egemenoz

Gelişen
Geçenlerde YouTube üzerinde izlediğim birkaç video üstüne PBO ayarlarıyla oynamak istedim. Stok haliyle işlemcim Cinebench R23 multicore 12.800 skor alıyor. Thermalright Phantom spirit 120 ile havayla soğutuyorum, işlemci tam yükte 80 dereceyi geçmiyor. HWiNFO ile de amper ve watt değerlerini kontrol ettim. Ppt 88 watt ile %100 ile çalışıyor. Thermal limit ise %75-80 civarlarında. HWiNFO görseli de yükledim.
PBO Advanced modunda +200 MHz ve all Core -40 yaptım. Yeniden başlattığımda ise bilgisayar başlıyor, açılıyor ancak hiçbir görüntü gelmiyordu. Anakart logosunu bile göremedim. Hiçbir şekilde açılmayınca BIOS'u sıfırlamak adına CMOS pilini söktüm ve taktım. Bu işin peşini bırakmak istemiyorum ancak BIOS pili ekran kartının altında kaldığı için ve kasa içinde yer sıkıntısı olduğu için çok zahmetli bir iş. İnternette detaylıca araştırdım ancak PBO sonrası ekran gelmemesi durumu neredeyse hiç yok. Neden olmuş olabilir? Farklı çözüm tavsiyeleriniz var mı, nasıl bir yol izlemeliyim?

Şimdiden teşekkürler.

hwinfo1png.webp

Siz bunu yapın da diğer ayarlara bakarız.
Dediğiniz gibi yaptım, anakart logosu geliyor bu sefer ancak windows otomatik onarım moduna geçiyor ve bilgisayarınız düzgün başlatılmadı diye mavi ekran veriyor. Pc açılırken ekranda bazı yerlerde beyaz yırtılmalar oluyor. Eklemek isterim -20'de açıldı bilgisayar.

Dediğiniz gibi yaptım, anakart logosu geliyor bu sefer ancak windows otomatik onarım moduna geçiyor ve bilgisayarınız düzgün başlatılmadı diye mavi ekran veriyor. Pc açılırken ekranda bazı yerlerde beyaz yırtılmalar oluyor. Eklemek isterim -20'de açıldı bilgisayar.

-20'de problem yoksa kullanın, daha da ileri gitmek isterseniz rehberime bakınız.

Dosya Ekleri

• allcore20.webp
    allcore20.webp
    62,4 KB · Görüntüleme: 96
-20'de değerler ekte yüklediğim şekilde. Skor ise 13.681'e yükseldi. Sizin tavsiyeniz nedir? Bu şekilde kalmalı mı yoksa biraz daha uğraşmaya değer mi?

PPT, TDC ve EDC 200 girip tekrar test eder misiniz? İşlemci ne kadar güçle ne kadar skor veriyor görelim.

PPT 113W, TDC 62A, EDC 79A çekmiş. Sıcaklık en fazla 82 derece olmuş. Scalar X10 olarak ayarlayın geçin. Şimdi sıcaklık olarak takıntınız yoksa, PPT 135W, TDC 80A, EDC 100A, Throttle Limit'i ise 95 yapın. Eğer belirlediğim sıcaklık üzerine çıkmasın diyorsanız, Throttle Limit'i 75 ila 95 arasında istediğiniz bir değer girmenizi tavsiye ederim. (Mesela 80-85 gibi değerler olabilir). İşlemci ne kadar soğursa güç tüketimi artar, ne kadar ısınırsa, ısıyı sabit tutmak için güç tüketimini duruma göre frekans kısarak düşürür. İşlemciyi W cinsinden ısınmasını sınırlamak isterseniz, PPT değerini istediğiniz ısı seviyesini yakalayana kadar düşürebilirsiniz ancak her uygulama farklı komut seti kullanabilir. Bu şu demek oluyor, işlemcin A uygulamasında 100W ile 65 derece olabiliyorsa B uygulamasında da 85 derece olabilir. Bu yüzden termal limit koymak daha iyi sonuç verebilir. Termal limit koymak daha esnek bir frekans aralığı sağlarken, PPT ile sınırlamak daha sabit değerler elde etmenizi sağlayabilir. Seçim sizin.

Son düzenleme: