FurMark ve işlemcileri tam yükte test ettim RAM'leri test ettim ama aklıma bir türlü bir şey gelmiyor PC açılıyor oyundayım 5 dk sonra kapanıyor ekran klawye ve fare gidiyor sıcaklıklar gayet normal PC sıfırdan dizdim sadece Corsair HX750 Platinium 2.el ve ekran kartı ama FurMark testi sorun yok anlamadım acaba nedendir diye bir de tek kablodan 16 pın ekran kartına gidiyor acaba tek kablo yetersiz mi kalıyor yoksa başka bir şey mi bilmiyorum PC'yi ilk başlattığımda ise kırmızı ve sarı ışıklar yanmakta DRAM ve CPU ışığı anakart B650M b modeli PC açılınca da sönüyor sadece sorunu yaşayınca tekrar sarı ışık yanıyor bilemedim tek kablo 3070 mi besleyemiyor yoksa başka bir şeyden mi bilmiyorum lütfen bilen biri yardımcı olabilir mi 8 saattir uğraşıyorum ama çözemedim.
Sistem:
- R5 7500F
- B650M B anakart
- DDR5 6000 MHz 32 RAM
- Corsair Platinum 750W
- ASUS ROG 3070
- İlk olarak, güç kaynağınızın (Corsair HX750 Platinum) yeterli olduğunu kontrol edin. 3070 ekran kartı için en az 650W gereklidir, bu nedenle gücünüz yeterli görünüyor. Ancak PSU'nun durumu da önemlidir; eğer ikinci el aldıysanız, PSU'nun performansını kontrol etmek iyi bir fikir olabilir.
- Ekran kartınıza güç veren kablo sayısı önemli. Eğer PSU’nuzdan tek bir 16 pin kablo ile ekran kartına bağlanıyorsanız, bu yeterli olmayabilir. Ekran kartının güç gereksinimlerini kontrol edin ve mümkünse iki ayrı kablo ile beslemeyi deneyin.
- BIOS ayarlarını kontrol edin:
- Anakartın BIOS'una girin.
- Güç yönetimi ve duruma göre voltaj ayarlarını kontrol edin. Yanlış bir ayar, sistemin kapanmasına neden olabilir.
- Bellek (RAM) sorunlarını kontrol edin:
- RAM'lerinizi tek tek test edin. Her bir modülü ayrı ayrı kullanarak, sistemin stabil kalıp kalmadığını gözlemleyin.
- RAM voltajını ve frekansını BIOS üzerinden kontrol edin, uyumlu olup olmadığını kontrol edin.
- Sıcaklık izleme:
- İşlemci ve ekran kartının sıcaklıklarını izlemeye devam edin. FurMark ve stres testleri sırasında sıcaklıklar normal görünse bile, çok kısa süreli aşırı ısınmalar olabilir.
- Anakart üzerinde görünen DRAM ve CPU LED'leri:
- İlk başta yanıp sönmesi normaldir, ancak sürekli olarak yanıyorsa, bu bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Özellikle CPU veya RAM ile ilgili olduğunu gösterir. İşlemci soğutucusunu kontrol edin; uygun montaj yapıldığından emin olun.
- Ekran kartı sürücülerini güncelleyin:
- En güncel sürücüleri yükleyin. Eski sürücüler performans sorunlarına neden olabilir.
- Son olarak, bilgisayarı açtıktan sonra "Safe Mode" (Güvenli Mod) ile başlatın ve burada çalışırsa, sorun yazılım tabanlı olabilir.
Tüm bu adımları deneyin ve hala sorun yaşıyorsanız, daha fazla detay için monitör, anakart, veya diğer komponentler hakkında spesifik bilgiler istemekte fayda var.