Easley

Uzman
Kasa alttaki gibidir.
  • Anakart: Gigabyte B650 Gaming X AX V2.
  • İşlemci: Ryzen 7800X3D.
  • RAM: Patriot Viper Venom 32 GB 6000 MHz CL30.
  • Kasa: XPG Valor Mesh.
  • PSU: XPG Kyber 750W +80 Plus Gold (kasa ile birlikte geliyor)
  • İşlemci soğutucu: Thermalright Pearless Assassin's 120 mm.
  • Ekran kartı: GTX 1660 Ti (şu anda elimde var ileride güncelleyeceğim)
  • SSD: Adata Legend 850 Lite 1 TB (şu an elimde var kullanımda onu geçireceğim)
Sizce bu kasa nasıldır? Eksiklerini söylerseniz sevinirim, tavsiyelere açığım. Oyun ağırlıklı bir sistem olmasını istiyorum. İlerideki 3 aylık süreçte bunları toplayıp, sonrasında bütçem olunca güzel bir ekran kartı almayı düşünüyorum. Özellikle bu bilgisayar ile uyumlu olacak güzel bir ekran kartı önerinize açığım. Ekran kartı için bütçem en fazla 35.000 TL.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran kartı ve işlemci uyumu desen var. İnşallah ileri vakitte güncellersiniz.

Anakart ve kule tipi güncellenebilir.

Oyun önceliğiniz CS, Valorant tarzıysa 7800X3D olur, değilse 9700X öneririm, kasa+PSU fiyatı nedir?
Genel olarak sürekli oynadığım oyunlar online, dolayısıyla işlemciyi yükseltmek istedim. Özellikle R6, DBD, CS2, ETS2, BF serisi, Mmorpg gibi oyunlar oynuyorum. Tek kişilik oyunları pek oynamıyorum; CP 2077, Witcher tarzı hoşuma giden oyunlar haricinde. Kasa + PSU 4500'e geliyor.

Genel olarak sürekli oynadığım oyunlar online, dolayısıyla işlemciyi yükseltmek istedim. Özellikle R6, DBD, CS2, ETS 2, BF serisi, MMORPG gibi oyunlar oynuyorum. Tek kişilik oyunları pek oynamıyorum; CP 2077, Witcher tarzı hoşuma giden oyunlar haricinde. Kasa + PSU 4500'e geliyor.

PSU'da şöyle bir sorun var, 1 tane PCI-e kablo 2 soket var, 9070XT gibi bir kartı besleyemez, 3x8 pinli kart olursa çalıştıramaz, NVIDIA tarafında gen 5 çıkışı var ama kaç Watt desteklediğini göremedim.

Kısaca gen çıkışına ek 2 tane PCI-e kablosu yani 4 soketli PSU almanız iyi olur.

Son düzenleme:
PSU'da şöyle bir sorun var, 1 tane PCI-e kablo 2 soket var, 9070XT gibi bir kartı besleyemez, 3x8 pinli kart olursa çalıştıramaz, NVIDIA tarafında gen 5 çıkışı var ama kaç Watt desteklediğini göremedim.

Kısaca gen çıkışına ek 2 tane PCI-e kablosu yani 4 soketli PSU almanız iyi olur.
O sorunu çoğaltıcı kablo ile aşabiliyorsunuz diye biliyorum. Bu PSU ile kasa, bu fiyata göre aşırı uygun olduğu için bu kasayı seçtim. Aklımda aslında, yeni gelecek olan RTX 5070 Super var. RX 9070 XT’de ise Sapphire Pulse, ASRock Steel Legend ve XFX Speedster QICK modellerinde 2 kablo girişi mevcut. Öğrendiğim kadarıyla, 2 adet 8-pin PCIe kablosuyla 375W’a kadar güç sağlanabiliyor.

Ekran kartı ve işlemci uyumu desen var. İnşallah ileri vakitte güncellersiniz.

Anakart ve kule tipi güncellenebilir.
Anakart ve kule tipi soğutucu için öneride bulunabilirseniz, dikkate alabilirim. Anakartı, üzerindeki soğutucular nedeniyle tercih ettim. Kule tipi soğutucunun ise bu işlemci için yeterli olduğunu düşünüyorum.

Kule tipi olarak Phantom Spirit uygun olur.
İşlemci 7800X3D olarak kalacaksa, anakart için B650M-K yeterli.

7800X3D için daha üst seviye anakartlar gereksiz olur, fazla masrafa gerek yok.

🔗 ASUS PRIME B650M-K (Akakçe)

Eğer ileride 9800X3D almayı düşünürsen, aşağıdaki anakart iş görür:

🔗 MSI B850 GAMING PLUS Wi-Fi (Akakçe)

Kasa, RAM ve PSU gayet iyi, sıkıntı yok.

Aslında 9800X3D ve 7800X3D arasında kalmıştım, ama testleri izlediğimde aman aman bir fark göremediğim için ucuz olanına yöneldim. Sizce oyun için hangisi daha mantıklı olur? F/P açısından bakıldığında, anakart olarak ise B650M-K'nın soğutması, anladığım kadarıyla benim söylediğim modele göre daha düşük. Arada ciddi bir fark oluşturur mu? Kule tipinde ise aralarında ne gibi bir fark var? Bildiğim kadarıyla Peerless Assassin de yeterli bir soğutucu. B650M-k modeline ryzen 9800x3d taksam bir sorun oluşur mu?
Kule tipi olarak Phantom Spirit uygun olur.
İşlemci 7800X3D olarak kalacaksa, anakart için B650M-K yeterli.

7800X3D için daha üst seviye anakartlar gereksiz olur, fazla masrafa gerek yok.

🔗 ASUS PRIME B650M-K (Akakçe)

Eğer ileride 9800X3D almayı düşünürsen, aşağıdaki anakart iş görür:

🔗 MSI B850 GAMING PLUS Wi-Fi (Akakçe)

Kasa, RAM ve PSU gayet iyi, sıkıntı yok.

Aslında 9800X3D ve 7800X3D arasında kalmıştım ama testleri izlediğimde aman aman bir fark göremediğim için ucuz olanına yöneldim. Sizce oyun için hangisi daha mantıklı olur? F/P açısından bakıldığında, anakart olarak ise B650M-K'nın soğutması, anladığım kadarıyla benim söylediğim modele göre daha düşük. Arada ciddi bir fark oluşturur mu? Kule tipinde ise aralarında ne gibi bir fark var? Bildiğim kadarıyla Peerless Assassin de yeterli bir soğutucu. B650M-K modeline Ryzen 9800X3D taksam bir sorun oluşur mu?

Phantom Spirit birkaç derece daha serin çalışıyor ve daha yeni bir model.
Ben, Phantom Spirit ya da PA120'nin 9800X3D’yi ucu ucuna soğutabileceğini düşünüyorum.

9800X3D, tasarımı sayesinde 7800X3D’ye kıyasla daha serin çalışan bir işlemci.
7800X3D için bu soğutucular yeterli olmayabilir.

Eğer 6K verip 9800X3D alınabiliyorsa, alın geçin.
Çünkü güncel oyunlarda farklar açılmaya başladı.
Aşağıya en basit örneği bırakıyorum:

Eğer bütçe dostu istiyorsan 9700X alınır.

Hayır, 'Olamaz, benim kafam çok karıştı, rehber lazım!' diyorsan, bu rehber tam sana göre.

Bütçe bilinmediği için iki video birden attım.

9800X3D, tasarımı sayesinde 7800X3D’ye kıyasla daha serin çalışan bir işlemci.
7800X3D için bu soğutucular yeterli olmayabilir.

Eğer 6K verip 9800X3D alınabiliyorsa, alın geçin.
Çünkü güncel oyunlarda farklar açılmaya başladı.
Aşağıya en basit örneği bırakıyorum:

Eğer bütçe dostu istiyorsan 9700X alınır.

Hayır, 'Olamaz, benim kafam çok karıştı, rehber lazım!' diyorsan, bu rehber tam sana göre.

Bütçe bilinmediği için iki video birden attım.

Güç beslemesi yönünden, eğer anakart bir problem çıkartmayacaksa B650M-K ile Ryzen 9800X3D yapabilirim. Yani anakartı kısıp üzerine ekleyerek 9800X3D’ye çıkabilirim. Yanına da söylediğiniz Phantom Spirit’i alarak güzel bir dengeleme yapabilirim.

Ama eğer bu anakart yeterli olmazsa, mecburen 7800X3D ve B650M-K yapmak zorunda kalacağım. Hem anakartı hem işlemciyi yükseltirsem, beklediğimden çok daha yüksek bir fiyata çıkıyor çünkü.

Bütçem, SSD ve ekran kartı hariç 35.000 TL. Yine SSD hariç, ekran kartı ile birlikte ise 70.000 TL. Elimdeki SSD’den devam edeceğim. Çıkabileceğim en yüksek bütçe bu.