Doylee

Gelişen
Arkadaşlar merhaba, iyi sosyaller.

Amacım, birkaç yıl sonra işlemci ve ekran kartını yükselterek sistemi güncel tutabilmek. Bildiğim kadarıyla AMD, AM5 platformunu bir süre daha destekleyecek. Ayrıca ekran kartı tarafında da ram krizinden dolayı olduğu konuşuluyor. Bu yüzden uzun süre götürecek bir temel sistem kurmak istiyorum.

Kafamdaki parçalar şu şekilde:

• Anakart: PCIe 5.0 destekli bir model düşünüyorum. ATX mi mATX mi olacağına karar veremedim. B650 veya B850 arasında gidip geliyorum, aralarında yaklaşık 2-3K fark var. RAM desteği olarak da 6000–7000 MHz civarı düşünüyorum.
  • İşlemci: Şimdilik Ryzen 5 7600 düşünüyorum. Genelde rekabetçi oyunlar oynuyorum, belki bir üst modele de çıkabilirim. İleride Ryzen 7’ye geçme planım var.
  • RAM: Şu an için tek slot 16 GB alıp, yaklaşık 1 yıl sonra bir 16 GB daha eklemeyi düşünüyorum.
  • PSU: 750W civarı bir güç kaynağı düşünüyorum, yeterli olur gibi geliyor.
  • SSD: Bu konuda çok bilgim yok. Kaliteli bir SSD ile daha uygun fiyatlı bir SSD arasında günlük kullanımda ne fark olur, emin değilim.
  • Ekran Kartı: Başta RTX 5060 düşünüyordum ama aynı fiyat bandında AMD tarafında daha yüksek VRAM ve performans sunan kartlar olduğunu gördüm. Bu yüzden net bir model belirlemedim. Bütçem şu an için yaklaşık 16K civarı.
  • Kasa: Forumda son zamanlarda PSU’lu uygun kasalar paylaşılıyor, onlardan birini değerlendirebilirim. Ama seçim yaparken nelere dikkat etmem gerektiğini çok bilmiyorum.
  • Soğutma: 7600 için sıvı soğutmanın şart olmadığını gördüm. Ancak daha üst bir işlemciye geçersem sıvı soğutma düşünebilirim.
Bu sistemi sıfır + ikinci el karışık şekilde topladığımda yaklaşık 45–50K civarına geliyor. Hem OEM sistemlere göre daha mantıklı olduğunu düşünüyorum hem de daha esnek bir kurulum oluyor.

Siz ne düşünüyorsunuz? Eksik ya da hatalı gördüğünüz noktalar varsa belirtirseniz çok sevinirim. Önerilere açığım.

İyi sosyaller.