Bütçe
25000
Sahip olduğum sistem:
  • Anakart: ASUS B450-Plus Gaming.
  • İşlemci: AMD R7 2700X.
  • RAM: 32 GB X 2 (4200 MHz Kingston RAM)
  • Ekran Kartı: ASUS GTX 1080 Turbo 8 GB.
  • Güç Kaynağı: Zalman 700W.
  • Kasa: Zalman Neo Z1.
Bu sistemi aşama aşama geliştirmek istiyorum. Ancak önceliğim ekran kartı mı yoksa işlemci mi olmalı, emin değilim. Öncelikle ekran kartını yükseltmeyi düşünüyorum. Bunun sebebi, sistemi toplarken her şeyi sıfır olarak almışken ekran kartını ikinci el almış olmam. Kısa bir süre önce bakım yaparken ekran kartının altındaki vidalardan birinin başı yalama oldu. Çıkarmaya çalışırken kartın üzerinde küçük bir çizik oluştu. Bu çizik, vidaya yaklaşık 1 mm mesafede, kısa kenarı 1 mm ve boylamasına 2 mm genişlikte üçgen şeklinde bir hasar. Çizik, bakır tabakanın görünmesine sebep oldu ancak devre yollarına zarar gelmedi. Bilgisayar şu anda sorunsuz çalışıyor.

Kartın stabilite durumunu test etmek için bir benchmark yaptım. Sonuçlara göre, ekran kartı boşta 29°c, yük altında ise 80°c sıcaklığa ulaşıyor. Bütçem, taksitli olması şartıyla 25.000 TL'ye kadar çıkabiliyor.

Bu bilgisayarı toplarken amacım Forza Horizon 4 oynayabilmekti ve şimdiye kadar oyunu tam grafik ayarlarında, kasma veya donma olmadan rahatlıkla oynatmayı başardı. Bu yükseltmeden sonra uzun bir süre başka bir geliştirme yapmayı düşünmüyorum. Bu nedenle, yapılacak geliştirmelerin uzun vadede etkili olması benim için önemli bir husus.

Ayrıca, AMD ekran kartlarına geçmem konusunda bazı tavsiyeler aldım ancak bu konuda yeterince bilgi sahibi değilim. Önerilerinizi yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.
Hocam 2k mı kullanıyorsun? Ekran kartı ve işlemciyi satınca eline 5.5k civarı daha geçecek. Onu da sayarsak 7900xt yanına 5600x alabilirsin. 2k çözünürlükte darboğaz pek olmaz.

Evet hocam, asıl monitörümde 2K kullanıyorum; ancak kısa süreliğine monitör değiştirmek durumunda kaldım. Şu an aklımda tek bir soru var: NVIDIA ekran kartı mı tercih edilmeli, yoksa AMD mi? Biliyorsunuz, RTX ve XT serileri sıkça kıyaslanıyor. Bu nedenle kafam biraz karıştı. Ayrıca ekran kartlarının VRAM kapasitesine ne kadar önem vermem gerektiğini de bilemiyorum. Arkadaşlar, 8 GB'ın yetersiz olduğu yönünde yorumlar yaptı.

Size bağlı. FPS oyunları oynuyorsanız işlemci, hikayeli oyunlar oynuyorsanız ekran kartı.

Ayrıca bütçeniz 25 bin TL imiş. Şöyle yapabilirsiniz.
Konuyu hortlatmış olacağım ama işlemci olarak dün Ryzen 9 5900X aldım soğutucu olarak Thermalright peerless Assassin 120 SE aldım. Ekran kartı konusunda kararsız kaldım. Bu kartlarda coin while ve ısınma problemleri olduğunu duydum. Hala görüşünüz aynı mı acaba?

Son düzenleyen: Moderatör:
Konuyu hortlatmış olacağım ama işlemci olarak dün Ryzen 9 5900X aldım soğutucu olarak Thermalright peerless Assassin 120 SE aldım. Ekran kartı konusunda kararsız kaldım. Bu kartlarda coin while ve ısınma problemleri olduğunu duydum. Hala görüşünüz aynı mı acaba?
Bütçeniz biraz artarsa 5070 alabilirsiniz. Ama bütçeniz 20K ise ben olsam oyun için 9060 XT alırdım. Ama 7800 XT alırsanız FSR 4 haricinde eksiklik hissetmezsiniz.