Arif23

Uzman
Yer
Azerbaycan
Selam arkadaşlar, Ryzen 5 7500F işlemcimi ASUS Prime B650-Plus anakart üzerinde Curve Optimizer ile optimize etmeye çalışıyorum fakat çok garip bir durumla karşı karşıyayım. Yaklaşık 2 saattir denemediğim ayar kalmadı, BIOS güncelledim ama sistemi bir türlü stabil bir watt değerinde tutamadım. İşlemci gereksiz yere 100W gibi değerlere fırlıyor ve 95 dereceleri zorluyor.

Yaptığım denemeler sonucunda sadece şu senaryoda (test 1) düzgün sonuç alabiliyorum:

test 1 (sorunsuz çalışan ayarlar):

• BIOS tamamen sıfırlandı (reset).
  • RAM hızlarına bile dokunulmadı (default 4800MHz).
  • PBO: Auto.
  • Boost clock override: +50MHz
  • platform thermal limit: 95.
  • Curve Optimizer:all cores negative 20.

yaptığım testler sonucunda sadece şu senaryoda ayarlarım tam istediğim gibi çalışıyor:

TEst1 .png

test1 bios.jpeg
  • test 2 (sorun yaşanan senaryo): Test 1'deki ayarların aynısını kullanmama rağmen şu değişiklikleri yaptığımda watt artımı oluyor:
    1. RAM: DOCP'ı (6400MHz) aktif edildi.
    2. Memory context restore: enabled (sistemin hızlı açılması için).
    3. global C-state Control: disabled (bu ayarı açmadığımda işlemci boşta ara sıra 0.50 GHz hızına sabitlenip takılıyor). Default olsa da bir etkisi yok.

test2 pbo auto.png

test 3 (PBO modları denemesi):
      Test 2'deki ayarlara ek olarak; PBO'yu ister enabled ister enhancement moduna alayım, durum değişmiyor. İşlemci yine yüksek watt çekmeye devam ediyor ve negatif curve ayarı etkisini yitiriyor. 100-104 wattları görüyorum. 81 derece olmasına bakmayın test kısa sürdügü için.

test 3 pbo .png
Son çare olarak Curve Optimizer'ı tamamen kapatıp, PBO'yu manual moda alarak PPT değerini 90W veya 95W olarak sınırlandırmayı düşünüyorum. En azından bu şekilde işlemcinin kontrolsüzce 100W+ değerlerine çıkmasını engelleyebilirim diye tahmin ediyorum.

Sizce bu çakışmanın sebebi ne olabilir?

Selam arkadaşlar, Ryzen 5 7500F işlemcimi ASUS Prime B650-Plus anakart üzerinde Curve Optimizer ile optimize etmeye çalışıyorum fakat çok garip bir durumla karşı karşıyayım. Yaklaşık 2 saattir denemediğim ayar kalmadı, BIOS güncelledim ama sistemi bir türlü stabil bir watt değerinde tutamadım. İşlemci gereksiz yere 100W gibi değerlere fırlıyor ve 95 dereceleri zorluyor.

Yaptığım denemeler sonucunda sadece şu senaryoda (test 1) düzgün sonuç alabiliyorum:

test 1 (sorunsuz çalışan ayarlar):

• BIOS tamamen sıfırlandı (reset).
  • RAM hızlarına bile dokunulmadı (default 4800MHz).
  • PBO: Auto.
  • Boost clock override: +50MHz
  • platform thermal limit: 95.
  • Curve Optimizer:all cores negative 20.

yaptığım testler sonucunda sadece şu senaryoda ayarlarım tam istediğim gibi çalışıyor:

TEst1 .png

test1 bios.jpeg
  • test 2 (sorun yaşanan senaryo): Test 1'deki ayarların aynısını kullanmama rağmen şu değişiklikleri yaptığımda watt artımı oluyor:
    1. RAM: DOCP'ı (6400MHz) aktif edildi.
    2. Memory context restore: enabled (sistemin hızlı açılması için).
    3. global C-state Control: disabled (bu ayarı açmadığımda işlemci boşta ara sıra 0.50 GHz hızına sabitlenip takılıyor). Default olsa da bir etkisi yok.

test2 pbo auto.png

test 3 (PBO modları denemesi):
      Test 2'deki ayarlara ek olarak; PBO'yu ister enabled ister enhancement moduna alayım, durum değişmiyor. İşlemci yine yüksek watt çekmeye devam ediyor ve negatif curve ayarı etkisini yitiriyor. 100-104 wattları görüyorum. 81 derece olmasına bakmayın test kısa sürdügü için.

test 3 pbo .png
Son çare olarak Curve Optimizer'ı tamamen kapatıp, PBO'yu manual moda alarak PPT değerini 90W veya 95W olarak sınırlandırmayı düşünüyorum. En azından bu şekilde işlemcinin kontrolsüzce 100W+ değerlerine çıkmasını engelleyebilirim diye tahmin ediyorum.

Sizce bu çakışmanın sebebi ne olabilir?

95'e çıkabiliyorsa ne güzel, bundan tam olarak neden rahatsız oldun ki? Bu işlemcilere tasma takmak yerine limitsiz kullanmak iyidir. Sana bir zararı yok, önemli olan oyunlarda Throttle görmemek. Boost Clock sorunsuz ulaşıyorsa sorun yoktur. Oyunlarda da 60 derece yerine 80 derece çalışmasının yine aynı şekilde uzun vade zararı yoktur. Tj Max. 95 derece bu işlemcilerde. 7/24 güvenilir, sorun yok o açıdan. All Core -20 verip oyun oyna, stabilse o şekilde kullan. Stabilite testi olarak Y-Cruncher VT3 testi iyidir. OCCT CPU+RAM Small+Extreme Preset de iyidir.

1768165668548.webp

@Arif23 Bu şekilde kullan. All Core -20 Curve Optimizer uygula yanında. PBO Enabled yerine Enhancement 80/Level 2 deneyebilirsin ekstra. 80'e sabitler. İki türlüsünün de zararı yok. 95 erişmesi sorun değil dediğim gibi. 95'e dayayıp çok test etmene de gerek yok. Test programları ve test yüküne göre değişken bu. Oyunda bu değerleri görmezsin.

95'e çıkabiliyorsa ne güzel, bundan tam olarak neden rahatsız oldun ki? Bu işlemcilere tasma takmak yerine limitsiz kullanmak iyidir. Sana bir zararı yok, önemli olan oyunlarda Throttle görmemek. Boost Clock sorunsuz ulaşıyorsa sorun yoktur. Oyunlarda da 60 derece yerine 80 derece çalışmasının yine aynı şekilde uzun vade zararı yoktur. Tj Max. 95 derece bu işlemcilerde. 7/24 güvenilir, sorun yok o açıdan. All Core -20 verip oyun oyna, stabilse o şekilde kullan. Stabilite testi olarak Y-Cruncher VT3 testi iyidir. OCCT CPU+RAM Small+Extreme Preset de iyidir.

Eki Görüntüle 217692

@Arif23 Bu şekilde kullan. All Core -20 Curve Optimizer uygula yanında. PBO Enabled yerine Enhancement 80/Level 2 deneyebilirsin ekstra. 80'e sabitler. İki türlüsünün de zararı yok. 95 erişmesi sorun değil dediğim gibi. 95'e dayayıp çok test etmene de gerek yok. Test programları ve test yüküne göre değişken bu. Oyunda bu değerleri görmezsin.
@Ayhan Dönmez
Hocam, yanıtınız için sağ olun. Genel olarak işlemcinin performansı ile ilgili bir sorunum yok. Voltaj kullanımına takılma sebebim, Curve Optimizer’ın çalışmamasını sanmam. Durum şöyle: Ayar yaparken RAM’leri default modda 4800 MHz kullanıyordum. Bu yüzden ilk ayarları yaptığımda voltaj düşük kalıyordu. Daha sonra RAM’leri DOCP 1 profiline çekince, malum VSOC voltajı da artıyormuş. Bu sefer de voltaj artışı yüzünden Curve Optimizer çalışmıyor diye düşünüyordum:haha:. Zaten oyun içinde işlemci maksimum 65 derece civarı görüyor.

Şu anki sorunuma gelecek olursak; oyunlarda takılmalar yaşıyordum. Oyunu HDD’ye kurduğum için ondan kaynaklandığını sanıyordum, SSD’de yer olmadığı için. Yukarıda da dediğim gibi, RAM’leri 4800 MHz default ayara alınca oyunlar daha akıcı gelmeye başladı. RAM hakkında fazla bilgim olmadığı için araştırmaya ve kurcalamaya başladım. Bu süreçte MCLK, FCLK ve UCLK kavramlarını öğrendim. Belleklerde Micron çıktı:ağlamak:. Sorun şu ki: DOCP 1 profilini seçince MCLK 3200, FCLK 2000, UCLK 1600 oluyor ve bu da 2:1 moduna denk geliyor. Yanlış bilmiyorsam bu durum oyun içinde %1 low FPS’i etkiliyor ve gecikmeyi artırıyor. Tabii siz benden daha iyi biliyorsunuz, bilgilendirirsiniz. Son 2–3 gündür RAM’leri 6000 MHz, 1:1, FCLK 2000 gibi ayarlarda denemeler yaptım ancak sorun devam etti. Windows kaynaklı olabilir diye format da attım. Oyunu SSD’ye kurdum fakat formattan sonra da hâlâ anlık takılmalar var. FPS değerlerinde bir sıkıntı yok, ancak sorunun tam olarak ne olduğunu bulabilmiş değilim. Elimdeki SSD DRAM’siz.

Aynı zamanda ekran kartı hotspot sıcaklığı 87–90 dereceyi gördü. Bu sıcaklıklar throttle olsa bile takılmaya sebep olur mu? Fanları %100’e aldığımda maksimum 80 derece gördüm, bu yüzden ekran kartını büyük ölçüde eledim. Belirtmem gerekir mi bilmiyorum ama eve gelen elektrikte dalgalanma var. Tam emin değilim ancak 1–2 ay önce regülatörde baktığımda 190–200 V civarında dalgalıydı. Bunun durumla bir alakası olabilir mi? Kasadaki 2 fan da bozuldu; bundan kaynaklı olabileceğini düşünüyorum. PSU: Zalman 700 LX2. Fanlar kasa arkasında karta bağlıydı; muhtemelen sürekli tam yükte çalıştıkları için bozulmuşlar. Egzoz fan bozulunca öndeki fanı çıkarıp egzoz yerine taktım, ancak o da yaklaşık 1 hafta sonra bozuldu. Ben de fanları söküp direkt anakarta bağladım. Şu an kasada 2 fanla kullanıyorum:hasta:. Bide SSD alt yuvada takılı, yani ekran kartının hemen arasında değil. Neyse hocam, beni aydınlatırsanız sevinirim.:matrix: Şimdiden teşekkürler.

Sistem özellikleri:

• CPU: AMD Ryzen 5 7500F
  • Soğutucu: AG400
  • RAM: Corsair Vengeance 32 GB (2×16) DDR5 6400 MT/s CL36-48-48-104, 1.35 V
  • GPU: INNO3D GeForce RTX 3060 12 GB
  • Anakart: ASUS Prime B650-PLUS WiFi
  • SSD: Samsung MZVLQ256HAJD-00000, 256 GB
Screenshot 2026-01-15 140230.webp
GPU.webp
SSD .webp