Merhaba,
Sistemimde her açılışta kendi keyfine göre drop sorunu var. Bugün açıyorum drop atıyor yarın açacağım belki de olmayacak. Görev Yöneticisi'nden baktığımda herhangi bir darboğaz vs. göremiyorum, ısınma sorunu da yok. Sorun aslında ASUS Prime B450M-KII anakartımın bozulup şu anki S2H'a geçtiğimde başladı. Sorunu oyun içi kayıtlarımdan bakıp anlasanız daha iyi olur.
RDR 2'deki drop:
EFT'deki drop:
RDR2'deki sorunun aynısını GTAV'te de alıyorum.
Her oyunda bu sorunla karşılaşmıyorum mesela LoL, Valorant, CS2, War Thunder, Sekiro...
Sistemim:
- MSI Ventus 3080 Ti
- Ryzen7 5700X
- Gigabyte B450M S2H
- Kingston Fury Beast 8x2 3200MHz
- High Power 700W 80+
- WD 1TB SN350
FPS Düşüş Sorununu Çözmek İçin Adımlar:
1.
Sürücü Güncellemeleri:
- Grafik kartı sürücünüzün güncel olup olmadığını kontrol edin. NVIDIA'nın resmi web sitesinden en son sürücüyü indirip yükleyin.
- Anakart ve diğer donanım bileşenlerinizin BIOS ve sürücülerini de güncelleyin.
2.
Oyun İçi Ayarlar:
- Oynadığınız oyunlardaki grafik ayarlarını düşürmeyi deneyin. Özellikle RDR2 ve GTAV'daki grafik ayarlarını optimize edin.
- V-Sync veya Frame Rate Limiting gibi özellikleri devre dışı bırakmayı deneyin.
3.
Güç Yönetimi Ayarları:
- Windows'taki güç yönetim ayarlarını "Yüksek Performans" moduna alın.
- Grafik kartı kontrol panelinden (NVIDIA Control Panel) güç yönetimi modunu "En iyi performans" olarak ayarlayın.
4.
Soğutma Kontrolü:
- Soğutma sisteminizin etkin çalıştığından emin olun. Toz temizliği yapmayı ve tüm fanların doğru çalıştığını kontrol edin.
- CPU ve GPU sıcaklıklarını takip etmek için HWMonitor veya MSI Afterburner gibi araçları kullanın.
5.
Ram ve Depolama Kontrolü:
- RAM'lerinizin doğru şekilde yerleştirildiğini ve çift kanal modunda çalıştığını kontrol edin.
- SSD'nizin sağlık durumunu kontrol edin. Aşırı doluluk veya sağlık sorunları FPS düşüşüne neden olabilir.
6.
Arka Planda Çalışan Uygulamaları Kontrol Edin:
- Görev Yöneticisi üzerinden arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatın.
- Oyun performansınızı etkileyen yazılımları belirleyin (örneğin, bazı antivirüs yazılımları).
7.
Oyun Dosyalarını Doğrulama:
- Oynadığınız oyunların dosyalarını doğrulayın. (Örneğin, Steam üzerinde sağ tıklayıp "Oyun Dosyalarını Doğrula" seçeneği).
8.
Yazılım ve Oyun Güncellemeleri:
- Oynadığınız oyunların ve işlemciye bağlı yazılımların güncel sürümlerini kontrol edin.
Eğer bu adımlar sorunu çözmezse, daha fazla ayrıntı ve sisteminizin diğer bileşenleri hakkında bilgi alabilmek için ek yardımcı olmaya hazırım.