obsessed

Çalışkan

Konu Başlıkları Gizle

1. 1 Sistemim:
Selamlar,

Yaklaşık 1 aydır Valorant oynarken ciddi şekilde mikro takılmalar (stutter) yaşamaya başladım. İnternette önerilen neredeyse tüm çözümleri denedim:
  • Ekran kartı sürücüsünü güncelledim / DDU ile temiz kurulum yaptım.
  • Oyun içi FPS’i sabitledim. Kısmen fayda sağladı ama sorun devam ediyor.
  • Windows 11 için optimizasyonlar (tweakler) uyguladım.
  • Arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapattım.
  • Format attım (ilk başta biraz düzeliyor gibi oldu, ama kısa süre sonra yine başladı).
FPS değerlerim yüksek, ancak oyun sırasında belirli aralıklarla takılma hissi oluyor. Özellikle mouse hareketlerinde çok kısa ama hissedilir donmalar yaşıyorum. Bu da oynanışı olumsuz etkiliyor.

Sistemim:​

• AMD Radeon RX 7600 XT
  • AMD Ryzen 5 5600X
  • 32 GB RAM (Dual Channel)
  • Windows 11 Pro (güncel)
Aynı sorunu yaşayan veya çözüm bulabilen var mı? Sizde de benzer bir durum olduysa nasıl çözdünüz? Yardımcı olabilecek her türlü öneriye açığım.

Teşekkürler.

Selamlar,

Yaklaşık 1 aydır Valorant oynarken ciddi şekilde mikro takılmalar (stutter) yaşamaya başladım. İnternette önerilen neredeyse tüm çözümleri denedim:
  • Format attım (ilk başta biraz düzeliyor gibi oldu, ama kısa süre sonra yine başladı).
FPS değerlerim yüksek, ancak oyun sırasında belirli aralıklarla takılma hissi oluyor. Özellikle mouse hareketlerinde çok kısa ama hissedilir donmalar yaşıyorum. Bu da oynanışı olumsuz etkiliyor.

• AMD Radeon RX 7600 XT
  • AMD Ryzen 5 5600X
Aynı sorunu yaşayan veya çözüm bulabilen var mı? Sizde de benzer bir durum olduysa nasıl çözdünüz? Yardımcı olabilecek her türlü öneriye açığım.

Teşekkürler.

Bu iki konuyu incelemeni öneririm ekstra, buraya gelecek öneriler haricinde.

Selamlar,

• AMD Radeon RX 7600 XT
  • AMD Ryzen 5 5600X

Teşekkürler.
BIOS update yaptınız mı son sürüme, sonrasında EXPO açıp tekrar deneyin. RAM'leri tek tek deneyebilirsiniz. Çok geniş kapsamlı bir sorun maalesef. Ekran kartı 2x8 pin ayrı kablolar üzerinden mi bağlı yoksa tek kablo üzerinden mi 2x8, o da etkiliyor drop olayını.

Her gün AMD takılma sorunu diye konu açılıyor, sorunun kartta olduğunu düşünüyorum ama birazdan arkadaşlar sen kullanmayı bilmiyorsun diye linçlemeye gelecek. Bir de 3 yıl önceki sürücüyü kurman tavsiye edilecek.

1754673571282.webp

Tek kablodan 2x8 pin olmak suretiyle böyle bir bağlantı, artık tavsiye edilmiyor, 2 ayrı kablo üzerinden olmalı PSU tarafında. Bu da drop yapıyor yük altında. @obsessed

Her gün AMD takılma sorunu diye konu açılıyor, sorunun kartta olduğunu düşünüyorum ama birazdan arkadaşlar sen kullanmayı bilmiyorsun diye linçlemeye gelecek. Bir de 3 yıl önceki sürücüyü kurman tavsiye edilecek.

AMD ekran kartlarında ciddi derecede sorun var gerçekten yazılımsal olarak çözülür mü bilmiyorum fakat yeni bir bilgisayar aldım bütçem kısıtlı ve ne yapacağımı bilmiyorum.

Eki Görüntüle 171322

Tek kablodan 2x8 pin olmak suretiyle böyle bir bağlantı, artık tavsiye edilmiyor, 2 ayrı kablo üzerinden olmalı PSU tarafında. Bu da drop yapıyor yük altında. @obsessed

Bu attığınız görselde bende 2 kablo da takılı ekran kartına çıkarmamı mı öneriyorsunuz?

AMD ekran kartlarında ciddi derecede sorun var gerçekten yazılımsal olarak çözülür mü bilmiyorum fakat yeni bir bilgisayar aldım bütçem kısıtlı ve ne yapacağımı bilmiyorum.

Bu attığınız görselde bende 2 kablo da takılı ekran kartına çıkarmamı mı öneriyorsunuz?
2x8 pin bağlantısı, ayrı ayrı PSU tarafından bağlanması lazım, tek kabloyu 2x8 pin şeklinde çoklamak tavsiye edilmiyor, yük altında drop yapıyor. Eğer PSU'nuzda varsa 2 ayrı 8 pin şeklinde bağlayıp tekrar deneyin, belki çözüm olur da uzunca süre uğraşmaktan kurtulursunuz. Ek olarak BIOS update yapın ve tekrar EXPO açın bahsettiğim mevzu çözüm olmazsa, RAM'leri tek tek denemeni de tavsiye ederim A2 slotunda.

2x8 pin bağlantısı, ayrı ayrı PSU tarafından bağlanması lazım, tek kabloyu 2x8 pin şeklinde çoklamak tavsiye edilmiyor, yük altında drop yapıyor. Eğer PSU'nuzda varsa 2 ayrı 8 pin şeklinde bağlayıp tekrar deneyin, belki çözüm olur da uzunca süre uğraşmaktan kurtulursunuz. Ek olarak BIOS Update yapın ve tekrar EXPO açın bahsettiğim mevzu çözüm olmazsa, RAM'leri tek tek denemeni de tavsiye ederim A2 slotunda.

Şimdi şöyle anakartım 4 slot değil 2 slot zaten artı olarak benim powesupply 550W bundan dolayı da olabilir mi bilmiyorum ama forumda incelediğim konulara baktığımda AMD ekran kartlarında ciddi derecede sorun var. Bu sorun yazılımsal olarak yani driver güncellemesi olarak çözülür mü bilmiyorum sizin bir fikriniz var mı?

Şimdi şöyle anakartım 4 slot değil 2 slot zaten artı olarak benim powesupply 550W bundan dolayı da olabilir mi bilmiyorum ama forumda incelediğim konulara baktığımda AMD ekran kartlarında ciddi derecede sorun var. Bu sorun yazılımsal olarak yani driver güncellemesi olarak çözülür mü bilmiyorum sizin bir fikriniz var mı?
Net bir şey söylemek maalesef zor, 550w ise PSU tarafında 2x8 pin ayrı kablo olarak olmayabilir, tek kabloyu 2x8 şeklinde çoklayıp vermişlerdir muhtemelen. Eğer çevrenizden bahsettiğim şekilde deneme şansınız varsa öyle deneyin. Ek olarak BIOS ve RAM olayını denersiniz ama bahsettiğim nedenden ötürü çok sağlıklı değil tek kabloyu 2x8 çoklamak, hep sorun çıkarmıştır, çıkarmaya da adaydır.

@obsessed 7600 XT tek 8 pin mi yoksa 2x8 pin mi kullanıyor, AMD'den o kadar uzak kaldım ki bilmiyorum. Mecburen 14700K patlak verince 3D işlemciye geçmek zorunda kaldım, o da pişman etti. AMD'ye ben ısınamıyorum. Stutter = AMD. Fanboylar bunu kabullenmekte tabi zorluk çekerler. Ben uzunca süre bu işteyim :D

14700K yağ gibi akıyordu ta ki patlak verene kadar, mevzuları biliyorsundur. AMD tarafında hep bir RAM optimizesidir, carttır curttur bir mevzular var yoksa arada drop giriyor illa bana da en tepe sistem olmasına rağmen.

Bu iş şans mıdır yoksa fabrikasyon olarak mı bazı modeller böyle bilemiyorum, hem çip tarafında işlemci hem de GPU tarafında bir sıkıntı var. Şans ve yazılımsal kaynaklı bir miktar.

Net bir şey söylemek maalesef zor, 550W ise PSU tarafında 2x8 pin ayrı kablo olarak olmayabilir, tek kabloyu 2x8 şeklinde çoklayıp vermişlerdir muhtemelen. Eğer çevrenizden bahsettiğim şekilde deneme şansınız varsa öyle deneyin. Ek olarak BIOS ve RAM olayını denersiniz ama bahsettiğim nedenden ötürü çok sağlıklı değil tek kabloyu 2x8 çoklamak, hep sorun çıkarmıştır, çıkarmaya da adaydır.

Net bir şey söylemek maalesef zor, 550W ise PSU tarafında 2x8 pin ayrı kablo olarak olmayabilir, tek kabloyu 2x8 şeklinde çoklayıp vermişlerdir muhtemelen. Eğer çevrenizden bahsettiğim şekilde deneme şansınız varsa öyle deneyin. Ek olarak BIOS ve RAM olayını denersiniz ama bahsettiğim nedenden ötürü çok sağlıklı değil tek kabloyu 2x8 çoklamak, hep sorun çıkarmıştır, çıkarmaya da adaydır.

@obsessed 7600 XT tek 8 pin mi yoksa 2x8 pin mi kullanıyor, AMD'den o kadar uzak kaldım ki bilmiyorum. Mecburen 14700k patlak verince 3D işlemciye geçmek zorunda kaldım, o da pişman etti. AMD'ye ben ısınamıyorum. Stutter = AMD. Fanboylar bunu kabullenmekte tabii zorluk çekerler. Ben uzunca süre bu işteyim :D

14700k yağ gibi akıyordu ta ki patlak verene kadar, mevzuları biliyorsundur. AMD tarafında hep bir RAM optimizesidir, carttır curttur bir mevzular var yoksa arada drop giriyor illa bana da en tepe sistem olmasına rağmen.

Bu iş şans mıdır yoksa fabrikasyon olarak mı bazı modeller böyle bilemiyorum, hem çip tarafında işlemci hem de GPU tarafında bir sıkıntı var. Şans ve yazılımsal kaynaklı bir miktar.

EXPO yani XMP açık RAM'lar 3200 MHz de çalışıyor fakat hala ufak mikrotakılmalar oyunda yırtılmalar oluyor. Sanırım kesin çözüm olarak PC'yi satıp baştan dizmek ama hala içimde AMD'nin 7800X3D işlemcisi var. :D

EXPO yani XMP açık RAM'lar 3200 MHz de çalışıyor fakat hala ufak mikrotakılmalar oyunda yırtılmalar oluyor. Sanırım kesin çözüm olarak PC'yi satıp baştan dizmek ama hala içimde AMD'nin 7800X3D işlemcisi var. :D
Ben son 1 yılda 5 farklı sistem değiştim, 15-20 kere kasayı sök tak yaptım, bu işle uğraşılmaz. Kaderini kabullenip iyi kötü oynamak var artık bundan sonra :D Yoksa 100K'lık sisteme 150K gidiyor, üstüne sarı siteye ilan açıyorsun ölücüler gelip altına 40K-50K olur mu yazıyor. İner misin çıkar mısın :D

PSU'dan patlıyor olabilirsin ama sen bilemedim, 7600 XT tek 8 pin çıkışı varsa problem olmaz ama 2x8 pin güç beslemesi mevcut ise, dediğim gibi 2 ayrı kablo üzerinden PSU tarafından beslenmesi lazım, tek kablonun çoklanması drop sebebi çoğu sistemde.