Nighty

Çalışkan
Anakart: ASUS ROG X870E-E
İşlemci: Ryzen 7 7800X3D.
Ekran kartı: RTX 3070.
Sıvı soğutma: Corsair H150 RGB 360mm.
RAM: G.Skill Trident Z5 6000MHz Neo RGB serisi 32 GB (2x16 GB)

Sizce PBO açılmalı mı yoksa stok olarak kalması mı daha iyi sonuç verir?
Böyle konularda bilgim olmadığını için soruyorum.

3D işlemcilerde çok fazla gerek yok sanırım. Ha deneyeyim diyorsan:
PBO Advanced PBO limit motherboard yap
Positive seçip +100 ayarla, scalar Auto kalsın veya X4 yap.
Curve Optimizer aç ve all Core seç negative yapıp -20 ver. 1 Saatlik stress testi dene.

Tabii ki daha fazla performans, düşük sıcaklıklar ve düşük güç tüketimi gibi istekleriniz var ise PBO açmak mantıklı. Fakat tek başına açmak değil de ince ayarlar yapmak daha önemli. Sadece düşük sıcaklıklar istiyorsanız Curve Optimizer ile giden voltajları ayarlayarak sıcaklıkları düşürüp, duruma göre daha iyi performans elde edebilirsiniz. Çekirdek başına ayar yapmak daha iyi olacaktır, uğraşmak istemezseniz "All Core"'da yapabilirsiniz.

Tabii ki daha fazla performans, düşük sıcaklıklar ve düşük güç tüketimi gibi istekleriniz var ise PBO açmak mantıklı. Fakat tek başına açmak değil de ince ayarlar yapmak daha önemli. Sadece düşük sıcaklıklar istiyorsanız Curve Optimizer ile giden voltajları ayarlayarak sıcaklıkları düşürüp, duruma göre daha iyi performans elde edebilirsiniz. Çekirdek başına ayar yapmak daha iyi olacaktır, uğraşmak istemezseniz "All Core"'da yapabilirsiniz.
Ben biraz kurcaladım çok gerek yok ya o kadar ince ince uğraşmaya, yani tabi tercih saygı duyarım.

Aslında açılması güzel olmaz mı arkadaşlar?
Az voltaj, az ısı = Uzun ömür ve iyi performans?

Hocam PBO açarak düşük sıcaklık ve düşük voltaj elde edildiğini ilk defa duyuyorum. PBO amacı zaten işlemciye bir nevi OC yapmak. Curve Optimizer ile karıştırıyor olabilir misiniz?

Hocam PBO açarak düşük sıcaklık ve düşük voltaj elde edildiğini ilk defa duyuyorum. PBO amacı zaten işlemciye bir nevi OC yapmak. Curve Optimizer ile karıştırıyor olabilir misiniz?
Curve Optimizer zaten PBO'ya dahil bir şey, Advanced bölümünde bulunuyor. PBO tek başına bir ayar sayılmaz.

O sanırım. -10 falan yapılıyor ya.

E bende onu anlattım ya hocam :). Curve ile silikon kalitesine göre - gidebildiği kadar gider hocam ama stabiliteyi yakalamak zor oluyor. Ben 9800X3D ile -15 de tüm işlemlerde stabilken AOE 4'te mavi ekran yiyorum -30 da masaüstü gelmeden mavi ekran yiyorum. Bu yüzden dedim stabil bir ayar bulmak zor olacak verecek olduğu uğraş ile alacak olduğu performans farkı %2 3 falan sıcaklığıda en fazla 5 derece oynar. Ancak PBO ve Curve Optimizer ayrı şeyler konu PBO olunca PBO üzerinden ilerledim.

Curve Optimizer zaten PBO'ya dahil bir şey, Advanced bölümünde bulunuyor. PBO tek başına bir ayar sayılmaz.
Bahsetmeye çalıştığım o değil bilgilendirme için çok teşekkürler.

Şöyle özetlemek istiyorum. Sadece PBO ile Boost clock ve scalar arttırmak sıcaklık artışından başka bir şey yapmaz. Bu durumu dengelemek içinde Curve Optimizer'ya da shaper ile güzel bir stabil ayar yakalaman lazım. Bu tek deneme ile yapılabilecek bir şey değil. Sürekli BIOS'a gir çık gir çık insanı yoruyor. 7800X3D güçlü bir işlemci ben olsam günlük olarak (yani oturup oyun oynayacağın vakit geçireceğin zaman) curve ile -10'dan başlar 5 arttırarak giderim mavi ekran aldığım yerde 5 geri düşerim orada kalırım. Kaybın olmadan ısıda kazanç sağlarsın.

Son düzenleme: