Arif23
Uzman
Selam arkadaşlar, Ryzen 5 7500F işlemcimi ASUS Prime B650-Plus anakart üzerinde Curve Optimizer ile optimize etmeye çalışıyorum fakat çok garip bir durumla karşı karşıyayım. Yaklaşık 2 saattir denemediğim ayar kalmadı, BIOS güncelledim ama sistemi bir türlü stabil bir watt değerinde tutamadım. İşlemci gereksiz yere 100W gibi değerlere fırlıyor ve 95 dereceleri zorluyor.
Yaptığım denemeler sonucunda sadece şu senaryoda (test 1) düzgün sonuç alabiliyorum:
test 1 (sorunsuz çalışan ayarlar):
Sizce bu çakışmanın sebebi ne olabilir?
Yaptığım denemeler sonucunda sadece şu senaryoda (test 1) düzgün sonuç alabiliyorum:
test 1 (sorunsuz çalışan ayarlar):
- BIOS tamamen sıfırlandı (reset).
- RAM hızlarına bile dokunulmadı (default 4800MHz).
- PBO: Auto.
- Boost clock override: +50MHz
- platform thermal limit: 95.
- Curve Optimizer:all cores negative 20.
yaptığım testler sonucunda sadece şu senaryoda ayarlarım tam istediğim gibi çalışıyor:
- test 2 (sorun yaşanan senaryo): Test 1'deki ayarların aynısını kullanmama rağmen şu değişiklikleri yaptığımda watt artımı oluyor:
- RAM: DOCP'ı (6400MHz) aktif edildi.
- Memory context restore: enabled (sistemin hızlı açılması için).
- global C-state Control: disabled (bu ayarı açmadığımda işlemci boşta ara sıra 0.50 GHz hızına sabitlenip takılıyor). Default olsa da bir etkisi yok.
test 3 (PBO modları denemesi):
Test 2'deki ayarlara ek olarak; PBO'yu ister enabled ister enhancement moduna alayım, durum değişmiyor. İşlemci yine yüksek watt çekmeye devam ediyor ve negatif curve ayarı etkisini yitiriyor. 100-104 wattları görüyorum. 81 derece olmasına bakmayın test kısa sürdügü için.
Sizce bu çakışmanın sebebi ne olabilir?
. Zaten oyun içinde işlemci maksimum 65 derece civarı görüyor.
. Sorun şu ki: DOCP 1 profilini seçince MCLK 3200, FCLK 2000, UCLK 1600 oluyor ve bu da 2:1 moduna denk geliyor. Yanlış bilmiyorsam bu durum oyun içinde %1 low FPS’i etkiliyor ve gecikmeyi artırıyor. Tabii siz benden daha iyi biliyorsunuz, bilgilendirirsiniz. Son 2–3 gündür RAM’leri 6000 MHz, 1:1, FCLK 2000 gibi ayarlarda denemeler yaptım ancak sorun devam etti. Windows kaynaklı olabilir diye format da attım. Oyunu SSD’ye kurdum fakat formattan sonra da hâlâ anlık takılmalar var. FPS değerlerinde bir sıkıntı yok, ancak sorunun tam olarak ne olduğunu bulabilmiş değilim. Elimdeki SSD DRAM’siz.
. Bide SSD alt yuvada takılı, yani ekran kartının hemen arasında değil. Neyse hocam, beni aydınlatırsanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.