Merhaba, 7600X işlemci ve MSI B650M Gaming Plus WiFi anakarta sahibim. Format atmadan önce curve optimizer all core negative yapıp 30 ve PBO PPT: 75W, TDC: 70A, EDC: 140A yapıp kullanıyordum çünkü sebebini anlamadığım bir şekilde işlemcimi 360 mm sıvı soğutmayla kullanmama rağmen ısınıyor. Bu ayarı yaptığımda ise asla 60-62 dereceyi geçmiyordu. Fakat formattan sonra bu ayarı yaptığımda PC'min açılması yaklaşık 2 dakika sürdü, açıldıktan sonra ise CPU kullanımı sürekli %60-80 arasında oluyor ve ne bir program açabiliyorum ne bir işlem yapabiliyorum. Her türlü kasıp donuyor. Sebebi ne olabilir, yardımcı olur musunuz? Daha oyun testi yapamadım fakat bu ayarı tekrardan kullanmak istiyorum.
Detaylar
Kim cevapladı?Bandırmalı1965 39
Yetkin
Merhaba, 7600X işlemci ve MSI B650M Gaming Plus Wi-Fi anakarta sahibim. Format atmadan önce Curve Optimizer all Core negative yapıp 30 ve PBO PPT: 75W, tdc: 70a, EDC: 140a yapıp kullanıyordum çünkü sebebini anlamadığım bir şekilde işlemcimi 360 mm sıvı soğutmayla kullanmama rağmen ısınıyor. Bu ayarı yaptığımda ise asla 60-62 dereceyi geçmiyordu. Fakat formattan sonra bu ayarı yaptığımda PC'min açılması yaklaşık 2 dakika sürdü, açıldıktan sonra ise CPU kullanımı sürekli %60-80 arasında oluyor ve ne bir program açabiliyorum ne bir işlem yapabiliyorum. Her türlü kasıp donuyor. Sebebi ne olabilir, yardımcı olur musunuz? Daha oyun testi yapamadım fakat bu ayarı tekrardan kullanmak istiyorum.
All cores -30 yüksek değer, her çekirdek aynı kalitede değildir; bazılarının kalitesi daha yüksektir. All Core yerine tek tek deneyip hepsi için olabildiğince yüksek vermeye çalışın.
Veya uğraşmak istemiyorsanız, direkt All Core -15 veya -10 yapın.
Formatdan önce sürekli 30 kullanıyordum , şimdi neden böyle oldu peki ?All cores -30 yüksek değer, her çekirdek aynı kalitede değildir; bazılarının kalitesi daha yüksektir. All Core yerine tek tek deneyip hepsi için olabildiğince yüksek vermeye çalışın.
Veya uğraşmak istemiyorsanız, direkt All Core -15 veya -10 yapın.
PC'min açılması yaklaşık 2 dakika sürdü, açıldıktan sonra ise CPU kullanımı sürekli %60-80 arasında oluyor ve ne bir program açabiliyorum ne bir işlem yapabiliyorum. Her türlü kasıp donuyor.
Konu OC ve UV dese de bunları okuyunca aklıma direkt RAM geldi, BIOS'tan RAM ayarlarını kontrol etmeni öneririm.
Ayarları auto yapınca düzeldi.RAM ile alakalı olduğunu düşünmüyorum pek.Konu OC ve UV dese de bunları okuyunca aklıma direkt RAM geldi, BIOS'tan RAM ayarlarını kontrol etmeni öneririm.
Formatdan önce sürekli 30 kullanıyordum, şimdi neden böyle oldu peki ?
Ayarları auto yapınca düzeldi.RAM ile alakalı olduğunu düşünmüyorum pek.
OCCT core cycler 15 saniye interval ve 5 dakika interval yapıp denemiştim ben stabilliği. 5600 ile PBO +200 MHz ve core4 hariç hepsi -30, core4 ise -25 yaptım stabil olarak. Core4 -25 yapma sebebim ise biri 15 saniye biri 5 dakika çekirdek başına yük bindiren 1 saatlik OCCT testlerinden 5 dakika olanda sistem çöktü ve Windows günlükleri WHEA kayıtlarında core4 belirten hata kodu vardı. UV çok ağır diyerek -25'e aldım ve çözüldü. Bu denemeler esnasında ise BIOS sıfırlamıştım ve RAM OC profilim gitmişti, jedec 2666 cl24 gibi yavaş bir modda çalışıyordu. O jedec çalıştığı anlarda bilgisayar kağnı gibiydi. Yanlışlıkla IMC voltajını değiştirmediysen ve XMP destekli RAM kullanıyorsan ve XMP açıksa RAM sıkıntısını eleyebilirsin.
Birazdan onu düşürüp deneyeceğim bakalım nasıl olacak , diğer ayarlarım da bir problem yok değil mi ?OCCT core cycler 15 saniye interval ve 5 dakika interval yapıp denemiştim ben stabilliği. 5600 ile PBO +200 MHz ve core4 hariç hepsi -30, core4 ise -25 yaptım stabil olarak. Core4 -25 yapma sebebim ise biri 15 saniye biri 5 dakika çekirdek başına yük bindiren 1 saatlik OCCT testlerinden 5 dakika olanda sistem çöktü ve Windows günlükleri WHEA kayıtlarında core4 belirten hata kodu vardı. UV çok ağır diyerek -25'e aldım ve çözüldü. Bu denemeler esnasında ise BIOS sıfırlamıştım ve RAM OC profilim gitmişti, jedec 2666 cl24 gibi yavaş bir modda çalışıyordu. O jedec çalıştığı anlarda bilgisayar kağnı gibiydi.
Birazdan onu düşürüp deneyeceğim bakalım nasıl olacak, diğer ayarlarımda bir problem yok değil mi ?
Voltaj ve FCLK gibi eski nesil OC/UV ayarlarını ellemediğin sürece sıkıntı çıkacağını sanmıyorum, PBO bayağı güvenli bir sistem. Yakın zamanda bilgisayarı temizleyip soğutucuyu sök tak yapmadın değil mi?
-30 kullanacaksan da 1 saat OCCT core cycler core interval 15 second, 1 saat de OCCT core cycler core interval 5 minute denemeni öneririm, evet 2 saat sürüyor fakat çökme olursa da nokta atışı zayıf çekirdeği veren hata kodu alıyorsun. Çökme olmazsa da kafan rahat oluyor.
Tek anlamadığım şey 6-7 ay boyunca bu şekilde kullandım hiç bir sıkıntı olmadı.Şimdi neden böyle oldu anlamıyorum.Voltaj ve FCLK gibi eski nesil OC/UV ayarlarını ellemediğin sürece sıkıntı çıkacağını sanmıyorum, PBO bayağı güvenli bir sistem. Yakın zamanda bilgisayarı temizleyip soğutucuyu sök tak yapmadın değil mi?
-30 kullanacaksan da 1 saat OCCT core cycler core interval 15 second, 1 saat de OCCT core cycler core interval 5 minute denemeni öneririm, evet 2 saat sürüyor fakat çökme olursa da nokta atışı zayıf çekirdeği veren hata kodu alıyorsun. Çökme olmazsa da kafan rahat oluyor.
@w00zy, şans. Format atınca normalde BIOS ayarları değişmiyor, her şey aynı fakat temiz kurulum işletim sistemi yükleme sonrası böyle oldu ve hiçbir fiziksel müdahale yapmadınsa işletim sisteminin kendinde bir sıkıntı olabilir. Bir keresinde eski, dının dının yaparak kendi kendine çık tak sesi veren ve yavaş bir 8 GB USB 2.0 bellekten kurulum yapmıştım ve işletim sistemi corruptiona uğraşmış, bozuk kurulmuştu. 64 GB sorunsuz ve düzgün bir USB 3.2 bellekle kurulum yaptığımda ise düzelmişti.