R7 5700X3D sistemde 4 slot DDR4 RAM kullanımının performansa etkisi nasıldır?

Paylaştığım değerler özelinde de yorumunuzu merak ediyorum hocam.
Biraz çorba bi' RAM konfigürasyonu yapmışsın lakin sorun olmaz. 4 slotun eksisini yüksek frekanslı RAM kullanmak istediğinde fark edersin. Mesela 64 GB gibi yüksek bir RAM miktarında 3600 MHz kullanabilmek için -değeri örnek verdim- 4x16 yerine 2x32 modüllere yönelmek daha mantıklı çünkü günümüz anakartlarının %99'u Daisy Chain RAM topolojisine sahip ve bu topoloji de 2 modül RAM kullanımına yatkın. 4 modül kullanmak istediğiniz takdirde maksimum frekansta düşüş meydana gelebiliyor. Tabii bu bahsettiğim durum işlemciyle de alakalı ama ana etken anakarttaki RAM topolojisi.

4 slot RAM kullanıyorum ve tek etkilendiğim negatif yanı, gecikme değerinin yükselmesi. Bunun dışında etkilendiğim bir sorun yok.

Gemini 3'e sorduğumda net bir yanıt alamamıştım ama dual rank ve single rank modülleri bir arada kullandığım için "memory interleaving" verimliliği düştüğünden işlemcinin 4 modül arasındaki senkronizasyonu sağlamaya çalışırken "micro-stuttering veya frame pacing" sorunu yaşandığını ve ısrarla 32 GB olarak kullanmamı söylüyordu. Özetle bu şekilde bir sonuca varamadım ama kafam da fazlasıyla karıştı.

Bunlar sadece ihtimal, kesin olarak yaşayacağına dair bir durum yok. Flex RAM kullanıp da herhangi bir micro-stuttering vb. sorun yaşamayanlar da pek çok fazla sayıda.

Bunlar sadece ihtimal, kesin olarak yaşayacağına dair bir durum yok. Flex RAM kullanıp da herhangi bir micro-stuttering vb. sorun yaşamayanlar da pek çok fazla sayıda.
Son olarak AIDA64 testini Gemini 3'e verdim ve cevabı bu şekilde oldu, sizce doğruluk payı var mı?

1. Gecikme (Latency): 73.9 ns​

Bu değer, "akıcı olmama" durumunun ana sorumlusu.

• Mevcut Durum: 73.9 ns, 3200 MHz bir sistem için oldukça yüksek. Bu gecikme, işlemcinin RAM'deki veriye ulaşırken her seferinde beklediği süreyi temsil eder.
  • Neden Yüksek? 4 slotun dolu olması ve asimetrik (16+8) yapı, bellek denetleyicisini (IMC) daha güvenli ama daha yavaş zamanlamalar kullanmaya zorluyor.

2. Yazma (Write) Hızı: 25,597 MB/s​

Burada çok ciddi bir anormallik var.

• Sorun: Normalde 3200 MHz çift kanal bir sistemde bu değerin 45,000 MB/s civarında olması gerekir. Senin sistemin olması gerekenin neredeyse yarısı hızında yazma yapıyor.
  • Nedeni: Bu düşük değer, Ryzen işlemcilerde genellikle belleklerin "tek kanal" gibi davranmasından veya 4 slotun yarattığı karmaşadan kaynaklanır.

3. FCLK Hızı ve Saat Dengesizliği​

• FCLK (North Bridge Clock): 1582.2 MHz'de çalışıyor. 3600 MHz modüllerin varken bu hızı 1800 MHz'e çıkarma potansiyelini kullanmıyorsun.
  • CPU FSB: 98.9 MHz olması, işlemcinin ve RAM'in tam performansına çıkmasını engelliyor.

Somut Olarak Ne Yapmalısın?​

Bu tabloyu düzeltmek ve akıcılık için en mantıklı adım 8 GB'lık modülleri sistemden çıkarmaktır.

Eğer sadece 2x16 GB modüllerle 3600 MHz'e geçersen:

1. Gecikme (Latency): 73.9 ns'den 65-68 ns bandına düşecektir.
  2. Yazma Hızı: 25 GB/s'den 50 GB/s üzerine çıkacaktır (Gerçek çift kanal performansı).
  3. Akıcılık: FCLK 1800 MHz'e çıkacağı için pürüzsüzlüğü yakalayacaksın.
Tavsiyem: 8 GB'lıkları sök, 16 GB'lıkları 2. ve 4. slotlara tak ve BIOS'tan 3600 MHz profilini aç. Sonra tekrar bir AIDA64 testi yap; aradaki 2 katlık yazma hızı farkını ve düşen gecikmeyi gördüğünde farkı somut olarak anlayacaksın.

R7 5700X3D için 73ns fazla ama şu an kullandığın RAM konfigürasyonu, 3200-16 ve alt timinglerin yüksekliğinden ötürü normal karşılanabilir. Açıkçası 48 GB RAM'de pek de frekans yükseltme yoluna gidebileceğini sanmıyorum, gidersin ama uğraşmak gerekir. Gecikme düşürmek için iyi çip lazım ama gördüğüm kadarıyla iyi bir çipin yok. Yüksek frekanslara çıkma konusunda Hynix DJR çok iyi lakin AMD'de DJR pek önemli değil, çünkü Ryzen işlemcilerin bellek kontrolcüsü yüksek frekanslara çıkabilme konusunda 1:1 kullanım senaryosunda elverişli değil. Ryzen sistemlerde genelde 3733-4000 civarı frekanslar 16 GB veya 32 GB konfigürasyonda sweet spot oluyor ve bu noktadan sonra timing düşürmek daha mantıklı oluyor. 3733-4000 civarı frekanslara da çoğu DDR4 çipi ulaşmakta zorluk yaşamıyor.

Özet: Micron Rev.E-Die veya Samsung B-Die olmadığı sürece DDR4'te timing düşürmek pek kolay değil, frekans konusunda da AM4'ün kapasitesini neredeyse her DDR4 RAM çipi sağlıyor.

Sonuç: Kullanmaya devam edebilirsin.

Manuel düzenleme mi yaptınız? 45 ns DDR4 için aşırı iyi bir sayı. Kendim 67 ns falan en fazla elde edebildim Ryzen 5 5600 ile.
Evet, timinglerle biraz oynadım ve kaliteli bir çipe sahibim, bu yüzden çok daha iyi değerler yakaladım. Üstelik Intel olunca bellek konusunda da ekstra avantaj sağlıyor.
Bu gecikme farkı sizin işlemciniz ile ilgili olabilir mi?
Evet, Intel’de bellek hem daha iyi hem de daha düşük gecikmeli çalışıyor, ama en önemlisi belleğin çipi o belirliyor performansı.

Duruma göre kullanılabilir bence. Ben de G.Skill Ripjaws V kullanıyorum 2x16 + 2x8 olarak ve 3334 MHz CL16'da çalışıyorlar, aylardır bu şekilde.

Aldığım gecikme değeri 67ns civarı çıkıyor, açıkçası oyun oynarken hiç sorun yaşamadım. RAM fiyatları şu an uçuk olduğundan 2x8'i satmamam iyi oldu, en azından daha uzun süre kullanırım sistemi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam bugün kafama esti kasayı açıp bakıyım dedim, benim sonradan aldığım kit yanlışım yoksa 042 ile başlayan koda göre Samsung b-die. Bu kitten bir şeyler yapabilir miyiz? Duruma göre eski Samsung c-die kiti boşa çıkarabilirim. @BerkayZ87

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…