Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba. R5 7600X & RTX 5060 Ti sisteme sahibim. Sistem gayet düzgün çalışıyor fakat bazı oyunlarda akıcılığı sağlayamıyorum.

Gözlemlediğim kadarıyla FPS dalgalanmasına monitörüm iyi cevap veremiyor. Bunu şundan dolayı diyorum: Örneğin Rainbow Six: Siege isimli oyunda FPS sabitlemezsem 400 FPS civarı takılıyorum ve dönüşlerde akıcılık bozuluyor. Bu stuttering, screen tearing gibi ciddi bir sorun değil ama oyunun akıcılığı noktasında bir engel teşkil ediyor. Ben de çözüm olarak monitörüm 180 Hertz olduğu için oyunu 180 FPS'e çektim V-SYNC açtım. Ayrıca DLSS Quality seçtim yağ gibi akıyor oyun.

V-SYNC olmazsa tearing oluyordu ondan açmıştım. Bu taktik Dying Light isimli oyunda da işe yaradı. Ancak tabii her oyunda işe yaramıyor. Mesela bugün Spider-Man Remastered'ı indirip denedim. Sanırım oyunda V-SYNC bozuk, açınca 90'a sabitliyor haliyle işe yaramadı. Harici olarak RivaTuner ile 119, 120, 179, 180'e sabitledim yine düzelmedi. Hatta ekran yırtılması oldu 180'de. Muhtemelen V-SYNC kullanamadık diye böyle oldu. Sonra FPS sınırını kapamayı denedim, DLSS Frame Generation ile 250-300 FPS'lere çıktım yine akıcı olmadı. Yani özetle bu oyunu düzeltemedim. Düz giderken sorun yok, zaten drop kasma yok. Dönüşler akıcı değil.

Şüphelendiğim sebepler; monitörüm Native G-SYNC değil, FreeSync Compatible. Malum ilk ekran kartım RX 9060 XT idi o yüzden böyle seçmiştim (Model: XG259CS). FPS değişikliğine yeterince iyi cevap veremiyor olabilir. Bir diğer sebep de oyun optimizasyonu ama bu düşük bir ihtimal. Çünkü FPS sınırı olmadan hiçbir oyun akıcı olmuyor.

Düşünceleriniz ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Kamerayı çevirirken %1 ve %0.1 FPS değerlerini takip eder misin? Onlar düşük olduğundan akıcı gelmiyor olabilir. Ayrıca FreeSync'i devre dışı bırakmayı dene, bende açınca görüntü gecikmesini arttırdığından oyunlar akıcı değilmiş gibi geliyor da 😀
FPS 180 sabit iken %1 değeri 110 FPS falandı. Ben de bundan şüphelenmiştim. Şu an çözdüm. V-SYNC'i NVIDIA Denetim Masası'ndan açtım, DLSS Quality ve FG açıp öyle 180'e sabitledim. Şu an kusursuz. Muhtemelen yapay kare ile %1'i de 180'e yaklaştırdım V-SYNC ile birleşti öyle fayda sağladı da işte hep bir şekilde sabitleme yapmam gerekiyor. Bunu yapmadan da akıcı olmalı bence. Hazır konuyu açmışken cevap bekleyeyim bari. Belki sebebini biri açıklayabilir. Bence monitörün FreeSync Compatible olması kaynaklı çıkacak.
NVCP V-Sync+G-Sync + Yüksek Low Latency mod + DLSS quality --> Bu şekilde Rainbow Six Siege, Dying Light, Starwars BF2 (bunda DLSS yok) yağ gibi akıyor bende hocam.

Spider-man Resmastered --> Bunda sadece FG ekliyorum %1 çünkü 110 FPS falandı onu 180'e yaklaştırabilmek adına FG açtım bu da yağ gibi akıyor.

Dead by Daylight --> Oyun 120 FPS ile sınırlı o yüzden yukarıda saydıklarım kadar akıcı olması beklenemez. Ama drop kasma bunda da yok.

Yani güncel oynadığım tüm oyunlarda sıfır drop, sıfır mikro tekleme ve kasma ile bu ayarlarda oynayabiliyorum.
BF1'de denedim de %1 Low düşüyor limitsiz haline göre, onu tam anlayamadım. 170 Hz panel için 162-165 aralığı veriyor gibi Ultra mod. Aslında 240 Hz panel falan olsa en iyi öyle olacak. 144-170 Hz çok iyi aralık değil. %1 düşüyor, sınırsıza göre.

BF1'de denedim de %1 Low düşüyor limitsiz haline göre, onu tam anlayamadım. 170 Hz panel için 162-165 aralığı veriyor gibi Ultra mod. Aslında 240 Hz panel falan olsa en iyi öyle olacak. 144-170 Hz çok iyi aralık değil. %1 düşüyor, sınırsıza göre.
CS2, BF1 ve Titanfall2 isimli oyunları sildim. CS2 rezalet, Titanfall2 beklenmedik bir anda görüntü bozulması olabiliyor hızlı dönüşlerde, BF1'de aslında bir sorun yok ama gözüm diğer oyunlardaki kadar akıcılık hissedemiyor. Aslında mikro tekleme, kasma yok ama muhtemelen %1 Low biraz düşük kalıyor bunda istediğim kusursuzluğu ben de elde edememiştim.

CS2, BF1 ve Titanfall2 isimli oyunları sildim. CS2 rezalet, Titanfall2 beklenmedik bir anda görüntü bozulması olabiliyor hızlı dönüşlerde, BF1'de aslında bir sorun yok ama gözüm diğer oyunlardaki kadar akıcılık hissedemiyor. Aslında mikro tekleme, kasma yok ama muhtemelen %1 Low biraz düşük kalıyor bunda istediğim kusursuzluğu ben de elde edememiştim.
Bu mevzuya sanırım oyunlar da optimize değil bir kısmı, BF1 limitsiz olunca daha akıcı geliyor. %1 Low Nvidia App'ten izliyorum bir 150 bir 80 diye seyrediyor. Bir gariplik var yani, NVCP V-Sync+Ultra Low çok yaramıyor gibi BF'ye.

Smooth motion BF'de işe yaramıyor bir de, yarasa iyi olur muş, sıfır fayda nedense.

Aslında en iyisi 480 Hz panel alacaksın, G-Sync modüllü model olması daha iyi ama azınlıkta, PG27UCDM native diye biliyorum ama 240 Hz 4K o panel. 480 Hz için G-Sync açık olsa hiçbir şey yapmana gerek kalmaz 1440P için konuşursak, belki CS'de falan yine bu mevzuya girmen gerekebilir NVCP V-Sync vs.

Son düzenleme:
Bu mevzuya sanırım oyunlar da optimize değil bir kısmı, BF1 limitsiz olunca daha akıcı geliyor. %1 Low Nvidia App'ten izliyorum bir 150 bir 80 diye seyrediyor. Bir gariplik var yani, NVCP V-Sync+Ultra Low çok yaramıyor gibi BF'ye.
Hem oyun optimizasyonu hem de sistem seçme olayı var hocam ya. Mesela hatırlayın benim sisteme 3070 Ti ve 6000mhz ram taktığımızda CS2'de gayet akıcıydı. Onun dışında CS2 9060 ve 5060 ti'da oynanamaz halde. Garip bir durum. BF1 tarafında da benzer bir şey olabilir. Mesela 9060'da mikro tekleme harici drop vesaire oluyordu BF1'de. Şu an 5060ti ile drop, kasma, mikro tekleme yok sadece görüntü yukarıda saydığım oyunlar kadar akıcı hissettirmiyor. Her oyundan aynı performansı beklememek lazım gibi duruyor.

Hem oyun optimizasyonu hem de sistem seçme olayı var hocam ya. Mesela hatırlayın benim sisteme 3070 Ti ve 6000mhz ram taktığımızda CS2'de gayet akıcıydı. Onun dışında CS2 9060 ve 5060 ti'da oynanamaz halde. Garip bir durum. BF1 tarafında da benzer bir şey olabilir. Mesela 9060'da mikro tekleme harici drop vesaire oluyordu BF1'de. Şu an 5060ti ile drop, kasma, mikro tekleme yok sadece görüntü yukarıda saydığım oyunlar kadar akıcı hissettirmiyor. Her oyundan aynı performansı beklememek lazım gibi duruyor.
Evet, oyun özelinde ayarlama yapmak lazım. O yüzden Nvidia App üzerinden oyun oyun ayarlamak mantıklı bunları.

240'lık panel vs. olsaymış daha mantıklı olur muş ama 1440P için, bu ultra latency + V-Sync daha iyi çalışırdı. Şimdi 160 FPS civarı verdiği için Ultra low mod, %1'leri de BF gibi oyunlarda kontrolsüzce düşüp çıkıyor.

Evet, oyun özelinde ayarlama yapmak lazım. O yüzden Nvidia App üzerinden oyun oyun ayarlamak mantıklı bunları.

240'lık panel vs. olsaymış daha mantıklı olur muş ama 1440P için, bu ultra latency + V-Sync daha iyi çalışırdı. Şimdi 160 FPS civarı verdiği için Ultra low mod, %1'leri de BF gibi oyunlarda kontrolsüzce düşüp çıkıyor.
Evet bizim oynayış şeklimize göre biraz daha yüksek hertz daha iyi olur muş. Ya da tam aksine 144hz'nin daha iyi olduğu oyunlar olabilirdi. Mesela Dead by Daylight 120 fps ile sınırlı bir oyun eğer monitör 144hz olsa muhtemelen daha akıcı hissederdim diye düşünüyorum. Eskiden çünkü 60hz ekranlı laptopta oynuyordum, oyunda da o zamanlar 120fps seçeneği yoktu 60 vardı sadece. 60-60 uyumu, vsync ile yağ gibi akardı ekran. Zaten o zamanlar ile kıyasladığımdan şu anki sistemde tatmin olamıyorum bu oyunda. Ancak tabi her oyunu kusursuz hale getirmemiz mümkün durmuyor. Oluru bu deyip kullanmak lazım. Oyun zevk vermiyorsa da siler geçeriz.

Son düzenleme:
Evet bizim oynayış şeklimize göre biraz daha yüksek hertz daha iyi olur muş. Ya da tam aksine 144hz'nin daha iyi olduğu oyunlar olabilirdi. Mesela Dead by Daylight 120 fps ile sınırlı bir oyun eğer monitör 144hz olsa muhtemelen daha akıcı hissederdim diye düşünüyorum. Eskiden çünkü 60hz ekranlı laptopta oynuyordum, oyunda da o zamanlar 120fps seçeneği yoktu 60 vardı sadece. 60-60 uyumu, vsync ile yağ gibi akardı ekran. Zaten o zamanlar ile kıyasladığımdan şu anki sistemde tatmin olamıyorum bu oyunda. Ancak tabi her oyunu kusursuz hale getirmemiz mümkün durmuyor. Oluru bu deyip kullanmak lazım. Oyun zevk vermiyorsa da siler geçeriz.
Ben bir de bunlarla uğraşıyorum, o yüzden işim zor :D

1757405306686.webp

GPU için de Afterburner'den sabit voltaj-frekans eğrisi yaptım, 950 mV 2.7 GHz ve +1000 Memory verdim. 6400 CL26'ya geri çektim ama şu anda. Bir süre bu NVCP V-Sync+Smooth motion/Ultra Low Latency+G-Sync deneyeceğim. @SunseTTime

Evet bizim oynayış şeklimize göre biraz daha yüksek hertz daha iyi olur muş. Ya da tam aksine 144hz'nin daha iyi olduğu oyunlar olabilirdi. Mesela Dead by Daylight 120 fps ile sınırlı bir oyun eğer monitör 144hz olsa muhtemelen daha akıcı hissederdim diye düşünüyorum. Eskiden çünkü 60hz ekranlı laptopta oynuyordum, oyunda da o zamanlar 120fps seçeneği yoktu 60 vardı sadece. 60-60 uyumu, vsync ile yağ gibi akardı ekran. Zaten o zamanlar ile kıyasladığımdan şu anki sistemde tatmin olamıyorum bu oyunda. Ancak tabi her oyunu kusursuz hale getirmemiz mümkün durmuyor. Eğer mevcut haliyle oyun zevk vermiyorsa silip geçeceğiz.
Dediğim gibi V-Sync açıp FPS limitleyince ya da bunu Reflex-Ultra low latencye yaptırtmaya çalışınca, limitsiz haline göre genelde %1 Low düşüyor, sen o yüzden diyorsun ki akıcılık yitip gitti, sebebi sabitlediğin için. Artık burada sorumlu oyun motoru mu, senin monitörün tepkiselliği mi yoksa Nvidia Driver mi bilemiyorum. Bir süre deniyicem ben de. @SunseTTime Bu kombinasyon iyi gibi.

Nvidia App'ten basitçe izleyebiliyorsun zaten %1 Low'ları, GPU Power monitoring-voltaj vesaire kapalı olsun ama, GPU için onları izletirsen o da drop yapıyor özellikle 4000 serisinde, RTX 5000 serisi çok etkilenmiyor bundan sanırım. @SunseTTime

Son düzenleme:
Ben bir de bunlarla uğraşıyorum, o yüzden işim zor :D

Eki Görüntüle 183466

GPU için de Afterburner'den sabit voltaj-frekans eğrisi yaptım, 950 mV 2.7 GHz ve +1000 Memory verdim. 6400 CL26'ya geri çektim ama şu anda. Bir süre bu NVCP V-Sync+Smooth motion/Ultra Low Latency+G-Sync deneyeceğim. @SunseTTime

Dediğim gibi V-Sync açıp FPS limitleyince ya da bunu Reflex-Ultra low latencye yaptırtmaya çalışınca, limitsiz haline göre genelde %1 Low düşüyor, sen o yüzden diyorsun ki akıcılık yitip gitti, sebebi sabitlediğin için. Artık burada sorumlu oyun motoru mu, senin monitörün tepkiselliği mi yoksa Nvidia Driver mi bilemiyorum. Bir süre deniyicem ben de. @SunseTTime Bu kombinasyon iyi gibi.

Nvidia App'ten basitçe izleyebiliyorsun zaten %1 Low'ları, GPU Power monitoring-voltaj vesaire kapalı olsun ama, GPU için onları izletirsen o da drop yapıyor özellikle 4000 serisinde, RTX 5000 serisi çok etkilenmiyor bundan sanırım. @SunseTTime
Şey kısmı sanırım yanlış anlaşıldı bende akicilik vsync ile fps sabitleyince geliyor. Fps sınırını kaldirirsam oynanmaz bir hal alıyor. Nvdia denetim masasından gsync, vsync açıp, oyundan varsa dlss quality yapıp vsync kapattigimda Rainbow Six Siege, Starwars BF2, Dying Light isimli oyunlarımı kusursuzca oynayabiliyorum. Sıfır drop, kasma, mikro takılma. Spider-man'de FG eklemem gerekti sadece o da %1 Low'u dusuktu ondan. O da oyle kusursuz oldu. Sadece dediğim gibi cs2, titanfall2 isimli oyunlar akıcı olmadı o da optimizasyonu vesaire kaynaklıdır artık. Bf2 ise biraz algısal çünkü video çeksem de ekranda bir kusur goremezsiniz. Yani günün sonunda ben bana yarayan ayarları çoktan buldum hocam. Sadece fps sabitlemeden de akıcı oynayabilmek mümkün mü, onu öğrenebilmek için açmıştım bu konuyu. Benim senaryoda pek mümkün durmuyor.

@Ayhan Dönmez Sendeki sistem neydi hocam? Ve hangi oyunlarda sorun yaşıyorsun?

Zaten Nvdia üzerinden Vsync, Gsync açıp oyunu da 175-180'e sabitleyip oynuyorum. Gerçi FPS sabitlemeye de gerek olmuyor Vsync yetiyor. Bazı oyunlarda ekstra FG ile bu durumu desteklemem gerekebiliyor. (Örn: Spider-Man Remastered). Bu şekilde gayet akıcı. Sorun FPS'i bu aralıktan düşük/yüksek bir değere sabitlediğimde ya da direkt FPS sınırını kaldırdığımda başlıyor. Ancak zaten araştırdığımda benim deneme yanılma bulduğum ayarlar en akıcı, stabil performansı almaya yönelikmiş. FPS sınırı kalktığında input lag azalsa da görüntü hiçbir zaman sabitkenki kadar akıcı olamıyor. Ki bu zaten çok normal. Bunu oyun testi videolarında da gözlemledim. Çoğu kişi bu duruma alışmış rahatsız olmadan öyle oynuyor, bana göre kabul edilemez. Tek kafa karıştırıcı olan şey bazı kişilerin FPS sınırı olmadan da gayet akıcı oynayabilmesi. Oradaki trick ne hala çözemedim.
Senin G-sync aralığından çıkmaman gerekiyor. Yani 48-180 FPS. Yüksek FPS'ler demek daha akıcı oynamak demek değildir. O akıcı oynadığınj zannedenlere aldanma. Monitörün tazeleme hızını geçtiğinde yırtılmalar olmaz fakat titremeler göze çarpar bu da akıcı bir deneyim yaşamanı engeller. FPS Cap'i koymanı öneririm. Tazeleme hızını geçen FPS'ler aldığında sadece Vsync açarsan ufak tefek takılmalarla karşılaşabilirsin. En garanti yol G-Sync+Vsync+Mümkünse oyun içi FPS cap değilse Nvidia Control Panelden FPS cap koymaktır.

Senin G-sync aralığından çıkmaman gerekiyor. Yani 48-180 FPS. Yüksek FPS'ler demek daha akıcı oynamak demek değildir. O akıcı oynadığınj zannedenlere aldanma. Monitörün tazeleme hızını geçtiğinde yırtılmalar olmaz fakat titremeler göze çarpar bu da akıcı bir deneyim yaşamanı engeller. FPS Cap'i koymanı öneririm. Tazeleme hızını geçen FPS'ler aldığında sadece Vsync açarsan ufak tefek takılmalarla karşılaşabilirsin. En garanti yol G-Sync+Vsync+Mümkünse oyun içi FPS cap değilse Nvidia Control Panelden FPS cap koymaktır.
FPS Cap yerine Düşük gecikme modu ultra ya da normal tavsiye ediliyor, reflex olmayan oyunlarda, reflex olanlarda reflex enable+boost. O konuda bilginiz var mı? @tlhmon Çünkü bu yöntemi yaparsan FPS cap koyman saçma oluyor, 180 FPS V-Sync sabitliyorsa, 170'e düşürüyor reflex ya da düşük gecikme modu, zaten smooth motion-yumuşak hareket özelliği ile düşük gecikme ultra kombinasyonu beraber geliyor.

Şey kısmı sanırım yanlış anlaşıldı bende akicilik vsync ile fps sabitleyince geliyor. Fps sınırını kaldirirsam oynanmaz bir hal alıyor. Nvdia denetim masasından gsync, vsync açıp, oyundan varsa dlss quality yapıp vsync kapattigimda Rainbow Six Siege, Starwars BF2, Dying Light isimli oyunlarımı kusursuzca oynayabiliyorum. Sıfır drop, kasma, mikro takılma. Spider-man'de FG eklemem gerekti sadece o da %1 Low'u dusuktu ondan. O da oyle kusursuz oldu. Sadece dediğim gibi cs2, titanfall2 isimli oyunlar akıcı olmadı o da optimizasyonu vesaire kaynaklıdır artık. Bf2 ise biraz algısal çünkü video çeksem de ekranda bir kusur goremezsiniz. Yani günün sonunda ben bana yarayan ayarları çoktan buldum hocam. Sadece fps sabitlemeden de akıcı oynayabilmek mümkün mü, onu öğrenebilmek için açmıştım bu konuyu. Benim senaryoda pek mümkün durmuyor.

@Ayhan Dönmez Sendeki sistem neydi hocam? Ve hangi oyunlarda sorun yaşıyorsun?
Ben de 9800x3D + 4070 Super var. 5000 serisine kadar idareten almıştım, 5000 serisi fiyasko çıkınca değişemedim kartı. Sen sonuç olarak NVCP V-Sync + FPS Cap mı koyuyorsun oyun içi? Düşük gecikme modu açmıyor musun yani? Reflex olan oyunlarda FPS cap koyman saçma olur ama. @SunseTTime