Yer
Trabzon
Merhaba arkadaşlar 7800X3D için BIOS ayarları nasıl yapılmalı? Biraz araştırma yaptım ama tam anlamıyla konuyu kavrayamadım. PBO açılmalı mı? Açılırsa belli başlı ayarlamalar yapılmak zorunda mı yoksa açılması yetiyor mu? Ayrıca Curve Optimizer denilen şey PBO ile aynı şey mi ve ReSize BAR açılmalı mı bu ayar işlemciyle mi alakalı yoksa ekran kartıyla mı? Genel olarak ayarlarım neler olmalı neleri açmalı neleri açmamalıyım. Böyle bir işlemciye OC yapma niyetim pek yok ama bir sınırı varsa da sınırlı kullanmak istemem.

Merhaba arkadaşlar 7800X3D için BIOS ayarları nasıl yapılmalı? Biraz araştırma yaptım ama tam anlamıyla konuyu kavrayamadım. PBO açılmalı mı? Açılırsa belli başlı ayarlamalar yapılmak zorunda mı yoksa açılması yetiyor mu? Ayrıca Curve Optimizer denilen şey PBO ile aynı şey mi ve ReSize BAR açılmalı mı bu ayar işlemciyle mi alakalı yoksa ekran kartıyla mı? Genel olarak ayarlarım neler olmalı neleri açmalı neleri açmamalıyım. Böyle bir işlemciye OC yapma niyetim pek yok ama bir sınırı varsa da sınırlı kullanmak istemem.

Aynı işlemci kullanıyorum PBO nedir bilmiyorum ama ReSize BAR açılmalı.
Ek olarak EXPO ve Memory context restore de açılmalı böylece sistem daha hızlı açılıyor.
Son olarak dahili GPU devre dışı bırakılmalı.
Benim yaptığım ayarlar böyle.

PBO (Precision Boost Overdrive) Açılmalı mı?​

• Evet, PBO etkinleştirilmeli. Bu, işlemcinin mevcut güç ve ısıl boşlukları kullanarak standart Precision Boost sınırlarının ötesinde daha yüksek frekanslara çıkmasını sağlar.
  • PBO’yu yalnızca açmak iyi bir başlangıç, ancak ek ince ayarlarla performans ve kararlılık daha da artırılabilir.

Curve Optimizer Ne İşe Yarar?​

• Curve Optimizer, PBO’nun içinde yer alan bir özellik ve işlemcinin voltaj-frekans eğrisine negatif offset uygulayarak voltajı düşürmeni (undervolt) sağlar.
  • Bu doğrudan PBO değil ama birlikte çalışıyor. PBO boost davranışını kontrol ederken, Curve Optimizer bu boost frekanslarındaki voltajı ayarlıyor.
  • 7800X3D için genelde -30 ile -39 arası negatif offset öneriliyor. Bu, voltajı azaltarak sıcaklıkları düşürüyor ve daha yüksek boost frekanslarını kararlı şekilde sağlamayı amaçlıyor.
  • Bu ayarın ardından kararlılık testi gerekli. Ancak birçok kullanıcı, -39 offset ve maksimum Load Line Calibration (LLC) ile mükemmel sonuçlar almakta.

Load Line Calibration (LLC)​

• LLC ayarını BIOS’ta maksimum seviyeye getirebilirsin. Bu, yük altındayken voltaj düşüşünü (droop) engeller ve işlemcinin boost esnasında kararlı voltaj almasını sağlar.

Soğutma​

• 7800X3D için iyi bir soğutma büyük fark yaratır. Daha düşük sıcaklıklar, daha yüksek boost frekanslarına dönüşüyor sonuçta.
  • Örneğin 10°C daha düşük sıcaklık, yaklaşık 100 MHz daha yüksek boost anlamına gelebiliyor.
  • Arctic Liquid Freezer II 360 gibi üst düzey sıvı soğutma iş görür.

ReSize BAR (Resizable BAR)​

• Resizable BAR bir PCI Express özelliği ve işlemcinin GPU’nun tüm bellek arabelleğine aynı anda erişmesini sağlıyor.
  • Bu, doğrudan işlemciyle değil, işlemci, anakart ve ekran kartı arasındaki veri alışverişiyle ilgili.
  • Anakart ve GPU destekliyorsa etkinleştirilmesi oyun performansını artırabilir ve önerilir.

Ryzen 7 7800X3D için Önerilen BIOS Ayarları Özeti​

AyarÖnerilen DeğerNotlar
PBOAçıkStok limitlerin ötesine dinamik boost sağlar
Curve OptimizerAçık, negative offset (örn. -30 ila -39)Voltaj düşürülerek daha iyi boost ve sıcaklıklar elde edilir; kararlılık test edilmeli
Load Line CalibrationMaksimum seviye (örn. ASUS için LLC 8)Yük altı voltaj düşmesini önler
SoğutmaKaliteli sıvı soğutucu kullanın (örnek: Arctic Liquid Freezer II 360)Boost frekansları için kritik
ReSize BARDestekliyorsa açıkCPU-GPU veri aktarımını iyileştirir, oyunlarda faydalı

Ek Notlar​

• 7800X3D için manuel overclock gerekmez. PBO ve Curve Optimizer ile güvenli sınırlar içinde maksimum performans elde edilir.
  • İşlemcinin maksimum boost frekansı ~5050 MHz civarındadır ve bu normaldir.
  • Anakart BIOS’unun en güncel sürümde olduğundan emin olun.
  • Kararsızlık veya rastgele yeniden başlatmalar yaşanırsa, negatif offset biraz düşürülmeli veya LLC ayarı yeniden gözden geçirilmeli.

PBO (Precision Boost OverDrive) açılmalı mı?​

• evet, PBO etkinleştirilmeli. bu, işlemcinin mevcut güç ve ısıl boşlukları kullanarak standart Precision Boost sınırlarının ötesinde daha yüksek frekanslara çıkmasını sağlar.
  • PBO'yu yalnızca açmak iyi bir başlangıç, ancak ek ince ayarlarla performans ve kararlılık daha da artırılabilir.

Curve Optimizer ne işe yarar?​

• Curve Optimizer, PBO'nun içinde yer alan bir özellik ve işlemcinin voltaj-frekans eğrisine negatif offset uygulayarak voltajı düşürmeni (undervolt) sağlar.
  • Bu doğrudan PBO değil ama birlikte çalışıyor. PBO Boost davranışını kontrol ederken, Curve Optimizer bu Boost frekanslarındaki voltajı ayarlıyor.
  • 7800X3D için genelde -30 ile -39 arası negatif offset öneriliyor. Bu, voltajı azaltarak sıcaklıkları düşürüyor ve daha yüksek Boost frekanslarını kararlı şekilde sağlamayı amaçlıyor.
  • Bu ayarın ardından kararlılık testi gerekli. Ancak birçok kullanıcı, -39 offset ve maksimum load line calibration (llc) ile mükemmel sonuçlar almakta.

load line calibration (llc)​

• llc ayarını BIOS'ta maksimum seviyeye getirebilirsin. bu, yük altındayken voltaj düşüşünü (droop) engeller ve işlemcinin Boost esnasında kararlı voltaj almasını sağlar.

soğutma​

• 7800X3D için iyi bir soğutma büyük fark yaratır. Daha düşük sıcaklıklar, daha yüksek Boost frekanslarına dönüşüyor sonuçta.
  • Örneğin 10°c daha düşük sıcaklık, yaklaşık 100 MHz daha yüksek Boost anlamına gelebiliyor.

ReSize BAR (resizable bar)​

• resizable bar bir PCI Express özelliği ve işlemcinin GPU'nun tüm bellek arabelleğine aynı anda erişmesini sağlıyor.
  • Bu, doğrudan işlemciyle değil, işlemci, anakart ve ekran kartı arasındaki veri alışverişiyle ilgili.
  • Anakart ve GPU destekliyorsa etkinleştirilmesi oyun performansını artırabilir ve önerilir.

Ryzen 7 7800X3D için önerilen BIOS ayarları özeti​

AyarÖnerilen DeğerNotlar
Curve OptimizerAçık, negative offset (örn. -30 ila -39)Voltaj düşürülerek daha iyi boost ve sıcaklıklar elde edilir; kararlılık test edilmeli
Load Line CalibrationMaksimum seviye (örn. ASUS için LLC 8)Yük altı voltaj düşmesini önler
SoğutmaKaliteli sıvı soğutucu kullanın (örnek: Arctic Liquid Freezer II 360)Boost frekansları için kritik
ReSize BARDestekliyorsa açıkCPU-GPU veri aktarımını iyileştirir, oyunlarda faydalı

ek notlar​

• 7800X3D için manuel overclock gerekmez. PBO ve Curve Optimizer ile güvenli sınırlar içinde maksimum performans elde edilir.
  • İşlemcinin maksimum Boost frekansı ~5050 MHz civarındadır ve bu normaldir.
  • Anakart BIOS'unun en güncel sürümde olduğundan emin olun.
  • Kararsızlık veya rastgele yeniden başlatmalar yaşanırsa, negatif offset biraz düşürülmeli veya llc ayarı yeniden gözden geçirilmeli.

Recep hocam maalesef hiçbir şey anlamadım 😁
Anlaşılan bilmeyenler hiç bulaşmasın bu işe.

Söylediklerinizi göz önüne aldığımda PBO, ReSize BAR, EXPO ve Memory context restore ayarlarını açıyor dahili GPU devre dışı bırakıyorum. Curve Optimizer ayarlarına hiç bulaşmıyorum.

PBO (Precision Boost OverDrive) açılmalı mı?​

• evet, PBO etkinleştirilmeli. bu, işlemcinin mevcut güç ve ısıl boşlukları kullanarak standart Precision Boost sınırlarının ötesinde daha yüksek frekanslara çıkmasını sağlar.
  • PBO'yu yalnızca açmak iyi bir başlangıç, ancak ek ince ayarlarla performans ve kararlılık daha da artırılabilir.

Curve Optimizer ne işe yarar?​

• Curve Optimizer, PBO'nun içinde yer alan bir özellik ve işlemcinin voltaj-frekans eğrisine negatif offset uygulayarak voltajı düşürmeni (undervolt) sağlar.
  • Bu doğrudan PBO değil ama birlikte çalışıyor. PBO Boost davranışını kontrol ederken, Curve Optimizer bu Boost frekanslarındaki voltajı ayarlıyor.
  • 7800X3D için genelde -30 ile -39 arası negatif offset öneriliyor. Bu, voltajı azaltarak sıcaklıkları düşürüyor ve daha yüksek Boost frekanslarını kararlı şekilde sağlamayı amaçlıyor.
  • Bu ayarın ardından kararlılık testi gerekli. Ancak birçok kullanıcı, -39 offset ve maksimum load line calibration (llc) ile mükemmel sonuçlar almakta.

load line calibration (llc)​

• llc ayarını BIOS'ta maksimum seviyeye getirebilirsin. bu, yük altındayken voltaj düşüşünü (droop) engeller ve işlemcinin Boost esnasında kararlı voltaj almasını sağlar.

soğutma​

• 7800X3D için iyi bir soğutma büyük fark yaratır. Daha düşük sıcaklıklar, daha yüksek Boost frekanslarına dönüşüyor sonuçta.
  • Örneğin 10°c daha düşük sıcaklık, yaklaşık 100 MHz daha yüksek Boost anlamına gelebiliyor.

ReSize BAR (resizable bar)​

• resizable bar bir PCI Express özelliği ve işlemcinin GPU'nun tüm bellek arabelleğine aynı anda erişmesini sağlıyor.

Ryzen 7 7800X3D için önerilen BIOS ayarları özeti​

AyarÖnerilen DeğerNotlar

ek notlar​

• İşlemcinin maksimum Boost frekansı ~5050 MHz civarındadır ve bu normaldir.
  • Anakart BIOS'unun en güncel sürümde olduğundan emin olun.
  • Kararsızlık veya rastgele yeniden başlatmalar yaşanırsa, negatif offset biraz düşürülmeli veya llc ayarı yeniden gözden geçirilmeli.

Curve Optimizer ayarları ile tahmininizce % kaç performans ve sıcaklık farkım olur. Çok yüksek değilse dediğim gibi hiç uğraşmak istemiyorum.

Söylediklerinizi göz önüne aldığımda PBO, ReSize BAR, EXPO ve Memory context restore ayarlarını açıyor dahili GPU devre dışı bırakıyorum. Curve Optimizer ayarlarına hiç bulaşmıyorum.

Siz bilirsiniz. Bir sıkıntı olursa BIOS'u varsayılan ayara dönderirsiniz.
PBO hariç diğerleri açık şekilde 2 aydır kullanıyorum bir sıkıntı yaşamadım.
Sadece işlemci biraz sıcak çalışıyor.
Boşta bile 45 50 derece.
Arctic Freezer II 360 AiO kullanıyorum ama yine de sıcaklık böyle.

Curve Optimizer ayarları ile tahmininizce % kaç performans ve sıcaklık farkım olur. Çok yüksek değilse dediğim gibi hiç uğraşmak istemiyorum.

Bu sistemden sisteme göre değişecek bir fark zira soğutma ve silikon piyangosu diye bir şey var. Kapalı ve açıkken Cinebench ile test edebilirsin.

Bu sistemden sisteme göre değişecek bir fark zira soğutma ve silikon piyangosu diye bir şey var. Kapalı ve açıkken Cinebench ile test edebilirsin.

Anladım. Phanteks glacier One 360 M.25G2 ile kullanacağım dediğim ayarlarda yüksek ısılar elde etmezsem Curve Optimizer ayarlarına bulaşmam sanırım. Çok teşekkürler.

Siz bilirsiniz. Bir sıkıntı olursa BIOS'u varsayılan ayara dönderirsiniz.
PBO hariç diğerleri açık şekilde 2 aydır kullanıyorum bir sıkıntı yaşamadım.
Sadece işlemci biraz sıcak çalışıyor.
Boşta bile 45 50 derece.
Arctic Freezer II 360 AiO kullanıyorum ama yine de sıcaklık böyle.

Hocam o zaman sıcaklıklara göre hareket ederim. Çok ısınırsa stok haline bile alabilirim. Çünkü çok fazla bir şey yaptığım yok.

Curve Optimizer -35, Frekans arttırma maksimum (mhz hatırlamıyorum), Scalar 10X ile 5000-5050 civarı mhz alabiliyorum maksimum yükte (prime95 Small FFTs) bile. Soğutucum noname 360mm bir sıvı soğutucu, maksimum elde ettiğim sıcaklık 79-80 derece civarında.

Not: Curve Optimizer ayarını @recepbaltas ın dediği gibi Silikon Piyangosundan dolayı değiştirmek zorunda kalabilirsin.

Curve Optimizer -35, frekans arttırma maksimum (MHz hatırlamıyorum), scalar 10X ile 5000-5050 civarı MHz alabiliyorum maksimum yükte (Prime95 small ffts) bile. Soğutucum noname 360mm bir sıvı soğutucu, maksimum elde ettiğim sıcaklık 79-80 derece civarında.

Not: Curve Optimizer ayarını @recepbaltas ın dediği gibi silikon piyangosundan dolayı değiştirmek zorunda kalabilirsin.

Anladım tamamdır. Silikona göre değişkenlik göstereceğiz anlaşılan :D.