Cemal38

Çalışkan
Öncelikle, sistem özelliklerim: 5600X, RX 470, ASUS TUF B450‑Plus anakart, 16 GB RAM, XMP açık, overclock yok.
Windows 10’da nihai güç planını kullanırken reset sorunu yok, ama Windows 11’de bu sorunu sık sık yaşıyorum. Dengeliye alınca düzeliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle, sistem özelliklerim: 5600X, RX 470, ASUS TUF B450‑Plus anakart, 16 GB RAM, XMP açık, overclock yok.
Windows 10’da nihai güç planını kullanırken reset sorunu yok, ama Windows 11’de bu sorunu sık sık yaşıyorum. Dengeliye alınca düzeliyor.
O güç planı elektriği fazla yemekten başka bişeye etki etmiyor tavsiyem dengelide kullan

Whea Logger donanımsal bir sıkıntı olduğundan yaşıyorsunuz. Bütün donanımları test edin. Windows 11'in biraz daha ağır olmasından kaynaklı olarak bu sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Nihai Performans'ın bu sorunu tetikleyeceğini düşünmüyorum.

Eğer donanımlarda problem yoksa ve dengeli'de sorun yaşamıyorsanız dengeli kullanın. Zaten AMD işlemciler Dengeli güç profili için optimize halde çalışıyor.

Whea logger donanımsal bir sıkıntı olduğundan yaşıyorsunuz. Bütün donanımları test edin. Windows 11'in biraz daha ağır olmasından kaynaklı olarak bu sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Nihai Performans'ın bu sorunu tetikleyeceğini düşünmüyorum.

Eğer donanımlarda problem yoksa ve Dengeli'de sorun yaşamıyorsanız dengeli kullanın. Zaten AMD işlemciler dengeli güç profili için optimize halde çalışıyor.

Şöyle Windows 10'a tekrar dönüp 1 hafta kullandım hiç sorun çıkmadı şimdi tekrar Windows 11 kurdum tekrar başladı Windows 10'u tekrar yüklemek zorundayım. İleride farklı sorun yaşamak istemiyorum o yüzden benim için Windows 10 daha güvenli.

Siz bence bir BIOS güncelleyin clear C-mos yapın.

Sistemimde yaşadığım whea logger 18 / boşta reset sorununu sonunda kendi hatamı fark ederek çözdüm.
Yaşadığım problem donanım arızası değil, CMOS reset sırasını yanlış uygulamaktan kaynaklanıyormuş.
Hata almadan önce RAM 3000 MHz de çalışıyordu ben 3600'e çıkartıp timing ayarlarını değiştirerek overclock yaptım Windows 10 da 3 sene bu overclock hiç sorun çıkarmadı ta ki Windows 11'e geçene kadar.
Benim yaptığım hata şuydu:
BIOS pilini çıkararak CMOS reset yapıyordum.
Sistem açıldığında gelen F1 ekranından sonra BIOS'a girip “load optimized defaults” yapmadan.
Direkt XMP açıyordum veya.
Direkt Windows'a giriyordum.
Bu durumda BIOS teoride “default” gibi görünse de:
RAM training,
SOC/FCLK/UCLK ayarları,
AGESA bellek tabloları.
Kararlı fabrika profiliyle yeniden yüklenmemiş oluyor.
Özellikle:
Daha önce RAM OC / XMP / timing denemeleri yapılmışsa.
Ryzen + ASUS + Windows 11 kombinasyonunda.
Bu durum kararsızlık birikimine sebep oluyor ve:
Zamanla artan resetler.
Whea logger Event ID 18.
Boşta veya hafif yükte reset şeklinde ortaya çıkıyor.
Doğru sıralama (kritik)
CMOS reset (pil çıkar / jumper)
İlk açılışta F1 → BIOS.
Load optimized defaults.
Save & exit.
Windows'a gir (önce stok ayarlarda test)
Sistem stabilse sonradan XMP aç.
Bu adımı doğru yaptığımda sorun tamamen ortadan kalktı.
Özetle:
CMOS reset ≠ load optimized defaults.
İkisi aynı şey değil ve sıralama çok kritik.
Belki benim gibi uzun süre format, PSU, priz, donanım kovalayanlara faydası olur diye paylaşmak istedim.

Son düzenleme: