önemi yok, o otoban görevi görüyor. Arada ne kadar yüksek, o kadar iyi; illa o hızda gitmen gerekmiyor. Benim sistemim 3600 MHz RAM var, ancak 3200'e çektiğimde bile çöküyor. R7 5700X var, o yüzden 3000 olarak kullanıyorum.

4000 MHz RAM'i 3000'de kullanmak biraz üzer ama stabil çalışacaksa bunu deneyeceğim ve olursa harika.

Hocam işlemci testi devam ediyorken ekran görüntüsü atabilir misiniz rica etsem.

Ek kısmında 44. saniyedeyken ekledim.

IMG_3419.webp

Resetlenme olayı olduğu sürece sorun RAM kaynaklı oluyor. SSD gittiği zaman sistem kendini resetlemez, olduğu şekilde kalır. Bu kilitlemeye bir bip sesi eşlik ediyor mu? Yani ben emin şekilde söylüyorum, bu RAM'den kaynaklı. GPU dahil etmemin sebebi ekranın pikselleşmiş olması.

Yani o da biraz gariptir ki, bazen böyle ses takılması oluyorken reset atıyor bazen de sessiz anlık direkt reset atıyor. Şu anki durumda dediğim gibi reset yaşarkenki durumdan farklı olarak ekran kartını silent moda aldım ve sanırım bu gücünü biraz kısıyor, ondan dolayı hiç reset almadan o şekilde bir ekran düştü önüme.

4000 MHz RAM'i 3000'de kullanmak biraz üzer ama stabil çalışacaksa bunu deneyeceğim ve olursa harika.

Tamamdır hocam, sağ olun. İşlemci değil gibi duruyor ama biraz daha bekleyin; sizin için en doğru RAM testini araştıracağım. Bir de RAM'i test edelim.