O anakart ile CL36 RAM'leri stabil kullanan çok az kişi var, Micron çiplerin oyun içi motorlarla biraz uyumsuzluk sorunu yaşadığı netleşti artık, hangi bilgiye göre bu anakart ve RAM ikilisi önerildi merak ediyorum. Patriot RAM alıp geçin, şu ana kadar sorun çıkartmadı, Dual olması şart değil.

Micron çiplerin oyun içi motorlarla biraz uyumsuzluk sorunu yaşadığı şeklinde bir teknik gerçeklik donanım mimarisinde mevcut değil. Oyun motorları RAM'in silikon markasını okumaz, sadece veriyolu genişliğine ve gecikme süresine bakar. Yaşanan sorun oyun motoru kaynaklı değil, doğrudan AM5 platformundaki bellek kontrolcüsünün ve giriş seviyesi anakart BIOS'unun çipleri eğitirken yaşadığı donanımsal bir senkronizasyon/voltaj sorunu büyük ihtimalle.

7800X3D ve RTX 4080 gibi bir sistem için 'Dual olması şart değil' tavsiyesi yapılabilecek en riskli yönlendirmedir bana kalırsa. Konuyu açan arkadaşın sorunu büyük ihtimalle farklı zamanlarda ayrı ayrı alınmış single RAM'lerin EXPO açıldığında senkronize olamamasıdır. Sizin önerdiğiniz gibi tekli modüllerden ayrı ayrı alınırsa, marka Patriot bile olsa aynı senkronizasyon sorunlarının yaşanma ihtimali çok yüksek.

Bu seviyedeki AM5 sistemlerde darboğaz yaşamamak ve yağ gibi bir deneyim elde etmek için fabrikasyon olarak eşlenmiş, aynı kutudan çıkan Dual Kit kullanmak elzemdir.

Son düzenleme:
7800X3D ve RTX 4080 gibi bir sistem için 'Dual olması şart değil' tavsiyesi yapılabilecek en riskli yönlendirmedir bana kalır.

Tavsiye ve kitapçık üzerine yazmıyorum, kurduğum ve deneyimlediğim sistemleri ele alarak yazıyorum, onu da geçtim bu forum içerisinde en az 10 kişiye Patriot ayrı ayrı Single çifter çifter RAM aldırttık, Dual olmamasına rağmen 9700X, 9800X3D ve 7800X3D işlemcileri ile şu an sorunsuz kullanıyorlar. Voltaj sorunu manuel Tweak ayarı ile çözülür, örnek konu çok. Dual CL36 RAM'lerle EXPO açıldığı zaman boot etmeyen Colorful anakart örnekleri var. Voltaj değeri tek başına yetmiyor, timing değeri ne kadar gevşek olursa AM5 tarafında o kadar sıkıntı demek. Intel ve AM4 durumları farklı. Denemesi bedava, Dual CL36 alsın, sonrasında yaşayacağı sorunları izleyin. Ben CL36 RAM'leri sorunsuz 2 hafta kullanabildim, ondan sonra sistem de kararsızlıklar başlıyor.

Tavsiye ve kitapçık üzerine yazmıyorum, kurduğum ve deneyimlediğim sistemleri ele alarak yazıyorum, onu da geçtim bu forum içerisinde en az 10 kişiye Patriot ayrı ayrı Single çifter çifter RAM aldırttık, Dual olmamasına rağmen 9700X, 9800X3D ve 7800X3D işlemcileri ile şu an sorunsuz kullanıyorlar. Voltaj sorunu manuel Tweak ayarı ile çözülür, örnek konu çok. Dual CL36 RAM'lerle EXPO açıldığı zaman boot etmeyen Colorful anakart örnekleri var. Voltaj değeri tek başına yetmiyor, timing değeri ne kadar gevşek olursa AM5 tarafında o kadar sıkıntı demek. Intel ve AM4 durumları farklı. Denemesi bedava, Dual CL36 alsın, sonrasında yaşayacağı sorunları izleyin. Ben CL36 RAM'leri sorunsuz 2 hafta kullanabildim, ondan sonra sistem de kararsızlıklar başlıyor.

Geçen bir tane 9070XT sistem de de CL36 5600MHz vardı hatırlarsan sende yorum yapmıştın ne tesadüf. Bir kere silikon olayı her şey de var aynı yerde aynı standta çıkan ekran kartları işlemciler dahi farklı oluyor, RAM de dahi Dual olsa da biri birinden silikon olarak iyide olur kötü de olur. Tabii bu üreticiye gore de değişir Micro'ndan şeytandan kaçar gibi kaçmak lazım bence.

Geçen bir tane 9070XT sistem de de CL36 5600MHz vardı hatırlarsan sende yorum yapmıştın ne tesadüf. Bir kere silikon olayı her şey de var aynı yerde aynı standta çıkan ekran kartları işlemciler dahi farklı oluyor, RAM de dahi Dual olsa da biri birinden silikon olarak iyide olur kötü de olur. Tabii bu üreticiye gore de değişir Micro'ndan şeytandan kaçar gibi kaçmak lazım bence.

Silikon kalitesi en üst frekans ve gecikme değeri ile belli olur, orası ayrı. Normal tak kullan senaryosunda sorun değil. SK Hynix zirveye boşuna oturmadı.

Selam, öncelikle 2 sene önceye yakın @pawEn hocam ile beraber bir sistem toplamıştık. Ne gibi değişiklikler yaptığımı ve bazı sorunlarla karşılaştığımı yazıyorum. Belki forumdaki insanlar da aynı sorunla karşılaşabilir ya da almadan önce okumaları için yazıyorum.

Topladığımız sistemden aşırı memnunum, öncelik olarak onu söyleyeyim. Tabii bu 2 yıl süre zarfında ekran kartımı, işlemcimi ve PSU'mu değiştirdim. Ekstra olarak bir M.2 aldım. Anakart konusunda Colorful Battle-AX B650M-Plus V14 kullanıyorum hala ve memnun değilim. Belki de sorun anakart değildir ama gün içerisinde sürekli stutter yaşıyordum. PSU'yu değiştirdim, ekran kartını değiştirdim, işlemciye kadar değiştirdim (güncel olarak Zotac RTX 4080 AiO, 7800X3D ve PSU Thermaltake Toughpower GT 850W 80+ Gold kullanıyorum). Çok fazla forumlara, yabancı forumlara baktım sorun için. BIOS güncellemesi için Colorful 1020 sürümü yayınlamıştı, bellek uyumlulukları için bir güncelleme idi, hala aynı sorun. Arkadaşıma da aynı sistemi aldırdım, aynı sorun onda da varmış, hatta restart sorunları falan oluyormuş. Yani sorun büyük ihtimalle RAM veya anakart idi. Yakın zamanda arkadaşım anakart değiştirdi, sorunun çözüldüğünü ve çok nadir stutter yediğini anlattı. Şimdi diyeceksiniz bunları neden söylüyorsun diye, sadece sizin de bilginiz olsun, alacak kişiler almasın diye söylüyorum. Sonuç olarak, yakın zamanda bu donanımlardan birisini alacaksınız, almayın. Aldığım RAM ve sistem detayları ekte. Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim.

Eki Görüntüle 265050

Eki Görüntüle 265051

Eki Görüntüle 265052

Eki Görüntüle 265053
Öncelikle etiketlediğiniz için teşekkürler. Zamanında çok F/P bir sistem toplamıştık sanırım. Etiketlendiğimi görünce mutlu oldum. Şu sıralar sistem toplama konularından baya uzağım açıkçası. Konudaki çoğu kişi zaten sorun üzerine detaylıca güzel bir anlatım yapmış, bunun dışında PSU'yu neden değiştirdiniz onu merak ettim.