R5 7600X & RX 6600 XT sistem oyunlarda cızırtı sesi çıkarıyor

Crestfallen

Uzman
Ekran kartı 6600 XT.
İşlemci R5 7600X.
Anakart TUF B650 Plus.
Patriot Viper 2x16 RAM.
Soğutucu Thermalright peerles assasin 120.
PSU 650W.

Bu soru minvalinde birçok konu olduğunu biliyorum ama yine de size ayrıca danışmak istedim.
Oyun sırasında gelen Alt+Tab yapınca kesilen bir cızırtı sesi var. Fanlardan geldiğini düşünmüyorum ama PSU mu ekran kartı ya da anakart mı bilemedim.
Coil whine sesine çözüm için FPS düşürme önerilerini duydum. LoL de FPS'i 60'a sabitledim. Yine de bana mısın demedi.
Ses dosyasını aşağı bırakıyorum. Dediğim gibi Alt+Tab yaptığımda kesiliyor.
Bu ses coil whine mı? Videonun ortasında Alt Tab atıyorum ve ses kesiliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
OCCT Power testinde ses geliyor mu? Ekran kartı yüke bindiğinde mi geliyor ses sadece yoksa?

PSU ve ekran kartından en sık olur, anakarttan olacağını çok sanmam, VRM'lerden belki ses yapar anakart yaparsa. CW benziyor sorunun yani @Crestfallen Power kablosunu söküp iyice tak tekrardan, oturt. Ekran kartı yapıyorsa yük altında yapıyordur, onun çözümü yok. CW biraz şans işi. Ekran kartı boştayken diğer testleri yap tam yüke sok, GPU'ya özel mi değil mi anlarsın. Tam oturmayan Power kablosu bazen bunu yapar ama PSU kaynaklı değilse çok yapabileceğin bir şey yok.

@Crestfallen Ekran kartı fanlarını %100 yüke sokup bak sese bir de, fan kaynaklıysa o da diğer bir seçenek. Kendin çözmen lazım dediğim şekilde.

Occt testinde olmuyor, ekran kartı fanlarını %80 çalıştırdım başta olmadı ama 2.defa test ettiğimde oldu. Aynı ses mi fanlarla mı alakalı emin olamadım. Fanlardan kaynaklı olduğunu şundan düşünmüyorum, %70 dönerken o ses yok. %80 üzerine çıkınca ses başlıyor. Oyuna girdiğimde fanlar o kadar çalışmıyor bile.
LoL de oyuna girdiğim gibi ses başlıyor.

Bilgisayarımda bir süredir garip. Arada boşta Chrome da takılırken 1-2 dakika süren kasma oluyor. Sebebini bir türlü bulamadım.

Farklı bir prizde denedin mi evdeki? Fanlar %80-90 yükte bu tarz ses yaptığı olur, Power kablosu tam oturmaz elektrik arkından bu ses olur, Power kendisi yüke bindiğinde olabilir, ekran kartı hariç Power testi yap yine olacak mı, fanları da ayrı ayrı test ettim demişsin, fan kaynaklı da olabiliyor. Yüksek ihtimalle klasik ekran kartı CW sorunu gibi geliyor.

Bazı powerlar da ekran kartında CW'ye sebep olabiliyor. Yedek parça lazım bu işler için aslında, diğer türlü elindeki imkanlar ile dediğim gibi yapman lazım.

Farklı priz de deneme şansım yok maalesef.
Yalnız hocam ilginçtir FurMark testini çalıştırdım onda yapmadı. Normalde asıl FurMark testinde bu sesi vermesi gerekmez mi?

Farklı priz de deneme şansım yok maalesef.
Yalnız hocam ilginçtir FurMark testini çalıştırdım onda yapmadı. Normalde asıl FurMark testinde bu sesi vermesi gerekmez mi?
Furmark_KNOT tarzı bir test var, onu dene, üstte özelleştirme kısmından seçebiliyorsun. Bende onu yaptığımda çıkıyor, diğerinde o ses yok. @Crestfallen 1440P yap çözünürlüğü ya da 4K.

Furmark_KNOT tarzı bir test var, onu dene, üstte özelleştirme kısmından seçebiliyorsun. Bende onu yaptığımda çıkıyor, diğerinde o ses yok. @Crestfallen 1440P yap çözünürlüğü ya da 4K.
Farklı bir ses geliyor bunda. Böcek uğultusuna benzer ama kesinlikle aynı değil. Ses PSU dan geldiği için mi acaba furmark da olmuyor?

Farklı bir ses geliyor bunda. Böcek uğultusuna benzer ama kesinlikle aynı değil. Ses PSU dan geldiği için mi acaba furmark da olmuyor?
Prime95 indirip Blend test aç, bir öyle bak. Ekran kartını ekarte et.

HWiNFO ile değerleri takip et, PSU voltaj kanalları, watt-sıcaklık vesaire.

Sıfır sonuç. Aklıma ekran kartı yerine işlemcinin dahili GPU'su ile denemek geldi. LoL'ü falan açabilmesi lazım. Bir de öyle deneyeceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…