Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba. R5 7600X & RTX 5060 Ti sisteme sahibim. Sistem gayet düzgün çalışıyor fakat bazı oyunlarda akıcılığı sağlayamıyorum.

Gözlemlediğim kadarıyla FPS dalgalanmasına monitörüm iyi cevap veremiyor. Bunu şundan dolayı diyorum: Örneğin Rainbow Six: Siege isimli oyunda FPS sabitlemezsem 400 FPS civarı takılıyorum ve dönüşlerde akıcılık bozuluyor. Bu stuttering, screen tearing gibi ciddi bir sorun değil ama oyunun akıcılığı noktasında bir engel teşkil ediyor. Ben de çözüm olarak monitörüm 180 Hertz olduğu için oyunu 180 FPS'e çektim V-SYNC açtım. Ayrıca DLSS Quality seçtim yağ gibi akıyor oyun.

V-SYNC olmazsa tearing oluyordu ondan açmıştım. Bu taktik Dying Light isimli oyunda da işe yaradı. Ancak tabii her oyunda işe yaramıyor. Mesela bugün Spider-Man Remastered'ı indirip denedim. Sanırım oyunda V-SYNC bozuk, açınca 90'a sabitliyor haliyle işe yaramadı. Harici olarak RivaTuner ile 119, 120, 179, 180'e sabitledim yine düzelmedi. Hatta ekran yırtılması oldu 180'de. Muhtemelen V-SYNC kullanamadık diye böyle oldu. Sonra FPS sınırını kapamayı denedim, DLSS Frame Generation ile 250-300 FPS'lere çıktım yine akıcı olmadı. Yani özetle bu oyunu düzeltemedim. Düz giderken sorun yok, zaten drop kasma yok. Dönüşler akıcı değil.

Şüphelendiğim sebepler; monitörüm Native G-SYNC değil, FreeSync Compatible. Malum ilk ekran kartım RX 9060 XT idi o yüzden böyle seçmiştim (Model: XG259CS). FPS değişikliğine yeterince iyi cevap veremiyor olabilir. Bir diğer sebep de oyun optimizasyonu ama bu düşük bir ihtimal. Çünkü FPS sınırı olmadan hiçbir oyun akıcı olmuyor.

Düşünceleriniz ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Kamerayı çevirirken %1 ve %0.1 FPS değerlerini takip eder misin? Onlar düşük olduğundan akıcı gelmiyor olabilir. Ayrıca FreeSync'i devre dışı bırakmayı dene, bende açınca görüntü gecikmesini arttırdığından oyunlar akıcı değilmiş gibi geliyor da 😀
FPS 180 sabit iken %1 değeri 110 FPS falandı. Ben de bundan şüphelenmiştim. Şu an çözdüm. V-SYNC'i NVIDIA Denetim Masası'ndan açtım, DLSS Quality ve FG açıp öyle 180'e sabitledim. Şu an kusursuz. Muhtemelen yapay kare ile %1'i de 180'e yaklaştırdım V-SYNC ile birleşti öyle fayda sağladı da işte hep bir şekilde sabitleme yapmam gerekiyor. Bunu yapmadan da akıcı olmalı bence. Hazır konuyu açmışken cevap bekleyeyim bari. Belki sebebini biri açıklayabilir. Bence monitörün FreeSync Compatible olması kaynaklı çıkacak.
Bu da FreeSync'in monitöre "Şu hıza düş." dedikten sonra monitörün verdiği tepkiye bağlı tamamen. Monitörün bu hızlarda kare zamanlamasını ne kadar kusursuz yapabildiği de önem kazanıyor sizin durumunuzda.
Anladım yani Native G-SYNC bir monitöre geçersem FPS sınırlaması yapmadan da akıcı oynayabileceğim, doğru mu anladım? Şu aşamada gerek görmüyorum. 180 FPS gayet akıcı deneyim sunuyor zaten. Tekrar 1080p almak yerine 2K 1440p alacağım zaman buna dikkat ederim artık.

Son düzenleyen: Moderatör:
Anladım yani Native G-SYNC bir monitöre geçersem FPS sınırlaması yapmadan da akıcı oynayabileceğim, doğru mu anladım? Şu aşamada gerek görmüyorum. 180 FPS gayet akıcı deneyim sunuyor zaten. Tekrar 1080p almak yerine 2K 1440p alacağım zaman buna dikkat ederim artık.
Native G-SYNC ile G-SYNC Compatible farklı şeyler. Native G-SYNC monitörlerde direkt NVIDIA'ya ait çip bulunuyor. Piyasada Native G-SYNC monitör 3-5 tane var zaten. Native G-SYNC kaynaklı bir şey olsaydı, o alana talep çok olurdu ve bu denli az olmazdı. Zaten bildiğim kadarıyla artık Native G-SYNC monitör üretilmiyor, üretiliyorsa da yılda 1-2 tane çıkıyordur.

Bir muhabbet daha var, ondan da bahsedeyim. Bazı monitörler, NVIDIA'nin G-SYNC Compatible listesinde bulunmuyor. Bunun sebebi G-SYNC desteği olmamasindan değil, resmi olarak NVIDIA tarafından denenip sertifikaya sahip olmamasından kaynaklı.

Kaynak: https://www.rtings.com/monitor/tests/motion/refresh-rate

"Compatible (Tested): Monitors that aren't officially certified but still have the same 'Enable G-SYNC, G-SYNC Compatible' setting in the NVIDIA Control Panel get 'Compatible (Tested)' instead of 'NVIDIA Certified'. However, you'll see on the monitor name that there isn't a certification here. There really isn't a difference in performance between the two sets of monitors, and there could be different reasons why it's not certified by NVIDIA, including NVIDIA simply not testing it. As long as the VRR support works over its entire refresh rate range, that means the monitor works with an NVIDIA graphics card."

Türkçesi:
Uyumlu (Test Edildi): Resmi olarak sertifikalı olmayan ancak NVIDIA Denetim Masası'nda aynı "G-SYNC'i Etkinleştir, G-SYNC Uyumlu" ayarına sahip monitörler, "NVIDIA Sertifikalı" yerine "Uyumlu (Test Edildi)" olarak görünür. Ancak, monitör adından da anlaşılacağı gibi burada bir sertifika yoktur. İki monitör seti arasında performans açısından gerçek bir fark yoktur ve NVIDIA tarafından sertifikalandırılmamasının farklı nedenleri olabilir; örneğin NVIDIA'nın test etmemesi gibi. VRR desteği tüm yenileme hızı aralığında çalıştığı sürece, monitör bir NVIDIA grafik kartıyla çalışır.

Native G-SYNC ile G-SYNC Compatible farklı şeyler. Native G-SYNC monitörlerde direkt NVIDIA'ya ait çip bulunuyor. Piyasada Native G-SYNC monitör 3-5 tane var zaten. Native G-SYNC kaynaklı bir şey olsaydı, o alana talep çok olurdu ve bu denli az olmazdı. Zaten bildiğim kadarıyla artık Native G-SYNC monitör üretilmiyor, üretiliyorsa da yılda 1-2 tane çıkıyordur.

Bir muhabbet daha var, ondan da bahsedeyim. Bazı monitörler, NVIDIA'nin G-SYNC Compatible listesinde bulunmuyor. Bunun sebebi G-SYNC desteği olmamasindan değil, resmi olarak NVIDIA tarafından denenip sertifikaya sahip olmamasından kaynaklı.

Kaynak: https://www.rtings.com/monitor/tests/motion/refresh-rate

Türkçesi:
Uyumlu (Test Edildi): Resmi olarak sertifikalı olmayan ancak NVIDIA Denetim Masası'nda aynı "G-SYNC'i Etkinleştir, G-SYNC Uyumlu" ayarına sahip monitörler, "NVIDIA Sertifikalı" yerine "Uyumlu (Test Edildi)" olarak görünür. Ancak, monitör adından da anlaşılacağı gibi burada bir sertifika yoktur. İki monitör seti arasında performans açısından gerçek bir fark yoktur ve NVIDIA tarafından sertifikalandırılmamasının farklı nedenleri olabilir; örneğin NVIDIA'nın test etmemesi gibi. VRR desteği tüm yenileme hızı aralığında çalıştığı sürece, monitör bir NVIDIA grafik kartıyla çalışır.
O zaman Native G-SYNC de sorunu çözmeyecek. Peki çözüm öneriniz var mı hocam? Ne yapılabilir?

O zaman Native G-SYNC de sorunu çözmeyecek. Peki çözüm öneriniz var mı hocam? Ne yapılabilir?
@BerkayZ87 Hocam belki mesajım gözden kaçmıştır diye etiketliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Nvidia denetim masasından Vsync, Gsync aynı anda açıp max kare hızını 175 FPS yapıp dene. Oyun içinde Vsync kapalı olsun. Bir de Ram modelini söyler misin?
Zaten Nvdia üzerinden Vsync, Gsync açıp oyunu da 175-180'e sabitleyip oynuyorum. Gerçi FPS sabitlemeye de gerek olmuyor Vsync yetiyor. Bazı oyunlarda ekstra FG ile bu durumu desteklemem gerekebiliyor. (Örn: Spider-Man Remastered). Bu şekilde gayet akıcı. Sorun FPS'i bu aralıktan düşük/yüksek bir değere sabitlediğimde ya da direkt FPS sınırını kaldırdığımda başlıyor. Ancak zaten araştırdığımda benim deneme yanılma bulduğum ayarlar en akıcı, stabil performansı almaya yönelikmiş. FPS sınırı kalktığında input lag azalsa da görüntü hiçbir zaman sabitkenki kadar akıcı olamıyor. Ki bu zaten çok normal. Bunu oyun testi videolarında da gözlemledim. Çoğu kişi bu duruma alışmış rahatsız olmadan öyle oynuyor, bana göre kabul edilemez. Tek kafa karıştırıcı olan şey bazı kişilerin FPS sınırı olmadan da gayet akıcı oynayabilmesi. Oradaki trick ne hala çözemedim.

Son düzenleme:
Zaten Nvdia üzerinden Vsync, Gsync açıp oyunu da 175-180'e sabitleyip oynuyorum. Gerçi FPS sabitlemeye de gerek olmuyor Vsync yetiyor. Bazı oyunlarda ekstra FG ile bu durumu desteklemem gerekebiliyor. (Örn: Spider-Man Remastered). Bu şekilde gayet akıcı. Sorun FPS'i bu aralıktan düşük/yüksek bir değere sabitlediğimde ya da direkt FPS sınırını kaldırdığımda başlıyor. Ancak zaten araştırdığımda benim deneme yanılma bulduğum ayarlar en akıcı, stabil performansı almaya yönelikmiş. FPS sınırı kalktığında input lag azalsa da görüntü hiçbir zaman sabitkenki kadar akıcı olamıyor. Ki bu zaten çok normal. Bunu oyun testi videolarında da gözlemledim. Çoğu kişi bu duruma alışmış rahatsız olmadan öyle oynuyor, bana göre kabul edilemez. Tek kafa karıştırıcı olan şey bazı kişilerin FPS sınırı olmadan da gayet akıcı oynayabilmesi. Oradaki trick ne hala çözemedim.
Bu arada Frame Gen olmayan oyunlarda Nvidia'nın yeni driveriyle gelen yumuşak hareketi deniyorum, smooth motion özelliğini. Düşük gecikme modu otomatik ultra alıyor bunu etkinleştirdiğinde. FG olmayan oyunlarda kullan. Ve NVCP V-Sync Nvidia APP üzerinden oyun özelinde açıp denedim, akıcılık artıyor bahsettiğin gibi kamera açılarında, dönüşlerinde vs. Deneyebilirsin. Düşük gecikme modu ultra+yumuşak hareket+ G-Sync. Ultra gecikme modu refleks ile çakışıyor, smooth motion Frame gen ile çakışıyor ona göre kullanmayı dene. Bir de FPS sabitleme, V-Sync+Ultra gecikme modu senin yerine oto yapıyor bunu @SunseTTime NVCP V-Sync+G-Sync+Ultra Low Latency mod (Reflex yoksa) + FG yoksa Smooth motion diyebiliriz.

Dediğimi bir dene bu kombinasyonu en sonda bahsettiğim.

Smooth motion her oyunda devreye giriyor mu tam emin olamadım, sanırım buglı, devre dışı dediği halde FPS x1.5 bazı oyunlarda. Zaten Ultra low modu otomatik devreye alıyor mecburen.

Bu arada Frame Gen olmayan oyunlarda Nvidia'nın yeni driveriyle gelen yumuşak hareketi deniyorum, smooth motion özelliğini. Düşük gecikme modu otomatik ultra alıyor bunu etkinleştirdiğinde. FG olmayan oyunlarda kullan. Ve NVCP V-Sync Nvidia APP üzerinden oyun özelinde açıp denedim, akıcılık artıyor bahsettiğin gibi kamera açılarında, dönüşlerinde vs. Deneyebilirsin. Düşük gecikme modu ultra+yumuşak hareket+ G-Sync. Ultra gecikme modu refleks ile çakışıyor, smooth motion Frame gen ile çakışıyor ona göre kullanmayı dene. Bir de FPS sabitleme, V-Sync+Ultra gecikme modu senin yerine oto yapıyor bunu @SunseTTime NVCP V-Sync+G-Sync+Ultra Low Latency mod (Reflex yoksa) + FG yoksa Smooth motion diyebiliriz.

Dediğimi bir dene bu kombinasyonu en sonda bahsettiğim.

Smooth motion her oyunda devreye giriyor mu tam emin olamadım, sanırım buglı, devre dışı dediği halde FPS x1.5 bazı oyunlarda. Zaten Ultra low modu otomatik devreye alıyor mecburen.
Birebir dediğinin aynısını yapıyorum hocam. En akıcı deneyimi böyle yaşıyorum. Smooth Motion'dan bahsetmedim ama onu da denemiştim. Dead by Daylight'da DLSS desteği yok, onu açtığımda pek kayda değer bir fark görmemiştim. Belki işe yaradığı oyunlar vardır, ama DbD'de fark yaratmadı.

Birebir dediğinin aynısını yapıyorum hocam. En akıcı deneyimi böyle yaşıyorum.
Aynen, bu kombinasyon şart gibi. Yumuşak hareket buga sokturuyor olabilir bazı oyunlarda kapatıcam onu, 170 Hz panel için bu ayarlar iyi gibi oluyor bende ama sıkıntı şu ki %1 Lowlar biraz düşüyor limitsiz haline göre. 170'e göre ultra low latency mod kendini ayarlıyor FPS kısıyor mecburen, %1'ler de düşmüyor değil. Ama genel olarak akıcı oynanıyor.

Birebir dediğinin aynısını yapıyorum hocam. En akıcı deneyimi böyle yaşıyorum. Smooth Motion'dan bahsetmedim ama onu da denemiştim. Dead by Daylight'da DLSS desteği yok, onu açtığımda pek kayda değer bir fark görmemiştim. Belki işe yaradığı oyunlar vardır, ama DbD'de fark yaratmadı.
Evet etki etmiyor bazılarında, buga sokuyor olabilir.

V-Sync olmadan da ultra low latency mod açınca stutter atıyor bende ilginç şekilde, V-Sync ihtiyaç duyuyor. @SunseTTime

Aynen, bu kombinasyon şart gibi. Yumuşak hareket buga sokturuyor olabilir bazı oyunlarda kapatıcam onu, 170 Hz panel için bu ayarlar iyi gibi oluyor bende ama sıkıntı şu ki %1 Lowlar biraz düşüyor limitsiz haline göre. 170'e göre ultra low latency mod kendini ayarlıyor FPS kısıyor mecburen, %1'ler de düşmüyor değil. Ama genel olarak akıcı oynanıyor.

Evet etki etmiyor bazılarında, buga sokuyor olabilir.
NVCP V-Sync+G-Sync + Yüksek Low Latency mod + DLSS quality --> Bu şekilde Rainbow Six Siege, Dying Light, Starwars BF2 (bunda DLSS yok) yağ gibi akıyor bende hocam.

Spider-man Resmastered --> Bunda sadece FG ekliyorum %1 çünkü 110 FPS falandı onu 180'e yaklaştırabilmek adına FG açtım bu da yağ gibi akıyor.

Dead by Daylight --> Oyun 120 FPS ile sınırlı o yüzden yukarıda saydıklarım kadar akıcı olması beklenemez. Ama drop kasma bunda da yok.

Yani güncel oynadığım tüm oyunlarda sıfır drop, sıfır mikro tekleme ve kasma ile bu ayarlarda oynayabiliyorum.