SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
Secuzi LIG-3601 gamepad sipariş ettim, Intel CPU denemeyeceğim. Macun sürüleceği için iade de olmaz o, hem zaten boşa kürek gibi duruyordu. Son parça testimiz bu olsun, konu kapansın diyorum. Yeni yılda mentalite için kabulleniş veya 2. elden parçaları satma yoluna gireceğim. Zaten her bileşen iki üç farklı ürünle denendi, bir şey arızalı olsa az da olsa fark olurdu. Uyumluluk, yazılım artık neyse sıkıntı yaratan bir şey var arka planda. OCCT testi yapıp görsel alır öyle satışa koyarım. Emin olmadan satmaya kalkmazdım, kul hakkına girmeye gerek yok. @Ayhan Dönmez @prime

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Selam dostlar. Bugün Secuzi LIG-3601 gamepad geldi ve hızlıca testleri gerçekleştirdim. DbD ve CS2'de yapmış olduğum testlerde herhangi bir iyileşme göremedim. Mouse nasıl bozuluyorsa, gamepad de aynı şekilde bozuluyor. DbD tarafında gamepad'i çok daha yavaş çevirme şansım olduğu için bozulmalar daha az gibi görünebildi. Ama genel anlamda bir fark yok. CS2 videosu çektim, ilk 30 saniye mouse, geriye kalan 30 saniye ise gamepad testini gösteriyor. Gördüğünüz üzere FPS, frametime gayet stabil fakat görüntü sanki geç geliyormuş gibi oluyor, benim tabirimle bozuluyor. ChatGPT'ye 5 aylık donanım değişikliği, denenen temiz kurulum/ayarları ilettiğimde gamepad ile de sorunlar devam edince şöyle cevap verdi.

''Mouse hareketi -> kamera güncellemesi sırasında render zincirininin bozulması Frame pacing DEĞİL, input pacing kaynaklı görüntü jitter'i. Bundan dolayı klavye %100 akıcı, mouse/gamepad ise kusurlu görüntü sunuyor. Yani Windows input stack + modern oyun motorları (Source 2, UE, Frostbite) senin sisteminde uyumsuz davranıyor. Bu nadir, ama tekil değil. Linux tek gerçek yazılımsal çözüm olabilir. Onun dışında deneyeceğin bir şey kalmadı.''

@Ayhan Dönmez @LH44 @prime @Zgoen32 @Easley @Xbox 360E @Bandırmalı1965 @Ateş Hekimoğlu @Recep Baltaş

Yeni yıla güzel girmek isterdik ama görüldüğü üzere hiçbir şey çözüm getirmedi. Sağlık olsun. Yeni yılda herkese huzur, mutluluk ve en önemlisi sağlık diliyorum. Hoşçakalın. :)

Son düzenleme:
Secuzi LIG-3601 gamepad sipariş ettim, Intel CPU denemeyeceğim. Macun sürüleceği için iade de olmaz o, hem zaten boşa kürek gibi duruyordu. Son parça testimiz bu olsun, konu kapansın diyorum. Yeni yılda mentalite için kabulleniş veya 2. elden parçaları satma yoluna gireceğim. Zaten her bileşen iki üç farklı ürünle denendi, bir şey arızalı olsa az da olsa fark olurdu. Uyumluluk, yazılım artık neyse sıkıntı yaratan bir şey var arka planda. OCCT testi yapıp görsel alır öyle satışa koyarım. Emin olmadan satmaya kalkmazdım, kul hakkına girmeye gerek yok. @Ayhan Dönmez @prime

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Selam dostlar. Bugün Secuzi LIG-3601 gamepad geldi ve hızlıca testleri gerçekleştirdim. DbD ve CS2'de yapmış olduğum testlerde herhangi bir iyileşme göremedim. Mouse nasıl bozuluyorsa, gamepad de aynı şekilde bozuluyor. DbD tarafında gamepad'i çok daha yavaş çevirme şansım olduğu için bozulmalar daha az gibi görünebildi. Ama genel anlamda bir fark yok. CS2 videosu çektim, ilk 30 saniye mouse, geriye kalan 30 saniye ise gamepad testini gösteriyor. Gördüğünüz üzere FPS, frametime gayet stabil fakat görüntü sanki geç geliyormuş gibi oluyor, benim tabirimle bozuluyor. ChatGPT'ye 5 aylık donanım değişikliği, denenen temiz kurulum/ayarları ilettiğimde gamepad ile de sorunlar devam edince şöyle cevap verdi.

''Mouse hareketi -> kamera güncellemesi sırasında render zincirininin bozulması Frame pacing DEĞİL, input pacing kaynaklı görüntü jitter'i. Bundan dolayı klavye %100 akıcı, mouse/gamepad ise kusurlu görüntü sunuyor. Yani Windows input stack + modern oyun motorları (Source 2, UE, Frostbite) senin sisteminde uyumsuz davranıyor. Bu nadir, ama tekil değil. Linux tek gerçek yazılımsal çözüm olabilir. Onun dışında deneyeceğin bir şey kalmadı.''

@Ayhan Dönmez @LH44 @prime @Zgoen32 @Easley @Xbox 360E @Bandırmalı1965 @Ateş Hekimoğlu @Recep Baltaş

Yeni yıla güzel girmek isterdik ama görüldüğü üzere hiçbir şey çözüm getirmedi. Sağlık olsun. Yeni yılda herkese huzur, mutluluk ve en önemlisi sağlık diliyorum. Hoşçakalın. :)

Bu arada, ben de oyunları böyle oynuyordum. Muhtemelen bu yüzden kör oldum. 1440P OLED 480 Hz-540 Hz panel ya da 5090 Astral almak dışında bu olayın çözümünü bulursanız lütfen benimle de paylaşın. Arada girip bakarım yine :D @LH44 @SunseTTime @Ateş Hekimoğlu

Animation error, Frame Pacing, Mouse Input lag. Bir sürü kavram, terim var. İşin içinden çıkmak mümkün olmadığı gibi, bu tarz donanımlar harici sorunu çözmek de sanırım mümkün değil.

@Ayhan Dönmez MSI Katana B13V, Asus Rog Strix G16 RTX 4060 laptoplar ve RX 9060 XT & 7600X sistem ile başlayıp RTX 5060 Ti & 9700X ile devam eden bu sürecin başka bir açıklaması olamazdı zaten. Özellikle laptop yorumlarında millet memnundu, diyordum hep mi bana sorunlu gelir. İnsanlar cidden kusur falan fark etmiyor, böyle kullanıyor. Üzücü bir gerçek.

Ben bu sorunu sadece Monster Abra A5 V13.4 1050 Ti 60HZ laptopta yaşamadım. Buradan yaptığım çıkarım hertz değeri arttıkça daha detaylı görmeye başlıyorsun ve sorunlar seni rahatsız ediyor.

Şu anki sistemde CS2 gameplay sırasında hertz değerini 144'e indirdiğimde sorunlar %90 azalıyor, bu da dediğimi tasdikler nitelikte.

Ayrıca her oyunda aynı boyutta olmuyor. Starwars BF2 200 FPS ile sınırlı bir oyun, sabit 200FPS ile oynarken, CS2'de olduğu kadar bozulma hissetmiyorum. DbD ise 120 FPS ile sınırlı bir oyun yine de akıcı hissettirmiyor. Gamepad bir tık daha iyi hissettirdi hepsi bu.

Çözüm bulan bana da haber etsin. @Ayhan Dönmez :)

@Ayhan Dönmez MSI Katana B13V, Asus Rog Strix G16 RTX 4060 laptoplar ve RX 9060 XT & 7600X sistem ile başlayıp RTX 5060 Ti & 9700X ile devam eden bu sürecin başka bir açıklaması olamazdı zaten. Özellikle laptop yorumlarında millet memnundu, diyordum hep mi bana sorunlu gelir. İnsanlar cidden kusur falan fark etmiyor, böyle kullanıyor. Üzücü bir gerçek.

Ben bu sorunu sadece Monster Abra A5 V13.4 1050 Ti 60HZ laptopta yaşamadım. Buradan yaptığım çıkarım hertz değeri arttıkça daha detaylı görmeye başlıyorsun ve sorunlar seni rahatsız ediyor.

Şu anki sistemde CS2 gameplay sırasında hertz değerini 144'e indirdiğimde sorunlar %90 azalıyor, bu da dediğimi tasdikler nitelikte.

Ayrıca her oyunda aynı boyutta olmuyor. Starwars BF2 200 FPS ile sınırlı bir oyun, sabit 200FPS ile oynarken, CS2'de olduğu kadar bozulma hissetmiyorum. DbD ise 120 FPS ile sınırlı bir oyun yine de akıcı hissettirmiyor. Gamepad bir tık daha iyi hissettirdi hepsi bu.

Demem o ki çözüm falan yok hocam. Kusursuz bir ekranda oynayıp böyle bir ekrana denk gelmedikçe rahatsız olmazsın. En büyük şans hiç denk gelmemiş olmak sanırım. @Ayhan Dönmez :)

İnsanlar farkında değil bu sorunun. 540 Hz Tandem WOLED Panel + 5090 sistemde 6600 1:1 mod ya da 8400 2:1 mod, 9850x3D ile 1 gün geçir. İnan ki başka hiçbir sistem kullanmazsın, daha doğrusu kullanamazsın. Bir nevi eziyet ediyorsun şu anda kendine. İnsanlar zaten farkında değil ki bu sorunun. 1080P 60 Hz kullanan var hala. Ya da 144 Hz geçtiğinde devrim yaşıyorlar. O yüzden senin kadar bilinçli değil çoğu kişi.

Çözüm bulan bana da haber etsin. @Ayhan Dönmez :)

@Ateş Hekimoğlu çözümü bulacak gibi görünüyor. 2 haftalık deneme süreci var onun. Piyasadaki İntel + AMD tüm bileşenleri deneyip bize haber verecek :D

@Ayhan Dönmez @SunseTTime Ben bozulma olayını NVIDIA Denetim masasından G-Sync açarak ve oyunda da V-sync açarak çözdüm, artık sağa sola dönüşlerde hiçbir yırtılma ve bozulma olmuyor; üstelik daha güzel hissettiriyor. Takılma olayına gelirsek, hikayeli ve optimize oyunlarda zaten yeni bir mekana falan girince bir kere ufak droptan başka drop yok. Drop yediğim online oyunlar konusunda da iki gündür araştırıyorum; herkes farklı şiddette drop yiyor. Ekran kartını tekrar takıp detaylıca FurMark yaptım ve %1 değerlerini izledim, herhangi bir drop oluşmadı. Sanırım ben artık bu bilgisayarı böylece kullanıp yeni Driverlar ve BIOS'lar ile stabil olmasını bekleyeceğim.

@Ateş Hekimoğlu, bende de monitör AOC 2K 240Hz. İşte G-Sync + V-Sync + 144 FPS cap yaparak; CS2, Starwars BF2 ve DbD'yi oynanabilir hale getiriyorum. DbD'de ekstra Yumuşak Hareket özelliğini de açmam gerekti. BF1 ise hiçbir şekilde düzelmedi, mouse ile ciddi bozuluyor. Gamepad bir tık BF1'de işe yaradı gibi ama öyle de oynamak mümkün değil. Mouse lag zaten malumunuz oyun menüsünde bile hep var. Öyle işte. Ara sıra kafa dağıtmak için Starwars BF2 girerim, onun dışında oyun oynamam artık.

@Ayhan Dönmez, Asus Prime X870-P anakartı da iade edip Gigabyte B650M S2H ile devam edeyim diyorum hocam. Boşa 10K daha girmesinin anlamı yok. Malum anakart bir fark yaratmadı. Zaten EXPO açmak dışında ayar da yapmıyorum. B650M S2H iş görür, çok da kalitesiz değil demi?

@Ateş Hekimoğlu, bende de monitör AOC 2K 240Hz. İşte G-Sync + V-Sync + 144 FPS cap yaparak; CS2, Starwars BF2 ve DbD'yi oynanabilir hale getiriyorum. DbD'de ekstra Yumuşak Hareket özelliğini de açmam gerekti. BF1 ise hiçbir şekilde düzelmedi, mouse ile ciddi bozuluyor. Gamepad bir tık BF1'de işe yaradı gibi ama öyle de oynamak mümkün değil. Mouse lag zaten malumunuz oyun menüsünde bile hep var. Öyle işte. Ara sıra kafa dağıtmak için Starwars BF2 girerim, onun dışında oyun oynamam artık.

@Ayhan Dönmez, Asus Prime X870-P anakartı da iade edip Gigabyte B650M S2H ile devam edeyim diyorum hocam. Boşa 10K daha girmesinin anlamı yok. Malum anakart bir fark yaratmadı. Zaten EXPO açmak dışında ayar da yapmıyorum. B650M S2H iş görür, çok da kalitesiz değil demi?

Kalitesiz ama iş görür. Seni bağlayan bir durum yok anakarta. Bu sorunu çözemediğin için üzgünüm açıkçası. Yine GPU kaynaklı olmadığına emin misin? Bu hazır sistem firmalarına ve gönderdikleri ürünlere benim güvenim açıkçası kalmadı.

VRM heatsink yok bu modelde. 9700x için problem çıkartır ağır yük senaryolarında. Ama gaming için problem olmaz. Çıplak VRM ya da çıplak M.2 ben tercih etmem anakart tarafında hiçbir zaman. Ya da RAM'lere üflettiğim gibi fan üfletirdim 1500 RPM.

Kalitesiz ama iş görür. Seni bağlayan bir durum yok anakarta. Bu sorunu çözemediğin için üzgünüm açıkçası. Yine GPU kaynaklı olmadığına emin misin? Bu hazır sistem firmalarına ve gönderdikleri ürünlere benim güvenim açıkçası kalmadı.

VRM heatsink yok bu modelde. 9700x için problem çıkartır ağır yük senaryolarında. Ama gaming için problem olmaz. Çıplak VRM ya da çıplak M.2 ben tercih etmem anakart tarafında hiçbir zaman. Ya da RAM'lere üflettiğim gibi fan üfletirdim 1500 RPM.
Yakın zamanda arkadaşım düzgün çalıştığından emin olduğu RTX 3070 Ti ekran kartı ve 1x16 6000MHz RAM'ini getirdi tek tek taktık sonra toplu hicbir fark olmadı.

Yani totalde 4 RAM ve 4 ekran kartı test edildi.

Haliyle elimdeki RTX 5060 Ti ve XPG 6000MHz CL30 RAM'ler arızasız bundan eminim.

CPU, PSU, SSD de iki kere degisti bir fark yaratmamisti. Anakart da üç kere degisti, yine bir fark olmadi.

Yani donanim tarafında arızalı bir parçam oldugunu dusunmuyorum. CPU belki, malum hep AMD denendi ve kutusuz alındı. Onun dışında OCCT, Furmark, Crystaldiskinfo testlerinden sistem tertemiz geciyor.

Mouse, monitor de üç dört kere degisti. Yani mantikli bir aciklamasi artik yok bu durumun.

@Ayhan Dönmez Diğer parçalara ısı kaynaklı falan zarar gelme ihtimali varsa anakartı iade etmeyip birakabilirim. Ucuz hesaplar yapip olanı da bozmanin anlami yok. ^^

Yakın zamanda arkadaşım düzgün çalıştığından emin olduğu RTX 3070 Ti ekran kartı ve 1x16 6000MHz RAM'ini getirdi tek tek taktık sonra toplu hicbir fark olmadı.

Yani totalde 4 RAM ve 4 ekran kartı test edildi.

Haliyle elimdeki RTX 5060 Ti ve XPG 6000MHz CL30 RAM'ler arızasız bundan eminim.

CPU, PSU, SSD de iki kere degisti bir fark yaratmamisti. Anakart da üç kere degisti, yine bir fark olmadi.

Yani donanim tarafında arızalı bir parçam oldugunu dusunmuyorum. CPU belki, malum hep AMD denendi ve kutusuz alındı. Onun dışında OCCT, Furmark, Crystaldiskinfo testlerinden sistem tertemiz geciyor.

Mouse, monitor de üç dört kere degisti. Yani mantikli bir aciklamasi artik yok bu durumun.

@Ayhan Dönmez Diğer parçalara ısı kaynaklı falan zarar gelme ihtimali varsa anakartı iade etmeyip birakabilirim. Ucuz hesaplar yapip olanı da bozmanin anlami yok. ^^

Dediğim gibi, Techolay Recep Bey ile bence iletişime geç. Belki kendisi senin için istisna yapabilir. Forumda çok kez konu açtın, uğraştın ve çözümsüz kaldı. Uzman gözü ile yorumlanırsa iyi olur sendeki sorun. RAM ayarları yapmayı zaten biliyorsun. O konuda yardımcı olursun. 20-30 sayfa konumuz var seninle. Onlar da bir deneyim etsin sendeki sorunu derim.

Ki sendeki sorunu kimse çözemedi. Ne Marix, ne ben, ne bir başkası. Ki bunların hiçbiri boş üye değil, hepsi yıllarını çürüttü forumculukta. O yüzden dediğim şekilde sana uygun olur.

@Ayhan Dönmez, Marix hocadaki sistem AM4 imiş, yoksa içi el vermedi çozumsuz birakmaya. Parcalari isteyip kendisi bakacakti. Recep bey yardimci olur mu bilmiyorum. Mail atar sorarım bi. Zaten uzay sistem parçalarını söküp paketlesem test icin yeterli olur diye dusunuyorum.

Onun dısında benim yapabilecegim bir sey kalmadi. ChatGPT bile Linux dışında deneyebilecek bir sey kalmadi diyor.