Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Valiant

Üstün
Makaleler
1
Yer
Samanyolu Galaksisi
Merhaba! Yeni bir sistem topladım fakat yük altındaki işlemci sıcaklığı biraz fazla geldi.
Ayrıca Cinebench değeri de olması gerekenden az. (R24 çoklu çekirdek puanının 630 civarı olması gerekirken 570 çıkıyor.)

Aslında bu işlemci için fena olmayan bir sıcaklık fakat bakımı yeni yapılmış bir sistem için fazla gibi.

Sistemde stok soğutucu değil Snowman M200 işlemci soğutucu takılı. Termal macununu da yeni sürdüm, Arctic MX-6.
İçimden bir his soğutucuyu ters taktığımı söylüyor, şu an yönü doğru mu?
1731750456659.webp

Sistem bilgileri:
Anakart: Gigabyte B450M S2H V2
İşlemci: AMD Ryzen 5 5600X (Soğutucu Snowman M200)
Ekran Kartı: Sapphire Nitro+ RX 5500 XT 8GB
RAM: Corsair Vengeance 3200 MHz 16 GB (8x2) DDR4
PSU: High Power 500W (HPQ-500ST-H12S)

Çözüm
Ters takmissiniz. Heatsink'e takili fanin havayi onden almasi lazim. 78 derece kötü değil aslinda ama montaji duzeltin.
Fanın yönünü değiştirince sıcaklıklar yaklaşık 10 derece düştü, sağolun hocam.
1731757021502.webp

Cinebench testini de yapınca yeni sonuçları atarım.

Fanı düzelttikten sonra başta sıcaklıklar düşmüş gibiydi fakat yine aynı seviyelere yükseldi.

Araştırdım ve CPB (Core Performance Boost) ayarının varsayılan olarak açık geldiğini öğrendim. BIOS'dan ayarı kapatınca sıcaklıklar 48 dereceye kadar düştü (Tam olarak 30 derece!). İşlemci 4.6 GHz Turbo frekansında çalışıyormuş.
Zaten GPU tarafında darboğaz olduğu için OC ihtiyacım yok, ayarı kapalı kullanacağım. İleride lazım olursa manuel OC yaparım.

Düzeltme: CPB kapatarak manuel OC yaptım. 4300 MHz 1100 Volt ile gayet stabil çalışıyor.
Ters takmissiniz. Heatsink'e takili fanin havayi onden almasi lazim. 78 derece kötü değil aslinda ama montaji duzeltin.
Fanın yönünü değiştirince sıcaklıklar yaklaşık 10 derece düştü, sağolun hocam.
1731757021502.webp

Cinebench testini de yapınca yeni sonuçları atarım.

Fanı düzelttikten sonra başta sıcaklıklar düşmüş gibiydi fakat yine aynı seviyelere yükseldi.

Araştırdım ve CPB (Core Performance Boost) ayarının varsayılan olarak açık geldiğini öğrendim. BIOS'dan ayarı kapatınca sıcaklıklar 48 dereceye kadar düştü (Tam olarak 30 derece!). İşlemci 4.6 GHz Turbo frekansında çalışıyormuş.
Zaten GPU tarafında darboğaz olduğu için OC ihtiyacım yok, ayarı kapalı kullanacağım. İleride lazım olursa manuel OC yaparım.

Düzeltme: CPB kapatarak manuel OC yaptım. 4300 MHz 1100 Volt ile gayet stabil çalışıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm