Gogo

Gelişen
Sistemimi 15 gün önce İtopya'dan aldım.

Gigabyte A520M-K V2 1.1v
Ryzen 7 5700.
9060XT 16 GB

Arkadaşlar FPS'im düsük genel olarak.
CS2: 250 ortalama.
Valorant: 350 ortalama.

Bildigim ve izledigim videolardan genel olarak (birkaç ayar dısında) bütün Windows ayarlarını ve ekran kartı ayarlarını islemci ayarlarını yaptım lakin BIOS hakkında cok bir bilgim yok. Birkaç bir şey yaptım ama hala istedigim performansı alamıyorum. Bazı sitelerde sistem darbogaz yapıyor diyor, bazı sitelerde hiçbir şey yok, sistem gayet saglıklı diyor. Forumdan bir kisi 1080'de zaten yapar 2K monitor alman lazım dedi. Monitorü aldım farz edelim artık sistem 2K'da calısıyor ve darbogaz yapmıyor, oyunları 1280x1024 oynuyorum. Genel olarak oyun cözünürlügünü 2K'den düsürürsem tekrar darboğaz yapar mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyunda grafik yükseltirsen ekran kartına gelen yük artacağı için darboğaz azalabilir.

Gigabyte A520M-K V2 1.1v
Ryzen 7 5700.
9060XT 16 GB

Bildigim ve izledigim videolardan genel olarak (birkaç ayar dısında) bütün Windows ayarlarını ve ekran kartı ayarlarını islemci ayarlarını yaptım lakin BIOS hakkında cok bir bilgim yok. Birkaç bir şey yaptım ama hala istedigim performansı alamıyorum. Bazı sitelerde sistem darbogaz yapıyor diyor, bazı sitelerde hiçbir şey yok, sistem gayet saglıklı diyor. Forumdan bir kisi 1080'de zaten yapar 2K monitor alman lazım dedi. Monitorü aldım farz edelim artık sistem 2K'da calısıyor ve darbogaz yapmıyor, oyunları 1280x1024 oynuyorum. Genel olarak oyun cözünürlügünü 2K'den düsürürsem tekrar darboğaz yapar mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

Aldığınız FPS değerleri normal. R7 5700 5 5600'den kötü bir işlemci. 16 MB L3 önbelleği var, aldığınız değerler normal. Darboğazı minimuma indirmek için grafikleri bir tık yükseltebilirsin.

Gigabyte A520M-K V2 1.1v
Ryzen 7 5700.
9060XT 16 GB

Aynı sistem bende var, sadece anakart farklı bir model. Aldığınız FPS değerleri o çöp işlemci ile tamamen normal. Dediğiniz oyunlar CPU ağırlıklı oyunlar zaten. Bende neredeyse aynı FPS'leri alıyorum. Lanet ettim böyle işlemciye. AMD'nin saçma sapan isimlendirmesi yüzünden almıştım bende. 5 5600 vardı daha iyidir diye 7 5700 seçmiştim seçmez olaydım. CPU'nun da performansı leş gibi olduğu için anormal bir durum yok. Hatta çoğu CPU yoğun/tabanlı oyunlarda hafif stutter bile yaşanabiliyor önbellek aşırı küçük olduğu için. Ama ekran kartı ağırlıklı oyunlarda genellikle darboğaz olmaması lazım. 1080p'de çok rahat oluyor ufaktan. Siz 1280x1024 de oynuyorum diyorsunuz o zaman hayli hayli düşük olur performans. Tek çareniz işlemci değişmek. Bu AM4 bandında ya 5700X ya da bulabilirseniz 5800X3D o da olmazsa 5 5600 bile çok iyi olur. Ek olarak anakart değişmenizi de öneririm iyi değil maalesef. AM4 için B550 alabilirsiniz. Bu işlemci bu ekran kartına üvey evlat gibi kalıyor.

Aynı sistem bende var, sadece anakart farklı bir model. Aldığınız FPS değerleri o çöp işlemci ile tamamen normal. Dediğiniz oyunlar CPU ağırlıklı oyunlar zaten. Bende neredeyse aynı FPS'leri alıyorum. Lanet ettim böyle işlemciye. AMD'nin saçma sapan isimlendirmesi yüzünden almıştım bende. 5 5600 vardı daha iyidir diye 7 5700 seçmiştim seçmez olaydım. CPU'nun da performansı leş gibi olduğu için anormal bir durum yok. Hatta çoğu CPU yoğun/tabanlı oyunlarda hafif stutter bile yaşanabiliyor önbellek aşırı küçük olduğu için. Ama ekran kartı ağırlıklı oyunlarda genellikle darboğaz olmaması lazım. 1080P'de çok rahat oluyor ufaktan. Siz 1280x1024 de oynuyorum diyorsunuz o zaman hayli hayli düşük olur performans. Tek çareniz işlemci değişmek. Bu AM4 bandında ya 5700X ya da bulabilirseniz 5800X3D o da olmazsa 5 5600 bile çok iyi olur. Ek olarak anakart değişmenizi de öneririm iyi değil maalesef. AM4 için B550 alabilirsiniz. Bu işlemci bu ekran kartına üvey evlat gibi kalıyor.

Sistemimi hazır aldım, maalesef iade de edemiyorum. Alırken kafam biraz doluydu fazla dikkat edemedim. Benim hatam oldugu apacık ortada zaten. Satmayı bile düsündüm sistemi ama 16 GB ekran kartı artan cip krizi nedeniyle bulunmaz nimete dönüsecek gibi duruyor. Onun icin yaza dogru anakart ve islemciyi degistirmeyi ekstra olarak da bir sıvı sogutucu almayı planlıyorum.

@Gogo, size sebebini söyledim zaten. O işlemci size uygun değil.

Hocam 2K monitor alsam darbogaz yapmayacak dediniz rekabetci oyunları 2K da oynayamayacagıma göre almanın bir manası yok diye düsünüyorum. sizce ne yapmalıyım?

Hocam 2K monitor alsam darbogaz yapmayacak dediniz rekabetci oyunları 2K da oynayamayacagıma göre almanın bir manası yok diye düsünüyorum. sizce ne yapmalıyım?
İlerleyen zamanlarda AM5 geçersiniz. 2K geçmeyecekseniz yapacak çok bir şey yok. Anakartınız ortalama bir B serisi olsaydı O.C yaparak biraz daha kurtarırdık belki, fakat çok giriş seviye bir A520 anakart kullanıyorsunuz.

İlerleyen zamanlarda AM5 geçersiniz. 2K geçmeyecekseniz yapacak çok bir şey yok. Anakartınız ortalama bir b serisi olsaydı O.C yaparak biraz daha kurtarırdık belki, fakat çok giriş seviye bir A520 anakart kullanıyorsunuz.

Hocam 2kya gecip yaza dogru anakart ve islemci degisikligi yapmayı düsünüyorum kendi hatam yüzünden ekstra masraf olacak ama yapacak bir şey yok artık kafamda 3 tane monitor var sizce hangisini almalıyım.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20260202_172158_Chrome.webp
    Screenshot_20260202_172158_Chrome.webp
    517,8 KB · Görüntüleme: 27
  • Screenshot_20260202_172235_Chrome.webp
    Screenshot_20260202_172235_Chrome.webp
    514,2 KB · Görüntüleme: 25
  • Screenshot_20260202_172209_Chrome.webp
    Screenshot_20260202_172209_Chrome.webp
    508,2 KB · Görüntüleme: 30
Hocam 2kya gecip yaza dogru anakart ve islemci degisikligi yapmayı düsünüyorum kendi hatam yüzünden ekstra masraf olacak ama yapacak bir şey yok artık kafamda 3 tane monitor var sizce hangisini almalıyım.
Onun icin ekstradan konu acin. Monitor piyasasina hakim olanlar iyi oneriler yapacaktir diye dusunuyorum.