FatZeus

Çalışkan
Arkadaşlar mentalim çok fena patlamak üzere. İşlemci yükte olmadan derecesi 55-70 derece aralığında. Sabah işlemcinin macununu yenileyim dedikten sonra olanlar oldu. Benim bildiğim işlemci yükte olmadan 30-40 derecede çalışıyordu. Bilgisayarcıya gittim 70-80-90 derecelerden 60'a düştü ama saçma bir şekilde 57-70 arasına çıkıyor. Basic bir Metin2 oyunu açınca daha da yükseliyor.

Sıvı soğutucum; MSI MAG CoreLiquid 240R V2 240mm sıvı soğutucu.

Sorabileceğiniz spesifik sorulara karşın birkaç bilgi bırakacağım belki yardımcı olursunuz. Sıvı soğutmanın pompalarından birisi garip bir şekilde sıcak diğeri de hafif ılık gibi. Başlangıçta açılışta pompadan bir ses geliyor, sonrasında kesiliyor. Sıvı soğutucunun başlıgıyla oynamıştım adam birkaç ayar yaptı ama bu sıcaklık bu sıvı soğutmayla kesinlikle tatmin etmiyor.

p1.webp

p2.webp

p3.webp

Ek bilgiler ve görseller;
Pompa 4250RPM'de çalışıyor .
Radyatör havayı emiyor mu yukarıya mı üflüyor diye elimle kontrol ettiğimde havayı dışarıya atıyor.

Dosya Ekleri

• kasagorsel.webp
    kasagorsel.webp
    142,2 KB · Görüntüleme: 31
  • pumpgorsel.webp
    pumpgorsel.webp
    158,2 KB · Görüntüleme: 40
Son düzenleme:
Arkadaşlar mentalim çok fena patlamak üzere. İşlemci yükte olmadan derecesi 55-70 derece aralığında. Sabah işlemcinin macununu yenileyim dedikten sonra olanlar oldu. Benim bildiğim işlemci yükte olmadan 30-40 derecede çalışıyordu. Bilgisayarcıya gittim 70-80-90 derecelerden 60'a düştü ama saçma bir şekilde 57-70 arasına çıkıyor. Basic bir Metin2 oyunu açınca daha da yükseliyor.

Sıvı soğutucum; MSI MAG CoreLiquid 240R V2 240mm sıvı soğutucu.

Sorabileceğiniz spesifik sorulara karşın birkaç bilgi bırakacağım belki yardımcı olursunuz. Sıvı soğutmanın pompalarından birisi garip bir şekilde sıcak diğeri de hafif ılık gibi. Başlangıçta açılışta pompadan bir ses geliyor, sonrasında kesiliyor. Sıvı soğutucunun başlıgıyla oynamıştım adam birkaç ayar yaptı ama bu sıcaklık bu sıvı soğutmayla kesinlikle tatmin etmiyor.

Eki Görüntüle 150931

Eki Görüntüle 150932

Eki Görüntüle 150933

Ek bilgiler ve görseller;
Pompa 4250RPM'de çalışıyor .
Radyatör havayı emiyor mu yukarıya mı üflüyor diye elimle kontrol ettiğimde havayı dışarıya atıyor.
İşlemci sıcaklığınızı düşürmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Termal Macun Kontrolü:
- Termal macunu yenilediyseniz, uygulama yöntemini kontrol edin. Düzgün bir katman oluşturmak önemlidir. Yağmur damlası veya ince bir yayılım yöntemi uygulayabilirsiniz.

2. Sıvı Soğutucunun Montajı:
- Sıvı soğutucunun düzgün bir şekilde monte edildiğinden emin olun. Soğutucu blokun (bloke) işlemciye tam oturduğundan ve sıkı olduğundan emin olun. Lekelenme veya boşluk yoksa iyidir.

3. Pompa ve Fan Hızları:
- Pompanızın düzgün çalıştığını kontrol edin. 4250 RPM seviyesinde ise, ses varsa pompanın içindeki sıvı dolaşımında bir sorun olabilir. Gust üzerinde pompa hızını artırmayı deneyin.

4. Hava Akışı:
- Kasanızdaki hava akışının yeterli olup olmadığını kontrol edin. Giriş ve çıkış fanlarının doğru yerde olduğundan ve açılı bir hava akışı oluşturduğundan emin olun.
- Radyatör havasının yukarıya doğru üflemesine dikkat edin; havalandırmayı optimize edin.

5. BIOS Ayarları:
- BIOS'ta fan ve pompa hız ayarlarını kontrol edin. Akıllı fan kontrol modunda olup olmadığını kontrol edin, isterseniz tüm fanları maksimum hızda çalışacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

6. Yük Testi:
- Bilgisayarınızı Stres testi (örneğin, Prime95) ile test edin ve sıcaklıkları gözlemleyin. Aşırı bir sıcaklık artışı var mı kontrol edin.

7. Soğutucunun Sıvı Seviyesi:
- Sıvı soğutmanın sıvı seviyesini kontrol edin. Düşük seviyede olursa, sıvı eklemek gerekebilir.

8. Hava Kilidi Kontrolü:
- Sıvı soğutucuda hava kilidi oluşup oluşmadığını kontrol edin. Eğer varsa, pompaya hafifçe dokunarak hava çıkışını sağlamak veya soğutucuyu tekrar kurmak gerekebilir.

9. Donanım Kontrolü:
- Başka bir işlemci veya soğutucu ile deneme yaparak sorunun işlemci mi yoksa soğutma sisteminden mi kaynaklandığını belirleyin.

Bu adımları izleyerek işlemci sıcaklıklarınızı daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.