R5 7500F & RTX 5060 Ti sistemde donma sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan bestrockn
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 5
  • Görüntüleme Görüntüleme 60

bestrockn

Üyecik
Merhaba, sistem genelde yük altındayken veya OCCT test yaparken bir anda donuyor ve 5 saniye gibi bir süre sonra fanlar vs. kapanmadan yeniden açılıyor ama mavi ekran gibi şeyler vermiyor, sanki reset tuşuna basmışım gibi açılıyor. Şunu da belirtmek istiyorum, yük altında değilken de yapıyor.

Tüm parçaları yazacağım ama özellikle şunu belirtmek istiyorum (PSU - işlemci - anakart), bu 3 parçayı 2 gün önce sıfır aldım. Ayrıca aynı anakarttan elimde eskisi de var, onunla da denedim sonuç aynı. OCCT PSU testi yapıyorum, 20 dakika falan kapanmıyor ama bazen de 30 saniye içinde kapanıyor veya hiç testte değilken kapanıyor. Kafasına göre canı nasıl isterse kapanıyor, hiçbir şey anlamadım. EXPO ile alakalı olabileceğini düşünüp EXPO'yu kapattım, PBO'yu kapattım. Disk sağlığı %100, bir sorun göremedim. İşin ilginç tarafı, her parçayı ayrı ayrı test ettiğimde hiçbirinde bir sorun gözükmüyor, gerçekten yoruldum.

Birisi bana yardımcı olabilirse gerçekten çok sevinirim.

Sistem;
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F
  • Anakart: MSI Pro A620M-E
  • RAM: Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30
  • Ekran kartı: Gainward Ghost RTX 5060 Ti 16 GB
  • SSD: Patriot P410 1 TB
  • Güç kaynağı: NZXT C750 Bronze PA-7B3BB-EU Gen5.1 750W Power Supply
  • Soğutucu: Segotep Becool 120s

@Ayhan Dönmez hoca ordunun sana ihtiyacı var.

Güncel son sürüm BIOS veya Default ile gelen eski BIOS sürümü ile de denemiştim. XMP kapalı veya açık ayrıca default ayarlar ile denememe rağmen sorunum devam ediyordu.

Yaklaşık 1 saat önce BIOS ayarlarından RAM için Optimized Platform Profile seçeneğini açtım ve hazır ayarı aktif ettim. Biraz zorlu ve sancılı bir açılışın ardından OCCT testleri yaptım gündelik kullanımımı yaptım şu an için herhangi bir kapanma sorunu yaşamadım. Bir süre daha böyle deneyeceğim eğer bir sorun olmazsa sorunum bu şekilde çözülmüş olacak.

Bir sorun olmaz veya sorun olur ise tekrardan konuyu güncelleyeceğim teşekkür ederim.

Anakart ya da RAM kaynaklı sorunun, elle voltaj vermek gerekebilir. Bu rehberi incele, kısmen sorunun cevabı bu rehberde.

Mümkünse bir tane daha RAM ekleyip deneyin. Farklı marka anakart ile de denemesi gerekli, B650 ya da B850 serisi ile, mümkünse MSI olmasın. Güç kaynağı ve kablosunu da ayrıyeten test etmeniz gerekli. Seçenekleri eleyerek gitmek çözümü daha da kolaylaştırır. MSI A620 serisi zaten normal şartlar altında bile günlük stabil çalışırken bile sorun çıkartabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…