obsessed

Çalışkan

Konu Başlıkları Gizle

1. 1 Sistemim:
Selamlar,

Yaklaşık 1 aydır Valorant oynarken ciddi şekilde mikro takılmalar (stutter) yaşamaya başladım. İnternette önerilen neredeyse tüm çözümleri denedim:
  • Ekran kartı sürücüsünü güncelledim / DDU ile temiz kurulum yaptım.
  • Oyun içi FPS’i sabitledim. Kısmen fayda sağladı ama sorun devam ediyor.
  • Windows 11 için optimizasyonlar (tweakler) uyguladım.
  • Arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapattım.
  • Format attım (ilk başta biraz düzeliyor gibi oldu, ama kısa süre sonra yine başladı).
FPS değerlerim yüksek, ancak oyun sırasında belirli aralıklarla takılma hissi oluyor. Özellikle mouse hareketlerinde çok kısa ama hissedilir donmalar yaşıyorum. Bu da oynanışı olumsuz etkiliyor.

Sistemim:​

• AMD Radeon RX 7600 XT
  • AMD Ryzen 5 5600X
  • 32 GB RAM (Dual Channel)
  • Windows 11 Pro (güncel)
Aynı sorunu yaşayan veya çözüm bulabilen var mı? Sizde de benzer bir durum olduysa nasıl çözdünüz? Yardımcı olabilecek her türlü öneriye açığım.

Teşekkürler.

Ben son 1 yılda 5 farklı sistem değiştim, 15-20 kere kasayı sök tak yaptım, bu işle uğraşılmaz. Kaderini kabullenip iyi kötü oynamak var artık bundan sonra :D yoksa 100K'lık sisteme 150k gidiyor, üstüne sarı siteye ilan açıyorsun ölücüler gelip altına 40K-50K olur mu yazıyor. İner misin çıkar mısın :D

PSU'dan patlıyor olabilirsin ama sen bilemedim, 7600 XT tek 8 pin çıkışı varsa problem olmaz ama 2x8 pin güç beslemesi mevcut ise, dediğim gibi 2 ayrı kablo üzerinden PSU tarafından beslenmesi lazım, tek kablonun çoklanması drop sebebi çoğu sistemde.

Zaten şu anda maddi olarak alacak gücüm yok peki sence bu sorun AMD'nin bir driver güncellemesi ile düzelir mi? Ayrıca PSU'yu yükseltsem etki eder mi şu an 550W.

Zaten şu anda maddi olarak alacak gücüm yok peki sence bu sorun AMD'nin bir driver güncellemesi ile düzelir mi? Ayrıca PSU'yu yükseltsem etki eder mi şu an 550W.
Yazılımsal olarak düzeleceğini ben düşünmüyorum bu tarz sorunların. PSU etki edebilir evet, 550w alman bile hata olmuş aslında, yetsin veyahut yetmesin, 750w altı ben kesinlikle almam şu anda, en kötü ihtimal 650w alırdım, yeni nesil olmasına dikkat ederdim. PSU çünkü yeri geliyor 10 sene kullanıyorsun, en uzun vadeli parçalardan. 2500 TL'ye 750w mevcut, 3200 TL'ye 850w GEN5 yeni nesil PSU mevcut, 3 taksit alım imkanı ile almak istersen bakabilirsin, link paylaşırım. Sorunun bu mudur bilemeyiz ama, çok geniş kapsamlı bir sorun bu. Bana pahalıya patladı, çok sistem dağıttım, sorun neydi bilmiyorum o yüzden.

Bu PSU 3200 TL düşmüş, 750w olanı ise 2500'den 3000'e çıkmış, akıl tutulması yaşadım gerçekten az önce. Neyi tavsiye edeceğimi bilemedim o yüzden.

650w da yeterli gelir, 550 çok olmamış bu sisteme, ama sorun bu mudur kimse kesin bir şey diyemez. Maliyetli biraz bu iş, çevrenden denemen lazım ilk PSU olmak üzere.

Yazılımsal olarak düzeleceğini ben düşünmüyorum bu tarz sorunların. PSU etki edebilir evet, 550W alman bile hata olmuş aslında, yetsin veyahut yetmesin, 750W altı ben kesinlikle almam şu anda, en kötü ihtimal 650W alırdım, yeni nesil olmasına dikkat ederdim. PSU çünkü yeri geliyor 10 sene kullanıyorsun, en uzun vadeli parçalardan. 2500 TL'ye 750W mevcut, 3200 TL'ye 850W gen5 yeni nesil PSU mevcut, 3 taksit alım imkanı ile almak istersen bakabilirsin, link paylaşırım. Sorunun bu mudur bilemeyiz ama, çok geniş kapsamlı bir sorun bu. Bana pahalıya patladı, çok sistem dağıttım, sorun neydi bilmiyorum o yüzden.

Bu PSU 3200 TL düşmüş, 750W olanı ise 2500'den 3000'e çıkmış, akıl tutulması yaşadım gerçekten az önce. Neyi tavsiye edeceğimi bilemedim o yüzden.

Şöyle de bir sorunum var bilgisayarım arada kendiliğinden kapanıp açılıyor Power düğmesine basıyorum kasaya güç geliyor ama ekrana gelmiyor klavyenin rgbleri çalışmıyor mouse çalışmıyor ekrana görüntü gelmiyor ama kasadaki RGB'ler çalışıyor falan ben bu sorunu üzün süre araştırdım PSU'nun yetersiz dediler hangi bilgisayarcıya götürsem aynısını dedi. Bu sorunlara da bakarsak sence PSU ciddi manada sorun olabilir mi yoksa anlattığım diğer sorun farklı şeylerden kaynaklı olabilir mi? Artı olarak sizin şu anki sisteminiz nedir merak ettim.

Şöyle de bir sorunum var bilgisayarım arada kendiliğinden kapanıp açılıyor Power düğmesine basıyorum kasaya güç geliyor ama ekrana gelmiyor klavyenin rgbleri çalışmıyor mouse çalışmıyor ekrana görüntü gelmiyor ama kasadaki RGB'ler çalışıyor falan ben bu sorunu üzün süre araştırdım PSU'nun yetersiz dediler hangi bilgisayarcıya götürsem aynısını dedi. Bu sorunlara da bakarsak sence PSU ciddi manada sorun olabilir mi yoksa anlattığım diğer sorun farklı şeylerden kaynaklı olabilir mi? Artı olarak sizin şu anki sisteminiz nedir merak ettim.
%90 PSU tabii ki basitçe, ilk o denenir. Ama bunu arızalı bir CPU da yapar mesela, bu diğer sorunlar %10'unu oluşturur. Bu sorun direkt olarak PSU işaret eder ilk etapta.

Ben 12100F-14400F-14700K-7800X3D-9800X3D şeklinde ilerledim, 4-5 anakart, 4-5 RAM, say say bitmez. Değişmeyen parça kalmadı kısaca. Senin sorun PSU gibi duruyor ama, 850w olanı alabiliyorsan 10 yıl kullanırsın, alamıyorsan 650w olanlardan bak. 750w 2500TL olsaydı çok iyiydi, 2900 TL hoşuma gitmedi, ucuz fiyatından ötürü zam yemiş.

%90 PSU tabii ki basitçe, ilk o denenir. Ama bunu arızalı bir CPU da yapar mesela, bu diğer sorunlar %10'unu oluşturur. Bu sorun direkt olarak PSU işaret eder ilk etapta.

Ben 12100F-14400F-14700K-7800X3D-9800X3D şeklinde ilerledim, 4-5 anakart, 4-5 RAM, say say bitmez. Değişmeyen parça kalmadı kısaca. Senin sorun PSU gibi duruyor ama, 850W olanı alabiliyorsan 10 yıl kullanırsın, alamıyorsan 650W olanlardan bak. 750W 2500TL olsaydı çok iyiydi, 2900 TL hoşuma gitmedi, ucuz fiyatından ötürü zam yemiş.

PSU'yu takacak bilgiye sahip değilim artı olarak sıvı soğutma da var ben direkt vatandan alıp taktırıyorum orada :(

PSU'yu takacak bilgiye sahip değilim artı olarak sıvı soğutma da var ben direkt vatandan alıp taktırıyorum orada :(
En kötü senaryo bu işte, Allah kimseyi Vatan'a muhtaç etmesin, 2 kat para ödeyip adamların dükkan kirasına ortak oluyoruz, sadece Vatan Gece indirimlerinden ürün alırım ya da bazen OEM kodlar ile çok ucuza geliyor bazı parçalar, Online hariç Vatan'dan asla almam, ceza yediler zaten kaç milyonluk, o sebepten tüm ürünlere zam geldi + olarak dükkan kirasına ortak ediyor bizi aradaki fiyat farkı ile. Vatana millete hayırlı bir firma kısaca.

NVIDIA ve Intel den şaşamamak lazım, sorun yaşamamama rağmen beni bile kendisinden tiksindirdi AMD.
Yok öyle olur mu hiç, birazdan AMD Fanboyları hemen damlar, 9800X3D en iyi oyun işlemcisi der, onlarla tartışırız bir saat :D 14700K keşke patlak vermeseydi de kullansaydım, crash/instabilite/degradation/oxidation say say bitmez, fabrikasyon 13-14. nesiller sorunluydu, o da bize denk geldi maalesef. Üstüne para verseler AMD almam yoksa.

NVIDIA ve Intel'den şaşamamak lazım, sorun yaşamamama rağmen beni bile kendisinden tiksindirdi AMD.

AMD fanı olaran ben de tiksindim acaba yazılımsal olarak bu sorun çözülür mü?

En kötü senaryo bu işte, Allah kimseyi Vatan'a muhtaç etmesin, 2 kat para ödeyip adamların dükkan kirasına ortak oluyoruz, sadece vatan gece indirimlerinden ürün alırım ya da bazen OEM kodlar ile çok ucuza geliyor bazı parçalar, online hariç Vatan'dan asla almam, ceza yediler zaten kaç milyonluk, o sebepten tüm ürünlere zam geldi artı olarak dükkan kirasına ortak ediyor bizi aradaki fiyat farkı ile. Vatana millete hayırlı bir firma kısaca.

Nasıl yapacağım peki acilen PSU bağlamayı mı öğrenmeliyim :D

NVIDIA ve Intel den şaşamamak lazım, sorun yaşamamama rağmen beni bile kendisinden tiksindirdi AMD.
1754675642559.webp

Bu arada 6400 CL26 RAM açabilmeme rağmen bunları söylüyorum, oyunlar optimize değil AMD'ye, nerede bir sorun var, AMD orada hem GPU hem CPU tarafında. Şunu optimize etmem bile aylarımı aldı. Halbuki İntel'de XMP açıp geçiyordum, yağ gibi akıyordu oyunlar ta ki crash'ler başlayana kadar, sonra RMA süreçleri vesaire işte, klasik. Firma seve seve iade almak zorunda kaldı milyonlarca çipi. @ElderAssassin

AMD fanı olaran ben de tiksindim acaba yazılımsal olarak bu sorun çözülür mü?

Nasıl yapacağım peki acilen PSU bağlamayı mı öğrenmeliyim :D
Recep Baltaş rehberi vardı, hangi kablo nereye bağlanır, detaylı PC nasıl toplanır tarzında, kendisini etiketlersen istersen seninle paylaşabilir belki yeşil sitede kalmış olabilir rehber, bilemiyorum. Techolay'da böyle bir rehber varsa faydalanabilirsin. Çok basittir aslında hangi bağlantının nereye yapılacağı ama tecrübe ister tabii ki.