Cuteay

Uzman
Arkadaşlar detaylı olarak şöyle anlatayım. ASUS Prime A620M-K anakarta ve Ryzen 5 7600 işlemciye sahibim. Offset seçip önce 0.05000 denedikten sonra Cinebench ile deneye deneye gidiyordum ve skor arttıkça ben de değeri artırıyordum ancak BIOS'ta 0.07000 yaptıktan sonra kaydet ve yeniden başlat deyince bilgisayar çalışıyordu ancak ekrana görüntü gelmedi ve sonrasında bilgisayarı başlatma düğmesine basılı tutup kapattıktan sonra tekrar başlatınca bilgisayar açıldı ve Cinebench'te de değerler daha iyi çıktı oyun performansı da çok iyi çıktı ama bilgisayarı tekrardan yeniden başlatınca görüntüyü ekrana veremiyor ancak normal kapatıp açınca görüntü geliyor. Sebebi ne olabilir? Bunun bir çözümü var mı? Sadece yeniden başlat yapınca bu sorunu yaşıyorum.

Arkadaşlar detaylı olarak şöyle anlatayım. ASUS Prime A620M-K anakarta ve Ryzen 5 7600 işlemciye sahibim. Offset seçip önce 0.05000 denedikten sonra Cinebench ile deneye deneye gidiyordum ve skor arttıkça ben de değeri artırıyordum ancak BIOS'ta 0.07000 yaptıktan sonra kaydet ve yeniden başlat deyince bilgisayar çalışıyordu ancak ekrana görüntü gelmedi ve sonrasında bilgisayarı başlatma düğmesine basılı tutup kapattıktan sonra tekrar başlatınca bilgisayar açıldı ve Cinebench'te de değerler daha iyi çıktı oyun performansı da çok iyi çıktı ama bilgisayarı tekrardan yeniden başlatınca görüntüyü ekrana veremiyor ancak normal kapatıp açınca görüntü geliyor. Sebebi ne olabilir? Bunun bir çözümü var mı? Sadece yeniden başlat yapınca bu sorunu yaşıyorum.
Belki stabil olmayabilir, OCCT CPU Extreme test ile bak stabilliğine, Cinebench bir test aracı değil, net bilgi vermez çoğunlukla.

Core streching denen bir mevzu var bir de, çok eksi değer vermek sanıldığı kadar performans artışı sağlamıyor. 0.050'de kal bence stabilse. PBO zaten yapılmıyor olması lazım o kartta, negatif offset verilebiliyorsa o bile iyi.

Belki stabil olmayabilir, OCCT CPU Extreme test ile bak stabilliğine, Cinebench bir test aracı değil, net bilgi vermez çoğunlukla.

Core streching denen bir mevzu var bir de, çok eksi değer vermek sanıldığı kadar performans artışı sağlamıyor. 0.050'de kal bence stabilse. PBO zaten yapılmıyor olması lazım o kartta, negatif offset verilebiliyorsa o bile iyi.

PBO yapılmıyor derken hocam Advanced seçeneği yok maalesef Curve Optimizer yapamıyorum ancak diğer seçenekleri yapabiliyorum. Bu aralar CPU undervoltu için uğraşıyorum ancak Curve Optimizer olmuyor AMD eco mod yapsam bile 65W TDP olduğu için bir şey değişmiyor zaten. Ne yapıpta bu sıcaklığı düşürebilirim bilmiyorum pek seçeneğim yok zaten sadece offset seçeneğim varda.

şu videoyu izleme şansınız var mı hocam bu videoda Recep hoca önce CPB kapatıyor GHz temel frekansa düşüyor sonrasında offset gibi 0.05 civarı indirince yani 1350vden 1300v ye çekince. Temel frekans artıyor 3.6 GHz'den 4.0 GHz'ye çıkıyor. Bu nasıl oluyor işe yarar mı yapsam?

PBO yapılmıyor derken hocam Advanced seçeneği yok maalesef Curve Optimizer yapamıyorum ancak diğer seçenekleri yapabiliyorum. Bu aralar CPU undervoltu için uğraşıyorum ancak Curve Optimizer olmuyor AMD eco mod yapsam bile 65W TDP olduğu için bir şey değişmiyor zaten. Ne yapıpta bu sıcaklığı düşürebilirim bilmiyorum pek seçeneğim yok zaten sadece offset seçeneğim varda.

şu videoyu izleme şansınız var mı hocam bu videoda Recep hoca önce CPB kapatıyor GHz temel frekansa düşüyor sonrasında offset gibi 0.05 civarı indirince yani 1350vden 1300v ye çekince. Temel frekans artıyor 3.6 GHz'den 4.0 GHz'ye çıkıyor. Bu nasıl oluyor işe yarar mı yapsam?

A serisi kartlarda PBO yapılmıyor diye biliyorum, eğer negatif offset verebiliyorsan bence 0.050'de bırak ve öyle test ett OCCT Extreme mod ile istersen, daha sağlıklı olur.

A serisi kartlarda PBO yapılmıyor diye biliyorum, eğer negatif offset verebiliyorsan bence 0.050'de bırak ve öyle test ett OCCT Extreme mod ile istersen, daha sağlıklı olur.

PBO yapılmıyor derken neyi kast ediyorsunuz hocam çünkü PBO ayarı var ve enabled manual vb gibi ayarlar var ppt limit ayarlayabiliyorum falan bir de dediğinizi deneyeceğim hocam ancak ben yeterli olmayacağını düşündüğüm için ekstra ayarlarla sıcaklığı daha fazla düşürmek istedim.

PBO yapılmıyor derken neyi kast ediyorsunuz hocam çünkü PBO ayarı var ve enabled manual vb gibi ayarlar var ppt limit ayarlayabiliyorum falan bir de dediğinizi deneyeceğim hocam ancak ben yeterli olmayacağını düşündüğüm için ekstra ayarlarla sıcaklığı daha fazla düşürmek istedim.
A620'de sanırım yapabiliyorsun ama etki etmiyor diye biliyorum. Eğer dediğin gibi -0.050 verebiliyorsan o şekil test et dediğim program ile, stabilse kullan, fazlasıyla yetecektir zaten.

Son düzenleme:
PBO yapılmıyor derken hocam Advanced seçeneği yok maalesef Curve Optimizer yapamıyorum ancak diğer seçenekleri yapabiliyorum. Bu aralar CPU undervoltu için uğraşıyorum ancak Curve Optimizer olmuyor AMD eco mod yapsam bile 65W TDP olduğu için bir şey değişmiyor zaten. ..
Eco mode bostaki sicaklik degerini dusurmese de, yük altindaki sicakligi bayagi bir dusuruyor.
Ben eco mode ve (-)0.100 offset ile kullaniyorum kendi islemcimi. Oyunlarda 60-65 derece ustune cikmiyor.
Toplam deger 85-90 watt'tan 60-65 watt a düşüyor. Cinebench skorunda yuzde 7 kadar dusus oluyor.

Pek bilgili olmadığımdan soruyorum hocam 0.050 vermemi istediğiniz kısım CPU Core voltage offset kısmı değil mi? @Ayhan Dönmez
Evet, o kısım. Siz 0.050 verdim demiştiniz sanırım, en kötü sistem açılmaz, BIOS sıfırlarsınız öyle bir durumda. Undervolt bu kartlarda yapılamıyor diye biliyorum, etkisiz yani uygulasan bile PBO kısmından. B650 serisi kart lazım onun için. Negatif offset'e izin veriyorsa OCCT ile dediğim gibi test edebilirsin.

Negatif core voltaj offset -0.025 ya da -0.050 civarında deneyebilirsin, çok ötesi anlamsız olur.

A serisi kart izin veriyorsa tabi, daha önce kullanmadım, negatif offset gerçekten uyguluyorsa böyle deneyebilirsin. OCCT'deki sıcaklıklardan belli olur zaten.

Eco mode bostaki sicaklik degerini dusurmese de, yük altindaki sicakligi bayagi bir dusuruyor.
Ben eco mode ve (-)0.100 offset ile kullanıyorum kendi işlemcimi. Oyunlarda 60-65 derece ustune cikmiyor.
Toplam deger 85-90 Watt'tan 60-65 watt a düşüyor. Cinebench skorunda yuzde 7 kadar dusus oluyor.

Hocam benim işlemcinin TDP zaten 65W imiş ben eco mode açınca zaten 65W aldığımdan 65 yapınca bir işe yaramıyor ancak sizin 0.100 de offsette stabil çalışıyor olması çok iyi benimki de 0.09 da çalışıyor ancak sadece yeniden başlatınca ekrana güç gelmiyor, normal kapatıp açmam lazım.

Evet, o kısım. Siz 0.050 verdim demiştiniz sanırım, en kötü sistem açılmaz, BIOS sıfırlarsınız öyle bir durumda. Undervolt bu kartlarda yapılamıyor diye biliyorum, etkisiz yani uygulasan bile PBO kısmından. B650 serisi kart lazım onun için. Negatif Offset'e izin veriyorsa OCCT ile dediğim gibi test edebilirsin.

Negatif Core voltaj offset -0.025 ya da -0.050 civarında deneyebilirsin, çok ötesi anlamsız olur.

A serisi kart izin veriyorsa tabii, daha önce kullanmadım, negatif offset gerçekten uyguluyorsa böyle deneyebilirsin. OCCT'deki sıcaklıklardan belli olur zaten.

Evet hocam denedim ancak 0.050 civarından sonrasın neden anlamsız olur onu anlamadım. Ne kadar çok düşürürsem performans stabil olduğu sürece sıcaklık azalmaz mı?