R5 7500X3D yerine R5 9600X mi tercih edilmeli?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Alucardll
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 191
  • Etiketler Etiketler
    9600x tercih

Alucardll 5

Uzman
Merhaba arkadaşlar, Aldığım OEM sistemde 7500X3D tercih ettim. Ancak sonrasında sosyal medyada bazı arkadaşlar bu işlemci yerine 9600X seçmemin daha doğru olacağını, hatta 7500X3D'nin genel olarak alınmaya değer bir X3D işlemci olmadığını söyledi.

Ben işlemciyi özellikle oyun odaklı olduğum için tercih ettim. 9600X'e geçme imkanımız vardı.

Açıkçası donanım konusunda çok deneyimli değilim. Sistemi almadan önce YouTube'da oyun ve performans testlerine baktım, videoların altındaki yorumları da okudum. 7500X3D'nin özellikle oyun için tercih edilmesi gerektiğini söyleyen birçok yorum gördüm. Forumdaki arkadaşlardan da benzer yönde öneriler alınca bu işlemciyi tercih ettim.

Ancak şimdi aşağıdaki yorumları görünce kafam karıştı. Sizce 873 TL daha verip 9600X almak daha mı mantıklı olurdu, yoksa oyun odaklı kullanım için 7500X3D tercih etmek doğru bir karar mıydı?

Özellikle bu iki işlemciyi oyun performansı, genel kullanım ve uzun vadeli kullanım açısından değerlendirirseniz sevinirim. Ekran görüntülerindeki yorumları da dikkate alarak fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Son düzenleme:
İkisi de 6 cekirdek, 7500 oyunlarda daha çok işe yarayacaktır. 9700X de tercih edilebilir.

Tartismaya kapali yazan kisi neye gore boyle yorum yapmis anlamsiz.

Islemci agirlikli oyunda BF6 gibi 9600X yanindan gecemez, diger ekran kartina yuk bindiren oyunlarda eşit.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun odaklı olarak kullanacksan bir de CS-Valorant gibi işlemci odaklı bir oyun oynuyorsan 7500X3D vaz geçme. İş yaparım render alırım çoklu çekirdek performansı lazım olur diyorsan o zaman 9600X alabilirsin. Kendinde dediğin gibi sadece oyun odaklı olarak kullanacaksan 7500X3D seni uzun süre götürür. Bütçeni yükseltebilirsen 7800X3D daha iyi olur.

1080p oynuyorsan X3D her türlü daha iyi.

Sosyal medyayı çok takmayım kafanıza, halihazırda önceki konunuzda değerlendirdik bu durumu.
7500X3D işinizi görür, ileride dâhâ üst seviye işlemci - RAM bakarsınız.
9700X olur, 9800X3D olur, 9900X olur vs...
Bir Expo biraz, OC derken ayarlanır bir şeyler.

Ben işlemciyi özellikle oyun odaklı olduğum için tercih ettim. 9600X'e geçme imkanımız vardı.
Sosyal medya yine bildiğimiz gibi. En son 7500F ile 5070 olmaz, işlemci patlar falan diyorlardı.
7500X3D'de kalabilirsin. Oyun odaklı, hele hele espor oyunları için X3D'ler çok iyi. Bir tek 9700X farklı, onun da olayı biraz değişik.

1080p oynuyorsan X3D her türlü daha iyi.
Hocam, hala işlemciyle ilgili bu tarz yorumlar gelmeye devam ediyor ama sizin dediğiniz gibi sistemde kalmayı tercih ediyorum. Sosyal medyadaki yorumlara artık çok fazla aldırış etmiyorum. Ek olarak, anakartımın bir üst modeline de çıkabileceğimi söyleyenler oldu. Sadece merakımdan, bu konuyu sizlere de danışmak istedim.

Benim sistem şu anlık şu şekilde:
• Ryzen 5 7500X3D
• Gigabyte RTX 5070 Gaming OC 12 GB
• Gigabyte B850M Force Wi-Fi 6E
• Corsair Vengeance 16 GB DDR5 6000 MHz CL36
• MSI Spatium M450 1 TB
• Corsair 3500X + RM850e 850W 80+ Gold

Sistem: Tebilon PCH Core V6. Ancak siparişi şu an hala iptal etme ve isterseniz sistemde değişiklik yapma seçeneğim bulunuyor.

Açıkçası teknik konularda çok bilgili değilim. Anakart zaten fazlasıyla iyi değil mi? Nebi Akgün'ün inceleme videosu olsun, Telefonunu Çıkar olsun, Reddit'teki yorumlar olsun; genel olarak olumlu yorumları görünce anakarta çok sorgulamadan güvenip aldım. Belki 5 yıl sonra, eğer böyle bir şey mümkünse, işlemciyi daha üst bir modele yükseltirim diye düşündüm. Uzun vadeli düşünerek böyle bir tercih yaptım ama ne kadar doğru yaptığımı bilmiyorum.

Son düzenleme:
Normal kullanıcı için B850M Force yeterli. Ekstra depolama, farklı bağlantı çıkışı ihtiyacınız olur, görsellik istersiniz yine o zamanda çıkacak ürünlere göre danışarak başka bir anakart bakarsınız.
İşin donanım kısmı ucube işi, işinden anlayana danışmak lazım.

Yaşınız yüksekse ekstrem OC ayarları ile uğraşacağınızı zannetmiyorum, sistem özelleştirmesinde fiyatı uygun olan iyi RAM yoktu, %1 değerleri ile uğraşacaksanız Hynix çipli RAM tavsiye ediyoruz, bana sorarsanız Expo açmak yeterli ama aynı fiyat bandında ürünse dâhâ iyisi neden alınmasın, elinizin altında detaylı ayar çekme imkanınız olur.

Toplamayı konuşursak şöyle bir şey olabilir, fiyatına ve ebatlarına bakmadım, kafanıza yatarsa ekran kartı, kasa, hava soğutucu gibi donanımlar değiştirilir.

9060XT - 9070XT
9700X - 9600X
Gigabyte B850M - Force/ Asus B850M-K
Patriot Viper Venom 16GB CL30 6000Mhz
Kioxia Exceria PRO LSE10Z001TG8 1 TB M.2 SSD
Phantom Spirit
Lian Li V100R
NZXT C850 Gold PA-8G2BB-EU 850 W Power Supply

@Ayhan Dönmez
Siz ne diyorsunuz bu RAM mevzusuna, suyunu sıkmayacak birisi için Micron veya Samsung çipli RAM'de Expo açmak yeterli mi?

Vallahi 1080P'de 7800X3D kullanıyorum, çok iyi, memnunum; ısınma falan da yok -30 PBO. Değişecek olsam yine 9800X3D alırım. 2K AAA+ oynayan biri olsam, işlemciye o kadar para vereceğime 9700X alırım ama benim gibi RAM ayarları falan uğraşacak olmayan bir tip 7800X3D tarzı bir şey alır, geçer. 2K'da 9700X ile çok aşırı fark olduğunu da sanmam; X3D'lerin bunlar FPS oyunları için genelde düşük çözünürlük. 9700X-5070, 5070 Ti ikilisi mesela çok uzun süre götürür.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…